Halide Edib, romandaki tüm kadın karakterler arasında, Ayşe'yi ülkenin kurtarılmasına ve yeni bir ulusun doğmasına en iyi şekilde yardımcı olabilecek ideal Türk kadını olarak sunar. Ateşten Gömlek'in anlatıcısı, kafasındaki kurşunla Ankara'da bir hastanede yatan bir memurdur.
Halide Edip Adıvar'ın Ateşten Gömlek romanının kadın kahramanı Ayşe ve D.H.
İhsan ve Ayşe cephede ölürler, yaralanan Peyami, kafasında kalan bir kurşunla Ankara Cebeci Hastanesinde "ateşten gömlek" ismini verdiği anılarını yazmayı tamamlar ve kafasındaki kurşunun çıkarılması için girdiği ameliyatta hayatını kaybeder.
İşte aynı ses Ateşten Gömlek'te de mevcuttur. Roman Peyami'nin savaşta yaralandıktan sonra hastanede yatarken tuttuğu günlük alt türüyle biçimlenir; birinci tekil anlatıcıyı Peyami'nin sesiyle duyarız, Ayşe'yi onun gözüyle görürüz.
Peyami, İhsan'ın aksine Kurtuluş Savaşına Ayşe'ye olan aşkı için katılır. Roman içerisinde Ayşe ile başlayan değişim Peyami'yi vatansever biri haline dönüştürecektir. Ateşten Gömlek romanı, Peyami'nin notları üzerinden anlatıldığı için Peyami'nin roman içindeki yeri yadsınamaz. Roman “ben” anlatıcı üzerinden anlatılır.
İlgili 20 soru bulundu
Ateşten Gömlek Halide Edip Adıvar'ın konusunu Kurtuluş Savaşı'ndan alan ve en çok beğenilen kitaplarındandır. Kurtuluş Savaşı sırasında verilen mücadeleyi kitabın ana karakteri olan Ayşe üzerinden anlatmaktadır.
Ateşten Gömlek (1923)'in merkezî kişisi Ayşe, vatanı için her şeyi feda edebilen, duyarlı ve güçlü bir kadındır. Roman kurgusunda ateşten gömlek giymiş adsız pek çok savaş kahramanının simge ismi olan Ayşe aynı zamanda vatanı da simgelemektedir.
Peyami, Terzi dizisinde önemli bir karakterdir. Ancak gerçek hayatta kim olduğu hala bir sır gibi saklanmaktadır. Dizinin senaristi ve yapımcısı olan Gülseren Budayıcıoğlu tarafından yaratılan bu karakter, izleyicileri meraklandırmaktadır.
Ateşten Gömlek – Halide Edib Adıvar
Ayşe: İzmir'in işgali sırasında kocası ve çocukları Yunanlar tarafından öldürülmüş ve bu olaydan sonra Ayşe, Milli Mücadele için Kuvayi Milliye'ye katılmak üzere Anadolu'ya gitmiştir. Cemal: Ayşe'nin abisidir. Milli Mücadele için İhsan ile birlikte Anadolu'ya gider.
Huzur romanında eğitim, ekonomi, toplum, kültür ve sanat hak- kında birtakım hassasiyetleri, görüşleri, tesbitleri ve teklifleri olan seçkin aydınlar yer alır. Huzur'un baş kahramanlarından, İhsan “münevver”, Mümtaz ise, “estet”tir.
Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Dr. Tarık Temel'e ithaf ettiği Huzur II. Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde İstanbul'da geçer. Dört bölümden oluşan romanın her bölümü belli başlı dört karakterden birinin adını taşır: İhsan, Nuran, Suat, Mümtaz.
Bu çalışmanın amacı, İzmir'in kurtuluşunu tek aşkı ve hayali yapan Ayşe'nin milli mücadele ruhuyla hareket ederken, Kurtuluş Savaşı sırasında yaşanan aşk ve ilişkilerin sanki bir “Ateşten Gömlek” olduğunu fark Edib, önceliğini nasıl milli davaya verdiğini göstermektir.
Bihruz Bey, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası (1997) adlı eserinin başkahramanıdır.
Kargo ulaşır olmaz hemen açtım ve bir yarım gün ve bir gece boyunca okudum Kördüğüm ve Son adlı romanlarını. Zaten ikisi de devam kitabı niteliğinde.
Vurun Kahpeye Halide Edip Adıvar'ın 1926 yılında yazdığı ve Kurtuluş Savası'nı anlattığı romanıdır. Kitabın kahramanı idealist bir öğretmen olan Aliye'dir.
Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç, ilk basımı 1912 yılında yapılan, Hüseyin Rahmi Gürpınar ait roman. Romanın iki önemli karakteri, İrfan ve Mediha'dır.
Özet: Adalet Ağaoğlu, “Rabia'nın Dönüşü” adlı öyküsünde en çok okunan ve irdelenen Türk romanlarından biri olan Sinekli Bakkal'ın ana karakteri Rabia'yı yeniden kurgular.
Cânân, Peyami Safa tarafından kaleme alınan, 1925 yılında basılan roman. Yazar romanında Lâmis ile eşi Canan'ın hikâyesini anlatmaktadır. Roman 2011 yılında Canan adıyla televizyon dizisi olarak uyarlanmıştır.
Kahraman bakış açısı “anlatma esasına bağlı itibari metinlerde vaka, şahıs ve mekana ait hususiyetler kahramanlardan biri tarafından nakledilir.” (Aktaş, 2000:93) Yaban'da bu kahraman Ahmet Celâl'dir.
Dolayısıyla Seniha, Kiralık Konak'ta ana temayı üstlenen ve kuşaklar arası çatışmayı en derinden yaşayan karakterlerden biridir ve tematik güçtür.
Ateşten gömlek giymek deyimi TDK anlamı zor, sıkıntılı ve dayanılmaz bir durumu ifade etmek veya büyük bir sorumluluğu anlatmak için kullanılır.
Kurtuluş Savaşı'nın ateşten gömleğinin içinden çıkmış bir roman. Halide Edib Adıvar, her birini yakından tanıdığı roman kişilerini, yani silah arkadaşlarını içtenlikle, çağına ve yaşanan acı olaylara sorumlulukla tanıklık ederek anlatıyor.
Kalp Ağrısı – Halide Edib Adıvar
Doktor, babası gibi Doktor Saffet ile nişanlıdır. Hasan'a âşık olunca nişanı bozar. Hasan ve Azize evlenince Hasan, Zeyno ile anlaşamaz, Zeyno nihayet subay Muhsin Bey ile evlenir. Azize: Zeyno'nun en yakın arkadaşıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri