Sıcak günlerde tansiyon hastalarını kurtaran bir içecek olarak dikkat çeker. Güçlü bir probiyotik olan ayran, sindirim sorunlarına karşı tüketilebilecek bir içecektir.
Kabızlığı Giderir:Ayranın sulu bir içecek olması bağırsak hareketlerinin artmasını sağlar ve kabızlık sorununun giderilmesinde etkili olur. Birçok içeceğin aksine aç karınla içilmesinin bir sakıncası olmadığından dolayı aç karınla tüketildiğinde daha etkili sonuçların alınmasına yardımcı olabilir.
Ayran ayrıca şişkinlik ve hazımsızlığın giderilmesine yardımcı olabilir. Özellikle ağır yemeklerden sonra tüketilmesi hazmın kolaylaşmasına ve gaz sorunlarının ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.
Ayran mide problemini gideren ve şişkinliği önleyen bir besin maddesi olarak biliniyor. Süt ve süt ürünleri özellikle laktoz hassasiyeti olan kişilerde gaz problemine yol açabilir.
Aşırı sıcakların kurtarıcısı olarak bilenen ayran, özellikle ağır yemeklerden sonra tüketildiğinde hazmı kolaylaştırır. Her gün 1 bardak tüketilen ayran bağırsak hareketlerini arttırır ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Aç karnına tüketildiğinde daha etkili sonuçlar alınır, mideye zarar vermez.
İlgili 27 soru bulundu
Mide problemleri yaşayan kişilerin besin listesi kısıtlıdır. Ayran bu listenin en sağlıklı içeceğidir. Kafeine ve asitlere karşı hassasiyeti olanların ayran tüketerek midesini rahatlattığı bilinir. Bir bardak limonlu ayran faydaları sayesinde, mide ekşimesinden kurtulabilirsiniz.
Ayran, cilt hastalıklarında tedavi yöntemi olarak da kullanılabilir. Ayrıca bakım maskesi olarak kullanıldığında cildi temizler. Güneş ve ateş yanıklarında acı giderici, uyuşturucu etkisi bulunur. Böylelikle hem iç organların hem de cildin sağlığını olumlu yönde etkiler.
Süt - yoğurt – ayran da gaz yapabilir. Sütü sıcak veya az şekerli muhallebi olarak, yoğurdu ise oda ısında tüketmek gaz yapıcı özelliğini biraz olsun azaltabilir. Kuru baklagiller ve bulgur, turunçgiller (portakal – mandalina – greyfurt – limon) ve karpuz – kavun gaz yapıcı özelliği baskın olan besinlerdir.
Özellikle zencefil çayı, nane çayı, papatya çayı, anason çayı, enginar çayı, rezene çayı, dereotu çayı, fesleğen çayı, frenk kimyonu çayı ve kimyon çayı gaz sancısını dindirmek ve gaz atmak için son derece faydalıdır.
Klasik bir örnek, süt ürünlerinde bulunan ana şeker olan laktozdur. Bu nedenle, büyük miktarlarda laktoz içeren süt, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve dondurma tüketmek, kramp ve ishal ile birlikte artan gaz üretimine yol açabilir.
Ünlülerin ve pek çok kişinin uyguladığı ayran diyeti, son günlerin popüler diyet listelerinde yer alıyor. Yoğurtta bulunan probiyotiklerin bağırsaklara olan etkisi ile, metabolizma hızlanıyor ve istenmeyen kilolar bir bir gidiyor.
Ayranın uyku problemine koşulsuz iyi geldiği herkes tarafından bilinmektedir. Geceleri uyku problemi çeken kişilerin uyku vaktinden birkaç saat önce bir bardak ayran tüketmeleri o gece deliksiz bir uyku çekebilmelerine olanak sağlayacaktır.
Örneğin ayran yoğurt, kefir, bitter çikolata, turşu ve peynir probiyotik kaynağıdır ve tüketildiğinde kabızlık geçebilir.
Sinbiyotik bir besin olan yoğurdun hem probiyotik hem de prebiyotik olması vesilesi ile ayran da sindirim dostudur. İçeriğindeki sindirim dostu probiyotik bakteriler ve prebiyotiklerden dolayı bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlığa karşı koruyucu faydası vardır.
Ayranın mineraller bakımından da zengin olduğuna dikkat çeken Arıcan, “Ayran, kalsiyum, potasyum, fosfor, B2, B12 mineralleri bakımından çok zengindir. Dolayısıyla çocukluk döneminden başlayarak yaşamın tüm evrelerinde günde en az bir bardak tüketilmelidir.
Bol su içmek sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca bol su içtiğinizde daha sık tuvalete gitmeniz gerekir. Bu da gazın kolaylıkla çıkmasına yardımcı olur. Yürüyüşe Çıkın: Hafif tempolu bir yürüyüş, bağırsakta sıkışan ve rahatsızlık veren gazın kolayca vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Hazımsızlığa iyi gelen yiyecekler tercih edilmeli. Bu yiyecekler, sindirim ve mide sistemini destekler. Bu besinler de toz kimyon, anason, rezene, elma sirkesi, tarçın, zencefil, karanfil, nane, ananas suyu, narenciye gibi besinler hazımsızlık probleminin ortadan kaldırmasına yardım eder.
Kimyon tohumu çiğnenerek bağırsak gazı giderilebilir. Nane çayı mide gurultusunu azaltmaya yardımcı olduğu gibi bağırsak gazı sorununa iyi gelir. Bal kabağı tüketimi, gaz birikmesine engel olarak sindirimin kolay hale gelmesini sağlar. Bağırsak gazına iyi gelenlerden birisi de papatya çayıdır.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Süt ve süt ürünlerinin (peynir ve yoğurt gibi) içeriğindeki laktoz şişkinlik hissine ve gaza neden olabilir. Yüksek oranda lif içeren tam tahıllı gıdalar da mide şişkinliği yapabilir.
Özellikle doğal olarak üretilmeyen ayran, bağırsak bakterilerinin oluşmasına ve hasar vermesine yol açabilir. Doğal yollar ile üretilmeyen veya çeşitli kimyasal içeren ayranların sıklıkla tüketilmesi, mide zarına da zarar verebilmektedir. Aynı zamanda aşırı ayran tüketimi, mide asidi dengesini de bozmaktadır.
Sporcu içeceği olarak Ayran:
Dolayısıyla yoğurttan yapılan içecek olan ayranın hem whey proteinlerden zengin, hem de sıvı ve elektrolit (sodyum, klor vb.) kaynağı olduğundan sporcular ve spor yapanlar için mükemmel bir spor içeceğidir.
Özellikle yaz aylarında hararet giderici özelliği vardır. Başta sindirim sistemi olmak üzere bütün vücutta sıcaklığın dengelenmesine yardımcı olabilir. Bu yüzden yaz aylarında bolca tüketilir. Cinsel gücü arttırıyor, uyku kalitesini güçlendiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri