Söz konusu kahramanlar Recaizade Ekrem'in Araba Sevdası'ndaki Bihruz Bey ve Ömer Seyfettin'in Asilzadeler'indaki Efruz Bey'dir.
Efruz Bey – Ömer Seyfettin
Efruz Bey: Gerçek adı Ahmet olan ve varlıklı bir ailenin oğlu olarak Nişantaşı'nda yaşayan Efruz Bey, okumayı sevmeyen ve okumayı gereksiz gören, bilgisizce fikirlerini ifade eden ve düşüncelerini ifade etmekten çekinmeyen kibirli ve kurnaz bir adamdır.
Ömer Seyfeddin'in eserleri arasında çok ayrı bir yeri olan ve yazarın ölümünden bir yıl önce yayımlanmaya başlayan Efruz Bey, 1908'den Birinci Dünya Savaşı sonlarına kadar uzanan bir devrin romanıdır.
Yazarın "fantezi" bir romanı olan Efruz Bey'e, bir devrin, Meşrutiyet devrinin romanı gözüyle bakmak mümkündür.
Toplamda 400 sayfadan oluşan eser 23 Eylül 2022 tarihi itibarıyla raflardaki yerini alacak. Orhan Pamuk kitapları ve yazarın okurla buluşmaya hazırlanan son eseri Uzak Dağlar ve Hatıralar hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum'da bizimle paylaşabilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Halide Edip Adıvar'ın Ateşten Gömlek romanının kadın kahramanı Ayşe ve D.H. Lawrence'ın Tilki eserindeki March, birbirini çağrıştırsa da, bazı yönlerden farklılık göstermektedirler. Ailesini ve evladını savaşta kaybeden Ayşe'nin tek amacı, vatanına hizmet etmektir.
Bihruz Bey, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası (1997) adlı eserinin başkahramanıdır.
Ömer Seyfettin bazı hikâyelerinde de gerçeklik izlenimini veya yanılsamasını bilerek yok eder. Hikâyenin kendisi tarafından uydurulduğu izlenimini yaratır. Bütün bu sebepler dolayısıyla yazar, Realizm akımından çok Romantik akımın temel özelliklerine daha yakındır.
Ömer Seyfettin, ilk edebi çalışmalarına Edirne'de başlamıştır. Ömer Seyfettin, 150'ye yakın hikaye yazmış ve eserleri 60 dilde yayımlanmıştır.
Ömer Seyfettin, Ashab-ı Kehfimiz (1918) adlı uzun hikâyesinde, Dikran Hayikyan adlı bir Ermeni gencinin bakış açısıyla, II.
Hikâyelerinde Rumeli'nin özel bir yeri olan Ömer Seyfettin, Beyaz Lale adlı bu hikâyesinde, Balkan Harbi bozgunu esnasında, namert Bulgar Subayı Radko Balkaneski'nin namusuna el uzatmaya kalktığı Müslüman Türk kızı Lale'nin iffeti için gösterdiği kahramanlığı anlatıyor.
İlk Düşen Ak Kitap Açıklaması
Ömer Seyfettin, yaşadığı dönemin geleneksel dil ve edebiyat anlayışına bağlı kalmayan yenilikçi kişiliği ile düz yazımızın gelişme aşamasında büyük dönüşümler yarattı.
Kitap, ana eleştirel teması olarak II. Meşrutiyet dönemi sonrasındaki yönelimleri konu ediniyor. O dönemdeki düşünsel ve siyasal eğilimlerin olumsuz bir yansıması olarak okura sunulan Efruz Bey, kitapta bir şarlatan olarak tasvir ediliyor.
Hürriyete Layık Bir Kahraman veya Efruz Bey, Türk yazar Ömer Seyfettin'in romanıdır. İlk olarak 10 Aralık 1919 tarihinde yayımlanmış, beğenilmesi üzerine öykünün ana kahramanı Efruz Bey'in yer aldığı beş hikâye daha yayımlanmıştır.
Ömer Seyfettin'in en kısa hikayesi ''Bomba'' olmaktadır.
Roman: Ashâb-ı Kehfimiz (1918) Efruz Bey (1919) Yalnız Efe (1919)
AKİF BEY- NAMIK KEMAL OYUN (AKİF-DİLRUBA)
Bir deniz subayı olan Akif,Dilruba adında ahlak yönü zayıf bir kadınla evlenir.
İstanbul'un esere konu olan üç dönemi romanın başkahramanı Adnan'ın yaşamındaki üç dönemi de kapsar; fakir ve idealist Adnan, zengin ve "önemli" Adnan, hasta ve bedbaht Adnan. Romanda Adnan dışında kırk kadar roman kişisi vardır.
Samipaşazade Sezai Romanları
Samipaşazade Sezai'nin Sergüzeşt adlı eserinin konusu bir paşanın oğlu ile cariyenin aşk macerasıdır. Sergüzeşt romanının baş kahramanları Dilber, Celal Bey, Zehra Hanım ve Asaf Paşa'dır.
Bu makalede, Reşat Nuri Güntekin'in 1928 yılında yayımlanan Yeşil Gece romanı bağlamında, Cumhuriyet sonrasında değişen siyasal ortam ve söylemin bir edebiyat eserine nasıl yansıdığı, roman kahramanı Ali Şahin Efendi'nin kişili- ğinde idealize edilen figürün ne ifade ettiği tartışılmaya çalışılacaktır.
İntibah: Namık Kemal'in eseridir. İlk edebî roman olarak kabul edilir. Ali Bey, Mahpeyker'e aşık olur. Bu kötü kadından Dilaşup ismindeki cariye sayesinde uzaklaşır.
Dolayısıyla Seniha, Kiralık Konak'ta ana temayı üstlenen ve kuşaklar arası çatışmayı en derinden yaşayan karakterlerden biridir ve tematik güçtür.
1979 yılında ilk romanı olan Karanlık ve Işık ile katıldığı Milliyet Roman Yarışması'nda birincilik ödülünü Mehmet Eroğlu ile paylaştı. Bu romanı 1982 yılında Cevdet Bey ve Oğulları başlığıyla yayımlandı. 1983 yılında bu kitapla Orhan Kemal Roman Armağanı'na layık görüldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri