Kuvvetli ve çalı formunda gelişir ve sürgünleri dikensizdir. Meyveleri iri, hafif mayhoş, siyah ve aromalıdır. Meyveleri tam olgunlaştığında hafif yumuşak ve tatlıdır.
Böğürtlen, aslen İngiltere kökenli olup dikenli çalılıklarda yetişen bir meyvedir.
Dikensiz böğürtlen fidanı Her mevsim dikilebilir.
-Çimlendirme yaptığınız toprak hafif nemli olmalıdır, çok sulu olmaması gerekir. -Işık alan yerlerde çimlendirme yapmanız gerekmektedir. -Tohumları ekmeden önce 2-3 saat oda sıcaklığındaki su veya nemli bez içerisinde bekletiniz. Bu sayede içine su çeken tohumlar daha kolay çimlenecektir.
Böğürtlenler genellikle dikimden 3 - 4 yıl sonra tam verime yatmaktadırlar. Ekonomik ömürleri ahudutlarından fazla olup 15 - 20 yıl kadardır. Tam olgunluğa erişmiş meyveler hemen hasat edilmelidir.
İlgili 30 soru bulundu
Jumbo Böğürtlen çeşidinin sürgünleri dikensiz olup sarı pas hastalığına karşı hassastır.Bursa bölgesinde Temmuz ortası hasadına başlanır ağustos ayına kadar ise hasadı yapılmaktadır. Meyveleri iri uzunca hafif konik yapıdadır. Meyveler çok tatlıdır sulu ve aromalıdır.Yola dayanıklı ve çok verimli bir çeşittir.
Böğürtlen fidanı, sonbahardan ilkbahara kadar olan dönemde dikilebilir. Kış mevsiminin sert yaşanmadığı bölgelerde sonbaharın sonları ve kış aylarında dikimi yapılabilir. Bunun için en uygun zaman Kasım ayıdır.
Kış aylarında (-20, -25) dereceye kadar soğuklara dayanır. Böğürtlenin Soğuklama ihtiyacı 7 derecenin altında 800-1700 saattir.
Böğürtlen siyah, patlıcan moru ya da lacivert renkte olurken ahududu kırmızı veya siyah renkte olur. – Üçüncü fark ise tatlarıdır. Ahududunun tadı daha tatlımsıdır. Böğürtlenin ise ahududuya kıyasla ekşimsi ve mayhoş bir tadı vardır.
Uç daldırma ile fidan üretim işlemi, dikensiz sürüngen böğürtlen tipleri gibi sadece uç daldırma işlemi ile üretilmektedir. Bitkide dikensizliğin devamı için sonbaharda sürgünlerin uç kısımlarının köklendirilmesi gerekmektedir. Kökten çıkmakta olan sürgünler her zaman dikenli olarak çıkmaktadır.
Toprak olarak seçici değil ancak bitki, dinlenmiş, derin ve geçirgen toprak, yarı asit (pH 6-7) toprakları sevmektedir. Bunun yanında toprağın yeterli besin maddece zengin olması verim ve kalite bakımından olumlu yönde etkilemektedir.
-Saksıda Böğürtlen Yetiştiriciliği:Saksı içerisinde böğürtlen yetiştiriciliğinde saksı içerisine en az fidan dikmeniz tavsiye edilir.Saksıda sarkan sepet şeklinde böğürtlen yapmak istiyorsanız lider dalları devamlı kesmeli ve fidana yan dal oluşturmalısınız.Normal bir ağaç gibi yetiştirmek istiyorsanız sarılıcı ...
İyi meyve alabilmek için sulama yapılmalıdır. Kış dönemlerinde 10-15 günde bir yazları hafta da 1-2 gün sulama yapılmalıdır. Yıllık yağış 750-800 mm üstünde olan yerlerde sulama yapmaya gerek yoktur. Bir fidanının su ihtiyacını ağaç yaşı*10-15 litre olduğunu unutmamak gerekir.
Meyvelerinin olgunlaşma dönemi yetiştiği bölgelere göre değişkenlik gösterir. Genellikle Haziran sonu ve Temmuz başında hasat başlamakta ve hasat zamanı Eylül dönemine kadar devam etmektedir.
Böğürtlen Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Her iklim ve toprak da yetişen böğürtlen ağacı çok yıllık çalı formlu gelişen geniş taç hacmine sahiptir. Böğürtlen ağacı ticari boyda ekonomik ömrü 12-13 yıl olup meyve verimi için 5-6 yılda bir yaşlı dallar kesilip gençleştirme yapılır.
Ülkemiz böğürtlenin anavatanı sınırları içerisindedir.Böğürtlenler Anadolunun 1000 m' nin üzerinde hava ve toprak neminin sağlandığı yerlerde yoğun olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dikim Mesafesi :2-2,5 X 1,5-2 m. olup dekara fidan sayısı :200-300adet dekara verime ise verim :0,8-2 tondur.
Böğürtlen meyvesi son derece faydalı bir ürün olduğu için son yıllarda oldukça talep görmeye başlamıştır. Aslında kendiliğinden yetişen bir meyve olduğu halde çok sık üretim yapılmadığından dolayı fiyatı da biraz yüksek olabilmektedir.
Ahududu fidanları genellikle haftada bir kez sulanmalıdır. Ancak, hava koşulları ve toprağın nem durumuna göre sulama sıklığı değiştirilebilir. Ahududu Fidanı Ne Kadar Sürede Meyve Verir? Ahududu fidanları genellikle dikildikten sonraki ikinci yıl meyve vermeye başlar.
Ahududu ya da frambuaz (Rubus idaeus), gülgiller (Rosaceae) familyasından, yaz ve sonbahar mevsiminde kırmızı renkli ve tatlı meyveler veren bir bitki türü. Adı, ceylan anlamına gelen ahu ile dut kelimelerinden tamlamadır; harfiyen «ceylan dutu» anlamındadır.
İç mekân da ev ve balkonda saksı içerisin de böğürtlen ağacı yetiştirmek uygundur. Çalı formda gelişip 1.5-2 metre boyunda boylanıp yayvan olarak büyüyen böğürtlen asgari 15 litrelik bir saksı kullanmanız gerekir. Böğürtlen fidanlarınız tacını en fazla aşı noktasında sonra 10-20 cm vermeniz gerekir.
Gübrelemede, bahçe toprağı analiz yaptırılarak gerekli gübreleme yapılmalıdır. Ancak analiz yapılmaması durumunda yıllık gübre ihtiyaçları; 4 -10 kg saf azot karşılığı azotlu gübre, 5 - 7 kg saf fosfor karşılığı fosforlu gübre, 8 -12 kg saf potasyum karşılığı potasyumlu gübre verilir.
Yaş aralığına göre boyu 30 ile 100 cm arasında değişir. Üç yaş üzerindeki böğürtlen fidanı çeşitleri, daha kısa sürede meyve verir.
İyi bakımlı bahçelerde 1 dekar alandan en az 2 ton ve daha fazlası ürün alınabilmektedir. Bir işçi saatte ortalama 7-8 kg böğürtlen toplayabilmektedir. Böğürtlenler genelde kural olarak sofralık tüketim için toplandıklarında haftada iki defa, sanayi için ise haftada bir defa hasat edilirler.
Böğürtlen fidanları fidan olarak söküldükleri derinlikten 5-7,5 cm daha derine dikilmelidir. Hemen ardından fidanlara can suyu verilir. Dikimi yapılan fidanın tepesi 20-30 cm'den kesilir. Dik büyüyen böğürtlenler için sıra arası mesafeleri (1.50 × 0.50 m), yatık büyüyenler için ise (3.00 x 3.50 m) bırakılmaktadır.
Yabani böğürtlen (Rubus spp.). Dal uçlarında beyaz-pembe veya kırmızı çiçekler ve siyah meyveler bulunur. Çiçeklenme Haziran-Ağustos aylarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri