Tuzlu ayran verdiğiniz takdirde mide önemli ölçüde yatışır ve herhangi bir şekilde mide bulantısı şikayeti kalmaz. Bu şekilde mide bulantısını önleyebilirsiniz. Tuzlu ayran ayrıca kusmayı da engeller ve daha iyi hissetmenizi sağlar.
MİDE BULANTISINA İYİ GELEN YİYECEKLER
Limon; özellikle papatya çayının içinde bulantıya çok iyi gelir. Nane hem kokusu hem de aroması ile mide bulantısına iyi gelir. Tuzlu kraker ve tuzlu bir ayran da bulantının azalmasına yardımcı olur.
Su kaybı belirtileri gözlenmiyorsa, yaş gruplarına uygun olarak normal beslenme; küçüklerde anne sütü, daha büyük çocuklarda su, sulandırılmış meyve suyu, ayran, yoğurt, patates ve ekmek sık aralıklarla ve küçük miktarlarda verilmesi etkili olacaktır.
Temiz havada yavaş ve derin nefes alıp-vermek, soğuk su yanı sıra mideyi rahatlatan nane-limon, zencefil ya da papatya çayı içmek, az tuzlu kraker ve muz gibi hafif gıdalar, nane yağı veya limon koklamak mide bulantısı sorununu gidermeye yardım eder.
Zencefil, zencefil çayı, rezene çayı, karanfil çayı ve nane çayı tüketin. Zencefilin yapısında bulunan gingerol adlı madde mide bulantısı ve kusma sorunlarının önüne geçer niteliktedir. Bununla birlikte zencefil çayı da kusmaya iyi gelen bitkisel çözümlerden biridir.
İlgili 30 soru bulundu
Kusmaya ne iyi gelir evde en pratik ne tüketebilirim diyorsanız yoğurt tavsiye edebiliriz. Hemen hemen her dolapta kendine büyükçe bir yer hazırlayan yoğurt, sizi mide bulantısı hissinden kurtaracak özellikte. Orta soğukluktaki birkaç kaşık yoğurt, kusmayı önleyecektir.
Kusmak başlı başına vücutta yoğun miktarda su kaybına sebep olacağından oda sıcaklığında bol su içmek kaybedilen suyu geri kazandıracaktır. Bol su içmek demişken, birden tüm şişeyi içip bitirmenizi kast etmiyoruz. Midenizi yormadan, yavaş yavaş ve küçük yudumlarda zamana bölebilirsiniz.
Pirinç, elma püresi, muz, tost, makarna ve patates gibi sindirimi basit ve sizi rahatsız etmeyecek besinleri tüketebilirsiniz. Yağlı yiyeceklerden mutlaka uzak durun. Size yarardan çok zararı olacaktır çünkü.
Kusma durduktan sonra boş bir mideye hafif ve sindirimi kolay yiyecekler alınabilir. Krakerler, ekmek dilimleri, haşlanmış sebzeler veya püre haline getirilmiş meyveler gibi sindirimi kolay olan gıdalar tüketilebilir. Zencefil içeren çaylar, mideyi rahatlatabilir ve kusmayı hafifletebilir.
Yoğurt. Yoğurt, hatta mümkünse doğal yoğurt, mide dostu bir besindir. Bu nedenle tek başına bile mide ağrısını geçirmek için yeterli olabilir. Yoğurt probiyotik özelliği ile bağırsak florasını düzenleyerek sindirime yardımcı olur.
Karın ağrısı yaşandığı durumlarda ayran, ev yapımı yoğurt, çay, haşlanmış patates püresi, havuç ya da muz tüketilebilir. İshal nedeniyle kusmanın olması vücutta sıvı kaybına yol açacağından bol sıvı tüketimi gerekmektedir.
Kusmanın nedenine bakılmaksızın tedavinin bol sıvı tüketimi ve hafif gıdalarla başlaması gerektiğini söyleyen Dr. Tahmaz, kusma sonrasında çocuğa verilebilecek en faydalı sıvının su olduğunu belirtti.
Fakat bu yanlış bir bilgidir. Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir. Daha sonradan yemekleri yavaş ve az yemelidir.
Mide problemleri yaşayan kişilerin besin listesi kısıtlıdır. Ayran bu listenin en sağlıklı içeceğidir. Kafeine ve asitlere karşı hassasiyeti olanların ayran tüketerek midesini rahatlattığı bilinir. Bir bardak limonlu ayran faydaları sayesinde, mide ekşimesinden kurtulabilirsiniz.
Ayran, midedeki asit seviyesini düzenler. Kolesterol ve tansiyon dengesini ayarladığı için bu hastalıklara yakalanmayı engeller. Kabızlık ve ishal gibi durumlarda içerdiği probiyotikler sayesinde iyileştirici etki yaratır. Gastrite iyi geldiği için mide rahatsızlığı olanlar tarafından özenle tüketilmesi gerekir.
Laktoz intoleransı, laktaz adı verilen ve süt şekeri olan laktozun parçalanarak sindirilmesini sağlayan enzimin, ince bağırsakta üretilmemesi ile ortaya çıkıyor. Bu nedenle laktoz intoleransı olan kişilerde süt tüketiminden 30 dakika sonra mide spazmı, şişkinlik ve hatta ishal görülüyor.
Çok fazla kusuyorsanız, dehidrasyonu önlemeye yardımcı olmak için bol miktarda sıvı tüketmelisiniz. Sıvıları yavaşça yudumlayın. Mideniz rahatsız olduğunda, bir anda fazla miktarda su içmek, daha fazla kusmaya neden olabilir.
Mide bulantısı ile beraber gelen kusma problemi için yoğurt tutucu bir görev görür. Doğal ya da taze bir kase yoğurt yiyerek mide bulantınızı dindirebilirsiniz.
Özellikle tuzlu ayran, tuzlu çubuk kraker ya da nane limon ile beraber haşlanmış patates gibi birçok besin kaynağı kullanmak mümkün. Çocuğun tüketmesi ile beraber kısa süre içerisinde mide bulantısı ve kusma geçecektir.
Kusmayı kesmek için de önerilen içeceklerin başında yüksek oranda mineral içeren maden suları önerilmektedir.
Buz emmek ve bol su tüketmek
Mide üşütmesinde yaygın olarak yaşanan ishal ve kusma vücudun sıvı kaybetmesine neden olur. Su vücut için hayati önem taşır, o nedenle ishal ve kusma kaynaklı vücuttan atılan suyu geri alabilmek için bol bol su tüketilmelidir. Ayrıca buz emmekte yine mide üşütmesine iyi gelecektir.
eğer kişiler kustukları esnada midelerinde bir şey yoksa o zaman acı bir sıvı olan safra sıvısını kusabilirler. Çok uzun aç kalınması, gıda zehirlenmeleri, mide gribi gibi durumlarda kişilerde safra kusma durumu görülebilmektedir.
Sağlık & Diyet konusunda 1,9b cevap paylaştı. Hastane acil servislerinde tuzlu su içirirler kusturmak için ama mideye hortumla boşaltırlar. Bir kaç dikişte 1,5- 2 litre içebilirsen olur tabi.
Reflü mide asidinin ağza gelmesi durumudur. Bu durumda ağızda acı ve asidik bir tat hissedilir. Mide asidinin mideden çıkıp ağza gelmesiyle yemek borusu asit nedeniyle tahriş olup midenin ve boğazın yanmasına ve ağrılara sebep olmaktadır.
Özellikle en yaygın olarak yapılan yöntem, boğaza parmağın değdirilmesidir. El parmağının boğaza yaklaşmasıyla birlikte kişilerde anlık olarak bir kusma isteği oluşacak ve daha kolay bir şekilde kusabilecektir. Kişiler bu şekilde yöntemi uygulayarak daha kolay kusabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri