Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman müstahsil kelimesinin karşılığı olarak, 'Üretici' sözcüğü öne çıkmaktadır. Özellikle herhangi bir ürün veya hizmet noktasında üretici olarak ifade edildiğini söylemek mümkündür.
a. (mustati:l) esk. Dikdörtgen: “O siyah ağaç gövdesi, o mustatilin içine ne kadar güzel oturmuş.” -O. V. Kanık.
Müstahsil makbuzu, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden mal satın alınmasında fatura yerine geçen, ticari bir vesika olarak kullanılan kâğıt müstahsil makbuzuyla aynı hukuki niteliklere sahip elektronik bir belgedir.
“Müstahsil” kelimesi Arapçaanlamı ile “üretici” demektir.
Arapça ḳll kökünden gelen mustaḳill مستقلّ "istiklal sahibi, mutlak yetkili" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça istaḳlāl إستقلال "küçümseme, saymama, umursamama, bir hükümdarı hiçe sayarak boyun eğmeme" sözcüğünün istifˁāl vezni (X) failidir. istiklal maddesine bakınız.
İlgili 43 soru bulundu
müsait s. (müsa:it) Ar. musā'id 1. Uygun, elverişli: Müsait bir gün geleceğim. 2. tkz. Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın).
MÜŞÂKİL. (ﻣﺸﺎﻛﻞ) sıf. ve i. (Ar. muşākele “şekilce benzemek”ten muşākil) Şekilce bir başkasına benzeyen, başkasının benzeri olan (kimse): Hele bana gāyet müşâkil idi (İzzet Molla).
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman müstahsil kelimesinin karşılığı olarak, 'Üretici' sözcüğü öne çıkmaktadır. Özellikle herhangi bir ürün veya hizmet noktasında üretici olarak ifade edildiğini söylemek mümkündür.
Müstahsil makbuzunun satıcı (üretici / çiftçi) ve alıcı (defter tutan tüccar / çiftçi / toptancı) olmak üzere iki tarafı vardır. Satıcı ticari bir belge veremediği için müstahsil makbuzunu imzalamakla yükümlüdür. Belgenin aslı onda kalır. Alıcı ise makbuzu düzenleyen taraftır.
Ticari işlemlerini deftere kaydeden çiftçi ya da tüccarlar, defter tutmayan kişilerden aldıkları ürünler için müstahsil makbuzu düzenler. Bu gibi durumlarda düzenlenmesi zorunlu olan ticari belgeyi kısaca üreticiler için kesilen makbuz olarak tanımlayabiliriz.
MÜSTAHSİL KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- İyi bir maarif siyasetiyle her çocuk hem kendisini hem memleketi kalkındıracak bir müstahsil olarak yetiştirilebilir.
Müstahsil listenizdeki toplam brüt tutardan stopaj ve bağkur kesintilerinin toplamı düşüldükten sonra kalan tutar bine bölünür çıkan rakam tescil ücreti olarak hesaplanır.
Gider makbuzu, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 257. maddesine göre düzenlenen, derneklerin kullandığı bir değerli evraktır. Gider makbuzu, özellikle derneklere iş yapanlar tarafından hazırlanıp imzalanır.
Anlamı en çok merak edilen ve araştırılan sözcüklerden biri olan "müstecip" kira karşılığında bir yeri tutan kimse, kiracı anlamında kullanılmakta olan bir kelimedir. Yani bu kelimenin anlamı kiracıdır.
Türk Dil Kurumuna göre müstantik kelimesinin sözlük anlamı, bir kimseden bilgi almak için o kişiye sorular soran kişi demektir. Halk arasında müstantik kelimesinin yerine sorgucu sözcüğü kullanılır.
İstilzam, gerektirmek anlamına gelirken müstelzim de gerektiren ve ihtiyaç duyulan şey demektir. Aynı kökten türeyen elzem kelimesi ise, en gerekli, en mühim manasına gelir. Müstelzim kelimesi cümle içerisinde sıfat olarak kullanılır.
Serbest meslek makbuzu ile fatura arasındaki en önemli fark, serbest meslek makbuzunda stopaj kesintisinin yer almasıdır. Faturada stopaj olmadığı için yıl sonunda bu alanda ödeme gerçekleştirilmez ve gelirlerde de bir düşüş yaşanmaz.
Tahsilat makbuzu mal, hizmeti para ya da kıymetli evrak benzeri değerlerin teslim alındığının kanıtı olması amacıyla düzenlenir.
Makbuz ise fatura karşılığı gerçekleştirilen ödemenin belgelenmesidir. Fatura Maliye Bakanlığının mührünün bulunması zorunlu belgedir. Makbuzda ise bunlara gerek yoktur.
Yaptığı şeylerden pişmanlık duyan ve suçunun affedilmesini dileyen kişiler de müstafi olarak adlandırılır. Müstafi Sayılma Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir? Memuriyette kullanılan müstafi sayılma kelimesi, bir memurun belli başlı şartları yerine getirmediği takdirde işine son verilmesi demektir.
Türk Dil Kurumu sözlüğü üzerinden ele alındığı vakit Münferit kelimesi, kendi başına olan, tek ve ayrı gibi anlamlar doğrultusunda kullanılır. Kişinin bireysel olarak ele almış olduğu durumları ve davranışlar ile kararları ifade eder.
Müstahsil makbuzu üretici çiftçileri ilgilendiren bir belgedir. Eğer ki üretici çiftçi, ürettiği ürünün satışını gerçekleştiriyorsa, bu satış işlemi için müstahsil makbuzunun düzenlenmesi gerekir.
Müptela TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumuna göre müptela bağımlı, tutulmuş, aşık ve vurgun demektir.
Türk Dil Kurumu'na bakıldı vakit muhit kelimesi için 'çevre ve etraf' daha çok öne çıkıyor. Özellikle belirli bir bölgeyi gösterebilmek amaçlı önemli bir yere sahip olduğunu dile getirmek mümkün.
şakşakçı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,mecaz Bir kimseyi veya onun yaptığı her şeyi doğru bularak öven ve başkalarına da kabul ettirmeye çalışan kimse, alkışçı, zilli bebek. Para karşılığında alkış tutan kimse, goygoycu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri