Kaçak akım koruma şalterleri elektrik tesisatında bulunan harmonik akımlarını kaçak akım gibi algılayarak sebepsiz açmalara ve elektrik sisteminin enerjisiz kalmasına neden olabilirler. Harmonik akımının olduğu işletmelerde ve uygulamalarda doğru kaçak akım koruma şalteri seçimi son derece önem taşımaktadır.
Kaçak akım rölesinin çalışma durumu ayda bir olarak üzerindeki test butonu yardımıyla test edilmelidir. Test butonuna bastıktan sonra mandalın aşağı düşmesi ve elektrik hattındaki enerjinin akmaması lazımdır, eğer bunlar oluyorsa röle elektrik tesisatına düzgün bir şekilde bağlanmış demektir.
Bunlar da rölenin devreye yanlış bağlanması, nötr toprak teması, topraklama direncinin kötü veya kalitesiz olması, yıldırımlı hava koşulları, uygun değerdeki kaçak akım rölelerinin kullanılmaması, makine ve ev eşyası elemanlarında bir kaçak oluşması vb. gibi durumlarla sıralanabilir.
Kaçak Akım Rölesi Olmazsa Ne Olur? sorusuna kısaca şu şekilde cevap verilebilir: Devrede kaçak akım rölesi mevcut değilse ve toprak kaçağı meydana gelmişse, kaçak akımın olduğu yere bir insanın temas etmesi sonucu tüm kaçak akım o insanın üzerinden akacaktır.
Kaçak akım rölesi iptal edilirse oluşabilecek elektrik arklarından dolayı yangın çıkma ihtimali vardır. Elektrik çarpması sebebiyle insan ölümlerine yol açabilir veya kalıcı hasar bırakabilir. Elektrikli cihazların bozulma ihtimali çoğalır.
İlgili 43 soru bulundu
Bu gibi nedenlerle kaçak akım rölesi attığı zaman sigorta kutusu içindeki bütün sigortaların kapatılması gerekmektedir. Sonrasında panodaki ana sigorta açılıp ardından kaçak akım rölesinin açılması gerekmektedir. Sigorta kutusunda yer alan tüm linyelerin sırası ile açılması gerekmektedir.
Kaçak akım röleleri seçilirken insan hayatı için 30 mA; yangın tehlikesi içinde 300 mA'lik anma kaçak akım değerine sahip olanlar tercih edilmelidir.
Arabada Elektrik Kaçağı
Bazı teşhis aletleriyle akü sızıntısı tespit edilebilir ve bazı araçlarla basit bir şekilde sorun çözümlenebilir. Amatör bir şekilde elektrik kaçağı tespit edebilmek için aracın eksi kutbunu sökerek akünün eksi kutbuna yaklaştırdığınızda, elektrik çekiyorsa kaçak bulunmaktadır.
Markalarına ve tiplerine göre değişmekle beraber yaklaşık olarak 10 yıldır. Zamanla Kaçak akım rölelerinin açma akım değerleri veya açma süreleri farklılık gösterebilmektedir.
Kaçak akım rölesi, insan hayatını sonlandıracak kritik akım değeri olan 30mA seviyesinde bir kaçak oluşumu durumunda devreyi kesmekle görevlidir. Kaçak akım rölesi, nötr kopması durumunda veya yüksek voltaj durumunda herhangi bir işleve sahip değildir.
Yapılması gerekenler; 1- Kaçak Akım Rölesinin üzerindeki açma-kapama şalterinin açık konumda olup-olmadığı kontrol edilir. Kapalı ise açık konuma getirilir. 2- Kaçak Akım Rölesinin üzerindeki test tuşuna basılır ve yanındaki açma-kapama şalterinin otomatik olarak kapalı konuma gelip-gelmediği gözlemlenir.
Sigortalar piyasada daha çok 10A, 16A, 32A, vb. akım kesme değerlerine sahiptir. Bu değerler de kesinlikle insan hayatını koruyamayacağı gibi yangın riskini de engellemezler. Sigortalar, devre elemanlarını korurlar, kaçak akım röleleri insan hayatını korur.
Tüm bu anlatılanların sonucuna bakıldığında kaçak akım rölesi topraklama olmadan çalışabilmektedir. Ancak oluşabilecek birçok maddi ve manevi hasara yol açacaktır.
Kaçık akım kontrolü yeni kurulan her makine için kaçak akımın ölçülmesi önerilir. Bunu yapmak için en basit yöntem, topraklama iletkenindeki akımı klipsli bir ampermetre ile ölçmektir.
Devrede meydana gelmiş kaçak akımı anında algılayan, tespit eden ve açma işlemi yaparak, insanları veya tesisatı koruyan, olası tehlikeleri önleyen cihaza kaçak akım rölesi denilmektedir. Genelde tanımlama olarak, kaçak akım anahtarı veya kaçak akım sigortası olarak adlandırılır.
Kaçak akım rölesi elektrik sistemine bağlandıktan sonra, üzerinde yer alan test butonu yardımıyla çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Eğer röle sisteme ters bağlandıysa ve test edilmeden kullanılırsa sistem kısa devre yapar ve hem şaltere hem de elektrik sistemine zarar verebilir.
İnsan korunmak istenen her yerde 30 mA Röle kullanılmak zorunda değil, elektriksel koruma iki şekilde sağlanabilir. Akımı sınırlayarak (0-0,05 A) ya da gerilimi 50 V ile sınırlayarak. Kaçak Akımların yüksek olabileceği sistemlerde 300 mA röle kullanarak insanı da koruyabilirsiniz, yangından da korunabilirsiniz.
İlgili ürün standardına göre kaçak akım koruma rölelerinin, kaçak akım beyan değerlerinin % 50'si ile %100'ü arasında bir akım değerinde açması istenmektedir. Yani 30mA değerindeki bir hayat koruma rölesi 15-30 mA arasındaki bir kaçak akım değerinde, devreyi milisaniye mertebesinde kısa bir sürede açacaktır.
Kaçak akım rölesinin üzerinde belirtilen standart nominal akım değerleri; 25, 40, 63 ,80 ,100 ve 125 amper değerleridir. Kaçak akım koruma rölesinin üzerinde belirtilen nominal akım değeri koruma düzeyi ile ilgili bir husus değildir.
Kaçak akım (K.A.) rölesi devamlı olarak fazdaki akımı nötrdeki akımla kıyaslar. İkisi arasındaki fark (kaçak akım) toprağa akar, sağlıklı bir devrede izolasyondan ve kayıplardan dolayı her zaman azda olsa bir miktar kaçak akım mevcuttur.
Kaçak Akım Rölesi Açma Süresi Testi
Bu test herhangi bir kaçak akım anında insan vucudu üzerinden izin verilen süre içerisinde rölenin açıp açmadığının testidir. Kaçak akım rölesi açma süresi testi için özel RCD test cihazları kullanılır.
Elektrik dağıtım şirketleri tarafından kişilerin kaçak elektrik tükettiğinin tespiti halinde kaçak elektrik tespit tutanağı düzenlenmektedir.
Kaçak Akım Koruma Rölesi'nin görevi, yalıtım hatasından kaynaklanan hata akımını algılamak ve algılanan kaçak akım değerinin belirlenen değerlerin üzerine çıkması durumunda bağlı bulunduğu devreyi kesmektir. 30mA'da Hayat (İnsan Koruma), 300mA'da da Tesisat (Yangın Koruma) koruma fonksiyonunu gerçekleştirir.
Sigorta belli durumlarda zarar görebilir. Sigorta bağlantılarının ve kablolarının eskimesi, yanması, sigortanın aşırı gerilimlere maruz kalması arızaya sebep olur. Sigorta atmasını yanık kokusu, yanma ve patlama takip ediyorsa, bu durum sigorta bağlantılarının eskidiğini ya da zarar gördüğünü gösterir.
Kaçak Akım Rölesi (KAR), bir elektrik devresinde oluşan kaçak akımını tespit eden ve hemen müdahale ederek güvenliği sağlayan bir cihazdır. KAR, ana şalter veya sigorta ile korunan bir devreye paralel olarak bağlanır ve devre içindeki herhangi bir kaçak akımı tespit ederse, otomatik olarak devreyi keser.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri