Yoğurt, tuz ve sudan oluşan ayran ticari olarak iki şekilde üretilmektedir. edilmesi veya inkübasyondan sonra yoğurda su ilave edilmesidir.
Fabrikasyon ayranlar iki farklı yöntemle üretilmektedir. Birinci yöntem süte su ve ayran mayası katılarak doğrudan ayran elde etme metodudur. Bu yöntemle yoğurt oluşmadan doğrudan sütten ayran elde edilmektedir. Diğer yöntem ise önce yoğurt elde edilmesini takiben su ve tuz ilavesiyle ayran elde etme yöntemidir.
Bildiğiniz gibi ayranın ana maddesi yoğurttur. Yoğurt sütten elde edilir. Sütten yoğurt elde etmeyi sağlayan bakteriler vardır. Bu bakteriler metabolizma sonucu laktik asit meydana getirir.
Çünkü hazır ayranda yoğurt mayası yerine katkı maddeleri kullanılabilir. Bu da ayranın besin değerini ve faydalarını azaltabilir. Ayrıca hazır ayranda şeker, koruyucu, renklendirici gibi zararlı maddeler bulunabilir. Bu maddeler sağlığa zarar verebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Sporcu içeceği olarak Ayran:
Dolayısıyla yoğurttan yapılan içecek olan ayranın hem whey proteinlerden zengin, hem de sıvı ve elektrolit (sodyum, klor vb.) kaynağı olduğundan sporcular ve spor yapanlar için mükemmel bir spor içeceğidir.
Ayranın mineraller bakımından da zengin olduğuna dikkat çeken Arıcan, “Ayran, kalsiyum, potasyum, fosfor, B2, B12 mineralleri bakımından çok zengindir. Dolayısıyla çocukluk döneminden başlayarak yaşamın tüm evrelerinde günde en az bir bardak tüketilmelidir.
Ayran içinde bulunan yoğurt sebebiyle düzenli olarak tüketilmesi gereken bir içecektir. Vücut sağlığına olumlu etkileri bulunmasına rağmen fazla tüketimi tansiyonun yükselmesine neden olur. Ayran, midedeki asit seviyesini düzenler. Kolesterol ve tansiyon dengesini ayarladığı için bu hastalıklara yakalanmayı engeller.
Ayran içerisinde; A vitamini, C vitamini, D vitamini, E vitamini ve K vitamini içermektedir. Ayrıca B6 vitamini ve B12 vitamini açısından da zengin olması ayranın çok geniş bir yelpazede sağlığımıza faydalı olmasını sağlamaktadır.
Ayran tüketimi gün içerisinde gereğinden fazla alınır ise vücuda giren kalori miktarı ve yağ oranı da artacaktır. Vücudun ihtiyacından fazlası ise kilo olarak geri dönüş yapar. Vücuttan yağ atılmasına yardımcı olan ayran, kilo aldırmak yerine verdirmesi ile bilinir.
Mesela yeşil çay su yerine geçer mi, ayran içmek suyun yerini tutar mı? Vücudun ihtiyacı olan su, suyun kendisinden ve tüketilen yiyecek ya da diğer içeceklerden sağlanabilmektedir8. Dolayısıyla taze sıkılmış meyve suyu, yeşil çay, ayran gibi içecekler sayesinde de su ihtiyacının bir kısmı karşılanabilir.
Ayranın uyku problemine koşulsuz iyi geldiği herkes tarafından bilinmektedir. Geceleri uyku problemi çeken kişilerin uyku vaktinden birkaç saat önce bir bardak ayran tüketmeleri o gece deliksiz bir uyku çekebilmelerine olanak sağlayacaktır.
Her gün 1 bardak tüketilen ayran bağırsak hareketlerini arttırır ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Aç karnına tüketildiğinde daha etkili sonuçlar alınır, mideye zarar vermez.
Ayran İçin Gerekli Malzemeler 1 su bardağı yoğurt Yarım çay bardağı süt Yarım çay bardağı maden suyu 1 çay kaşığı tuz 1 su bardağı su Hazırlanışı 1.Uygun bir kap içerisine yoğurdumuzu alalım.
Ayran yoğurt kökenli olduğu için içerdiği bakterilerle bağırsakların düzenlenmesine de yardımcı olur. Pastörize ve homojenize inek sütü, su, tuz ve ayran kültürü. İlave şeker içermez. Bileşimindeki şeker laktozdan (süt şekeri) kaynaklanmaktadır.
Ayran sözcüğünün “beyaz” anlamına gelen eski Türkçe ürüŋ sözcüğünden geldiğini ile- ri sürmekteyiz.
Süt ve Süt Ürünleri ile Hazırlanan Yemekler
Süt ve süt ürünlerinde laktoz adı verilen bir çeşit karbonhidrat bulunur. Laktaz enzimi yardımıyla bağırsaklarda parçalanır. Ancak bazı kişilerde bu enzim yetersizdir ve laktoz sindirimi tam anlamıyla gerçekleşmez ve gaz oluşumuna neden olabilir.
Sofralarımızın eşsiz lezzetleri yoğurt ve ayranda laktik asit oldukça fazla bulunuyor. Laktik asit denilen kimyasal yapı, vücudumuzda bulunan sinir bölgelerinin gevşemesine yol açmaktadır. Yani dolaylı olarak insan vücudunda rahatlamaya ve uyku halinin gelmesine sebebiyet vermektedir.
Bol bol su ve ayran için. Ciğerlerinizdeki nikotinin atılmasına yardımcı olacaktır.
Sağlık açısından birçok faydası olan ayranın doyurucu özelliği de vardır. İçerdiği yüksek değerdeki vitamin, mineral ve bileşenler yardımıyla başta sindirim sistemi olmak üzere kemik sağlığına, kan basıncının düzenlenmesine, kolesterole ve daha birçok açıdan sağlığımızın korunmasına katkıda bulunur.
1 bardak tam yağlı yoğurt kullanılarak yapılan ayran 150 mililitredir ve yaklaşık 60 kaloridir. Yarım yağlı ayran yaklaşık 40 kalori, Yağsız ayran yaklaşık 15-25 kaloridir. 1 kutu ayran yaklaşık 200 mililitredir ve yaklaşık 80 kaloridir.
Ayran; kalsiyum ve protein dışında fosfor, potasyum, A, B2, B6, B12 ve D gibi vitamin ve mineralleri de içerir.
Besin değeri en yüksek olan yoğurt süt ve süt mayasından elde edilir. İçeriğinde canlı laktik asit bakterileri sayesinde fermente yapıya sahip olan yoğurt insan sağlığına birçok fayda sağlıyor. 6000 yıldır üretilen yoğurttan elde edilen ayran ise yoğurdun sağladığı faydaların aynısını sağlar.
Yoğurt hem güzelleştiriyor hem de zayıflatıyor.
Cildin kendini yenilemesi ve çok daha geç yaşlanması yeterli miktarda protein alımına bağlı olduğundan sürekli genç bir cilde sahip olmak için düzenli yoğurt tüketimini alışkanlık haline getirmek faydalı olacaktır.
YENİ başlatılan “her çocuğa günde bir bardak süt” uygulaması, çoçuklarımızın sağlıklı büyüyüp gelişmesi bakımından doğru bir karardır. “Söz konusu sağlıksa eğer”, süt de yoğurt da ayran da doğru seçimlerdir, üçü de sağlığı korur, güçlendirir; gerisi teferruattır!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri