TYT'YE GİRİP AYT'YE GİRMEZSEM NE OLUR, TERCİH YAPABİLİR MİYİM? AYT'ye girmeyen ve yalnızca TYT oturumuna katılanlar tercih yapabiliyor.
Tercihini sadece TYT olarak belirleyenler, TYT puanı ile 2 yıllık önlisans bölümleri üzerinden tercih yapabiliyor. 2 yıl öğrenim süreci bulunan bölümlere sadece TYT'ye girerek tercih yapılabilir.
Oturum: Alan Yeterlilik Testleri (AYT)
Sorular dört yıllık lise müfredatından gelmektedir. [10] Adaylar TYT sonrasında AYT'ye girmek zorunda değildir.
AYT SINAVINA GİRMEZSEM TERCİH YAPABİLİR MİYİM, PUANIM DÜŞER Mİ? YKS'nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) katılan ancak Alan Yeterlilik Testi (AYT) ya da Yabancı Dil Testi'ne (YDT) başvuru yapmayan, ya da başvuru yaptığı halde sınava girmeyen adaylar, TYT'den aldıkları puanla tercih yapabilecek.
Diğer oturumlar (AYT ve YDT) ise isteğe bağlıdır.
İlgili 24 soru bulundu
AYT'ye girmeyen ve yalnızca TYT oturumuna katılanlar tercih yapabiliyor. Tercihini sadece TYT olarak belirleyenler, TYT puanı ile 2 yıllık önlisans bölümleri üzerinden tercih yapabiliyor. 2 yıl öğrenim süreci bulunan bölümlere sadece TYT'ye girerek tercih yapılabilir.
YKS'ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur. Diğer oturumlar ise isteğe bağlıdır. 2023-YKS'de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin ise 2023- AYT ve/veya 2023-YDT oturumlarına katılmaları zorunludur.
1. Kural: Lisans ve Önlisans programlarını tercih etmeniz için gerekli baraj puanları bu yıl itibarıyla kaldırıldı. Y-TYT veya Y-AYT puanınız ile istediğiniz tüm programları tercih edebileceksiniz.
AYT'nin YKS sonuçlarına olan etkisi %60'tır. Tüm adayların girmek zorunda olduğu TYT sınavının ağırlığı ise %40'tır. TYT sınavından 150 barajını geçip AYT sınavından 180 puan alamayan öğrenciler lisans programlarını tercih edemezler; bu durumda ön lisans programları için başvuru yapabilirler.
Temel Yeterlilik Testi puanı olmayan, Temel Yeterlilik Testi puanı hesaplanmayan veya 150 puanın altında olan adaylar, Alan Yeterlilik Testleri veya Yabancı Dil Testi'ne girmiş olsalar da SAYISAL, SÖZEL, EŞİT AĞIRLIK ve DİL puanları için yerleştirme puanları hesaplanmaz.
TYT'de 150 barajını geçen adaylar 2 yıllık ön lisans programları; AYT'de 180 barajını geçen adaylar 4 yıllık ve üstü lisans bölümlerini tercih etmeye hak kazanacaklardır. Bir aday ÖSYM tarafından kendisine tanınan tercihte bulunma haklarının tamamını kullanmak zorunda değildir.
YKS'de baraj puanı uygulanmamaktadır. TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT puanınınhesaplanmış olması yeterlidir.
Temel Yeterlilik Testi puanı ile alım yapan lisans, yani 4 yıllık hiç bir bölüm bulunmamaktadır. TYT, sadece 2 yıllık bölümlere, yani yüksekokullara girişte kullanılabilir. Lisans bölümlerine girmek isteyenler Alan Yeterlilik Testi (AYT) için 2. gün sınavına girmek zorundadır.
YKS'DE BARAJ VAR MI? Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) geçen yıldan itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temek Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanı uygulaması kaldırıldı.
ÖSYM 2023 YKS tercih kılavuzunu yayımladı. Buna göre, YKS tercih işlemleri, 27 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Adaylar, en az 180 ve üzerinde puan aldıklarında, ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilecekler.
Üniversite okumak istediğinde, 4 yıllık program olarak devam eden lisans ve 2 yıl süren önlisans programları arasından tercih yapabilirsin.
100 puan ÖSYM tarafından her adaya verilmektedir. Geriye kalan 400 puan'ın 160'ı TYT'den 240'ı ise AYT'den gelmektedir. AYT SÖZEL PUANI NASIL HESAPLANIR? ÖSYM tarafından yayınlanan YKS kılavuzuna göre YKS sözel puanları hesaplanırken TYT'nin ağırlığı %40 olarak alınırken AYT'nin ağırlığı ise %60'tır.
AYT sınavında Sayısal puan türünde Matematik dersinde 1 doğru; 3.00 puan, Fizik dersinde 1 doğru 2,857 puan, Kimya dersinde 1 doğru 3,077 puan ve Biyoloji dersinde 1 doğru 3,077 puan değerine sahiptir.
TYT üniversite okumak isteyen herkesin katılması gereken bir sınav olduğu için hesaplanırken Türkçe ve Matematik ağırlıklı tutulur. Sadece bu sınav sonucuyla tercih edilebilen 2 senelik bölümler vardır. 4 yıllık bölüm tercih etmek isteyen öğrenciler için AYT zorunlu olup puan katsayısı olarak daha ön plana çıkar.
Adaylar YKS tercihlerini ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından bireysel olarak kendileri yapacaktır. YKS tercih döneminde, üniversite puan ve sıralamalarını göz önünde bulundurulacak.
Yerleştirme puanı ise ham puanın ağırlıklandırılmış halidir. Yerleştirme puanının belirlenmesinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP) kullanılır. Y-TYT Yerleştirme puanı, Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) için hesaplanan yerleştirme puanını ifade etmektedir.
Bu durumda TYT'de sıfır çekenlerin sayısı 96 bin 518 oldu. Bu yıl, kaldırılan baraj puanı nedeni ile ÖSYM'nin verdiği 100 puanı aşan ve 1 net çıkaran adaylar da üniversite tercihi yapabilecek.
TYT'YE GİRMEDEN AYT'YE GİRİLEBİLİR Mİ? 3 oturumlu bir sınav olarak organize edilen YKS'ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur. Adaylar daha sonraki oturumlara isteğe bağlı şekilde katılım sağlayabilir.
AYT'ye başvuran 2 milyon 573 bin 169 adaydan 1 milyon 980 bin 534'i sınava katıldı, 592 bin 635 aday sınava girmedi. Yabancı Dil Testi'ne (YDT) başvuran 338 bin 9 adaydan da 173 bin 3 aday sınava katıldı, 165 bin 6 aday sınava girmedi.
AYT: Alan Yeterlilik Testleri, üniversiteye gitmek isteyen lise son sınıf veya lise mezunu öğrencilerinin 4 yıllık fakültelere yerleşmesi için girmesi gereken sınavın ismidir. Kısa ismi ile AYT'ye girmek isteyen öğrencilerin öncelikle TYT sınavına girmeleri gerekiyor. AYT sınavı YKS'nin ikinci oturum sınavıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri