Damaklık Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir? Damaklık ilk takıldığında hafif ağrı durumu görülmesinin dışında konuşma zorluğu da yaşatmaktadır. Aynı zamanda tükürük salgısını çoğalttığı için yutkunmada zorluk görülebilir. Bunun dışında herhangi bir alerjik ya da deformasyon sıkıntısı çekilmez.
Aparey damakta kalınlık yapacağı için ilk hafta yutkunmada ve konuşmada sıkıntılar yaşanabilir. Ağız dokularının adaptasyonu ile bu şikayetler azalacaktır.
Dişin dış yüzeyine ya da iç yüzeyine yerleştirilen sabit apareyler, dil hareketlerini kısıtlamamakta ve konuşmayı olumsuz yönde etkilememektedirler. Ortodontik kuvvetin dişe iletilmesini sağlayan ağız içi sabit apareyler her yaştan kişide rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Pekiştirme apareyleri dişlerinizi yeni pozisyonlarında tutmaya çalışan küçük apareylerdir. Çünkü tedaviniz yeni bittiği zaman dişlerinizin etrafındaki kemik olgunlaşmamıştır ve pekiştirme apareyi takılmazsa hareket edebilirler.
-Çene ucunu ilgilendiren şekil bozuklukları (asimetrik çene ucu vb.) Bu tip problemleri olan insanlar estetik kaygıların yanı sıra çiğneme ve konuşmada da sorunlar yaşayabilirler. Ayrıca eklem bölgesindeki ağrılar ve eklem fonksiyon bozuklukları da karşılaşılan problemlerdir.
İlgili 33 soru bulundu
Dişler, doğru konuşmayı sağlamak için önemlidir ve eksik dişler, konuşma bozukluğuna yol açabilir. Özellikle ön dişlerin eksikliği, “f”, “v” veya “s” gibi sesleri doğru bir şekilde oluşturmayı zorlaştırabilir. Ayrıca, diş kaybı, kişinin özgüvenini de etkileyebilir ve sosyal hayatında olumsuz bir etki yapabilir.
İletişimin temelini oluşturan konuşmanın en önemli unsurlarından ağız ve dişler, ilişkilerimizde etkin bir rol oynuyor. Diş yapısı bozuk olan bireyler, konuşmaktan kaçınır ya da konuşurken ağzını kapatma gereği duyar.
Damaklık ilk takıldığında hafif ağrı durumu görülmesinin dışında konuşma zorluğu da yaşatmaktadır. Aynı zamanda tükürük salgısını çoğalttığı için yutkunmada zorluk görülebilir. Bunun dışında herhangi bir alerjik ya da deformasyon sıkıntısı çekilmez.
Dişlerdeki problemin durumuna göre şeffaf aparey tedavisi 6-18 ay arasında devam edebilmektedir.
Damaklık, ortodontik tedavilerde kullanılan bir apareydir. Sabit ve çıkarılabilir olmak üzere farklı tipleri bulunur. Genellikle damak darlığı dişlerin üst üste gelmesi gibi problemleri düzeltmek amacıyla kullanılır.
Öz güven kaybı: Dişlerinde eksiklik olan kişiler, dişlerinin görünümü nedeniyle öz güven kaybı yaşayabilirler. Bu durum, kişinin kendine olan güvenini sarsar ve gülerken, konuşurken çekinmesine neden olur.
Kişinin sağlıklı bir ağıza ve diş yapısına sahip olabilmesi için yapılan tel tedavisi ile çiğneme ve konuşmadaki bozukların düzeltilerek, çeşitli diş eti rahatsızlıklarının önüne geçilmesi sağlanır. Kısacası; ortodontik tedavi, konuşmayı bozmaz; aksine konuşmanın çok daha akıcı olmasını sağlar.
Bu aygıtların kullanımı ve temizlenmesi sabit apareylere kıyasla daha kolaydır. Hareketli apareyler, en sık 6 ila 11 yaş aralığındaki çocuklarda tercih edilir.
Üst çenesindeki darlıktan dolayı alt çenesini kaydırarak kapatmakta, bu da alt çene eklemlerinde asimetrik bir büyümeye sebep olabilmektedir. Bu çok çok tehlikeli bir durumdur. Küçük yaşta tedavi edilmeyen fonksiyonel kayma problemleri ileride iskeletsel asimetrilere yol açmaktadır.
Damaklık tedavisinden sonra diş teli uygulamasına geçilebilir. Diş tellerinin takılmasından sonra da kullanılabilen damaklıklar, genellikle gece takılırlar. Düzenli kullanıldığı taktirde hızlı sonuç almayı sağlarlar.
Üst çenenin genişletilmesi için yapılan işlem, ameliyatsız üst çene genişletme işlemidir. Üst çenenin genişletilmesi çeşitli apareyler kullanılarak 18 yaşına kadar kolaylıkla yapılabilir. 18 yaşından sonra da minivida destekli apareyler kullanılarak genişletme sağlayabiliyoruz.
Hastanın takıp çıkarabildiği “aparey” adı verilen damaklıklar, çene darlıklarını ve diş yamukluklarını gidermek için kullanılır. Uyurken ve günün belli saatlerinde kullanılan, hastanın gereksinimine göre yapılmış değişik tipteki damaklıklar alışma sürecinden sonra rahatlıkla takılıp çıkarılabilir.
Takıp çıkarmalı apareyler can acıtır mı? Hayır, can acıtmaz. Birkaç gün içerisinde damağın bir parçası gibi kabullenilir.
Apareylerin temizliği için ayrı bir diş fırçası kullanılmalıdır. Apareyleri dişlerimizi fırçalarken sabah ve akşam olmak üzere günde en az 2 kere sabunlu su ile fırçalamayı öneriyoruz. Apareyler diş macunu ile fırçalanmamalıdır. Apareylerin temizliğinde, özel temizleme tabletleri de kullanılabilir.
Sadece üst dişlere tel takılır mı? Sadece üst dişlere tel takılabilir. Hastanın durumuna göre sadece üst veya sadece alt dişlere tel takılabilir.
Randevu Değişikliği İçin Tıklayınız! Takıp çıkartmalı damaklık (apareyley), hastanın takıp çıkarmasına imkân sağlayan damaklık modelidir. Çene darlığı, diş yamukluğu gibi sorunların tedavi edilmesinde kullanılır. Uyurken ve günün belirli saatlerinde kullanılması gerekir.
Alt çene gelişim geriliği istenmeyen birçok durumun oluşmasına sebep olur. Çoğu hasta ya da velisi estetik görünüş bozukluğu nedeniyle kliniklerimize tedavi amacıyla başvurmaktadır. Ancak alt çene geriliği estetik dışında konuşma ve çiğneme fonksiyonunda bozukluklara da yol açmaktadır.
Konuşmayı etkileyen etkenler şunlardır: Konu, dinleyici, ortam ve konuşmacı. İyi bir konuşma yapabilmek için bu öğeleri ayrı ayrı, bir bütün olarak değerlendirmeli, çözümlemeliyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri