Argo bir tabir olan kafayı yemek, üzüntüden, endişeden ya da başka bir nedenden dolayı şuurunu kaybetmek ve normal davranışlar sergilememek demektir. Kişi ne kadar sıkıldığını, bunaldığını ve içinde bulunduğu şartlardan ne kadar rahatsız olduğunu vurgulamak için de aynı deyimi kullanır.
Kafayı yemek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: argo aşırı yorgunluktan bunalıma düşmek.
[1] (argo) İçki içmek, dost ve yakınlarıyla birlikte âlem yapmak, eğlenmek.
Türk dil kurumuna göre süfli kelimesinin pis kılıklı, kılıksız ve hırpani manalarına sahip olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Aynı zamanda süfli kelimesinin aşağı ve aşağılık anlamlarına da sahip olduğu bilinmektedir.
Kafasına uymak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: aklına uymak.
İlgili 45 soru bulundu
[l ince] (ﺟﻬﺎﻧﺸﻤﻮﻝ) sıf. (Fars. cihān ve Ar. şumūl “kaplama” ile cihān-şumūl) Dünyâyı kaplamış, dünya çapında, dünyâyı kaplayacak ölçüde, evrensel, âlemşümul, üniversal.
Vicdan azabı başkasına zarar verdiğine inanan bir kişinin duyduğu pişmanlık duygusunun bir ifadesidir. Vicdan azabı suçluluk duygusuyla ilintili bir duygu olup kişinin kendi kendine yönelttiği bir kızgınlık halidir.
Arapça'da "فَصْل" (fasl) kelimesi bölüm veya ayrım anlamına gelir.
Vecd, vecit ya da ekstaz, kimi sözlüklerde «ruhun dünyevi gerçeklikten kurtulduğu kendinden geçme ve coşkunluk hali» olarak tanımlanmakta olup, kişinin bilinci ve hafızası yerinde olmakla birlikte kendisine (dünyevi-fiziksel varlığına, duyumlara) ilişkin hiçbir algılamasının olmadığı ve kişinin tümüyle kendisi ...
Zül kelimesinin anlamı bir şeyi aşağılama ya da bir kişiyi küçültme olarak ifade edilir.
Kafaya takma, kişinin bir durumu veya bir kimseyi sürekli olarak düşünmesidir. Kafaya takma bir süre sonra melankoliye dönüşebilir. Böyle bir durumda o kişinin psikolojik destek alması gerekir.
Kafa tutmak, boyun eğmemek ve karşılaşılan durumlara karşı dik bir şekilde durmak anlamına gelmektedir. Bu deyim genellikle direnme sözcüğünün deyimi olarak kullanılmaktadır. Hiç kimseye boyun eğmeyen kişiler için kafa tutma ifadesi cümle içerisinde geçmektedir.
fikir vermek, aklına bir seyin gelmesi anlamına da gelir. genelde dumanlı havalarda kullanılan , çok , boş ve gereksiz konuşmak , kasmak , kastırmak manaları barındıran jargonik laf .
Zebil sözcüğü TDK'ya göre zayıf, yoksul ve perişan anlamlarına sahip olan bir kelimedir.
Mücerret yalan dolandırıcılığın karakteristik unsuru olan hileyi meydana getirmez. Hilenin kandıracak nitelikte olup olamadığı olaysal değerlendirilmelidir. Olayın özelliği mağdurun durumu fiille olan ilişkisi kullanılan hilenin şekli yalanın denetim olanağının bulunup bulunmadığına da bakılarak belirlenmelidir.
Vecd ifadesi ile kişinin kapıldığı büyük ve tutkulu duygular kastedilmektedir. Bu duygular aşk, aşkla gelen bütünleşme, kendinden geçme hallerine işaret etmektedir. Vecd, kişinin iradesinin yok olduğu bir cezbe halidir. Yüzyıllardır dilimizde kullanılan vecd sözcüğü TDK tarafından da açıklanmaktadır.
EF'AL. [l ince] (ﺍﻓﻌﺎﻝ) i. (Ar. fi'l'in çoğul şekli ef'āl) Fiiller, yapılan işler, eylemler: “Ef'âl-i beşer.” “Ef'âl-i hasene.” Hâil olmaz feyz-i fazl-ı Hakk'a ef'âl-i ibâd / Gāfil olma zâhidâ rindân-ı derd-âşâmdan (Rûhî-i Bağdâdî).
ESLÂF. (ﺍﺳﻼﻒ) i. (Ar. selef'in çoğul şekli eslāf) Bizden öncekiler, bizden evvel geçmiş kimseler, eskiler.
Lafız kelimesi, TDK söz ve kelime anlamına gelmektedir. Toplum tarafından kullanılması ise ağızdan çıkan anlamlı ses veya sözün bildirilmesi olarak geçmektedir.
TDK'da yer alan kelimeler arasında vazife kelimesi de bulunuyor. Vazife kelimesinin en doğru anlamları TDK tarafından paylaşılıyor. TDK'ya göre görev anlamında olan bir kelimedir.
Vicdan sözcüğü Arapça bir ifadedir ve (v-c-d) kökünden türetilmiştir. Sözlükte “bulmak, zenginleşmek, sevmek, üzülmek, öfkelenmek” anlamlarındaki vecd kökünden mastar olan vicdan ve aynı kökten vücdân, cide gibi sözcükler “bolluk, rahatlık, zenginlik”, vecd ise üzüntü ve sevgi manasına gelmektedir.
2- Bu işi uygulayan, yerine getiren devlet kuruluşları. 3- herkese kendine uygun düşeni, kendi hakkı olanı verme. 4- yasalarla sahip olunan hakların herkes tarafından kullanılmasının sağlanması (TDK Türkçe Sözlük).
Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından tanımlanan "beynelmilel" kelimesi, Arapça kökenli bir kelime olup "uluslararası" anlamına gelir. Bu kelime, farklı ülkeler arasındaki ilişkileri, işbirliğini veya olayları ifade etmek için kullanılır.
Şümul, Arapça kökenli bir kelimedir ve dilimizde de Arapçadan gelmiştir. Şümul, TDK sözlük anlamı içine alma, kapsama, kaplam ya da kaplama anlamlarına gelen bir kelimedir.
1. Evlerde etrâfı seyredebilmek için çatıların üstüne yapılan taraça veya oda, kule. 2. Manzarayı bütünüyle görebilmek amacıyle yapılan yüksek binâ: “Edirne Cihannümâ Kasrı.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri