Ayvalar kumlu- tınlı, süzek, sıcak karakterli topraklarda iyi gelişir. Ayvaların kökleri fazla derine gitmediği için genelde topraktaki fazla neme dayanıklıdır.
Güneşi çok sever. Soğuk ve nem arttıkça meyveler odunsulaşır. Ayva kökleri yüzeye yakındır. Bu nedenle dipleri derin çapalanmamalıdır.
Sulama ; Kapama ayva bahçelerinde yazı kurak geçen yerlerde, mesela Orta Anadolu' da olduğu gibi, yazın sulanır. Sulama şartlara göre 15 – 20 günde bir tekrarlanır. Su bulunmayan yerlerde ayva bahçeleri ancak yeterli yağış alan ve yağışların iyi dağılmış olduğu yerlerde kurulabilir.
Dikim budaması yapılan fidanlar aşı yeri toprak üzerinde kalacak şekilde ılıman iklimlerde Kasım – Ocak ayları arasında dikilmeleri tavsiye edilir. Daha soğuk olan bölgelerde ise fidan dikimi Şubat ve Mart aylarında yapılmalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Türkiye ayva üretiminde dünyada 1. sırada yer alır.
Ülkemizde ise Sakarya en çok ayva yetişen ilimizdir. Çin, Özbekistan ve Fas Türkiye'den sonra en çok ayva yetiştirilen coğrafyalardır. Türkiye'de ayvanın yetişme alanı çok geniş olduğundan, bu mucizevi besini birçok bölgedeki okurlarımız tadıp faydalarını görebilir.
Dikilen Ayva Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen bir yabani ayva anacına aşılı bir ayva fidanından 2-3 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur ve bodur anaçlı ayva fidanlarında ise bu süre daha erkendir.
Ayva, çok ağır, aşırı kireçli, ve fazla geçirgen toprakların dışında kalan birçok toprak tipinde düzenli sulama yapıldığı takdirde yetiştiriciliği yapılabilir. Aşırı kumlu ve nemsiz topraklarda yetişen meyve kuru ve boğucu olur. Aşı ile üretilen fidanlarda Ayva-A anacının kullanılması tavsiye edilir.
Sulanmayan ağaçlarda sürgünler az büyür, meyveler küçük kalır, meyve şekli bozulur, meyveler kuru, boğucu ve kekre olur. Bu nedenle, yeterli yağışın olmadığı bölgelerde, ayva ağaçları yaz mevsimi boyunca sulanmalıdır. İklim ve toprak koşullarına bağlı olarak, 8-20 gün aralıklarla bahçeler sulanmalıdır.
Ayva, soğuklara elma ve armuttan daha az dayanıklıdır.
Ayva ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.
Ayva Çeliği Alma:
Çelik alacağımız uygun Ayva anacını seçtikten sonra bir yıllık sürgünler ana dalın birleştiği yerden takoz kalmayacak şekilde kesilir. Yeteri kadar sürgün dalı alınır. Alınan sürgünler plastik torbalara konarak çelik hazırlanacak yere getirilir.
Ayva Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Ayva fidanları çok yıllık bir ağaç olup ekonomik ömrü ise bakım şartlarına bağlı olarak değişmektedir. Bakım şartları sağlanan ayva fidanlarının ortalama ömrü 20-40 yıl olup yoğun yetiştiriciliği yapılan bölgelerde ise ekonomiye değer katan meyve çeşitleri içinde yer almaktadır.
Elma, erik, ayva ve fındık gibi yüzlek köklüler için en az 1 metre, Armut, vişne ve şeftali için 2 metre, Kayısı, badem, ceviz ve zeytin gibi derin köklü ağaçlar için 2-4 metre, derinlikte olmalıdır. Taban suyu meyvelerin büyüme döneminde 1 metre- den daha az olmamalıdır.
Ağaç verimleri ise yıl ve çeĢitlere göre, sırasıyla 0,250 – 11,258 kg/ağaç (EĢme); 0,480 – 9,296 kg/ağaç (Limon) olarak belirlenmiĢtir. Güney bölgelerine ve Kuzey Afrika‟ya kadar geniĢler.
Türkiye ayva üretiminde Sakarya önemli bir yere sahip olup, İlimizde özellikle Geyve ve Pamukova havzasında ayva yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır.
Ayva Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Yumuşak çekirdekli meyve kategorisinde yer alan ayva fidanını soğuklama ihtiyacı oldukça fazla olup maksimum -30 derece soğuklara kadar dayanıklı bir ağaçtır.
incelenebilirler. elma, armut gibi meyve türlerinin meyve gözleri karışık göz yapısındadır. Saf meyve gözleri sürdüğü zaman yalnız çiçekler, karışık meyve gözleri sürdüğünde ise yaprak ve çiçekler birlikte oluşur. Trabzon hurması, ayva, incir vb. meyve türlerinin gözleri de karışıktır.
Genellikle, yeni dikilen fidanlar her iki günde bir sulanmalıdır.
Ayva, sonbahar meyvesidir. Ancak kış mevsiminde de pazar tezgahlarında ve marketlerde ayva bulmak mümkündür. Ayva için en ideal hasat zamanı Kasım ayıdır.
Ayva Ağacı Kaç Litre Su İster? Susuzluğa dayanımı olmayan sulama ihtiyacı olan ayva fidanları yıllık ortalama yağış miktarının 600 mm ve üzeri olduğu yerlerde ayva ağacı ekstradan sulanmaya ihtiyaç duymaz. 600 mm'nin altında yağış alan yerlerde ise 2 ila 3 kez sulama yapılması yeterli olacaktır.
Ayva ağacını çekirdekten yetiştirmek her ne kadar zor olsa da siz, evde afiyetle yediğiniz ayvaların içinden çıkan ayva çekirdeklerini ziyan etmek istemiyorsanız onları çimlendirerek işe koyulabilirsiniz.
Sonuç olarak, fındık ağaçları, vişne ağaçları, kayısı ağaçları ve erik ağaçları, en hızlı meyve veren ağaç türleri arasındadır. Bu ağaçlar, bahçenizde lezzetli meyveler almanızı sağlayacak ve çabuk büyüme hızları sayesinde kısa sürede gölge sağlayacaklar.
Toprak seçiciliği olmayan ayva fidanlarının dönüm başına dikilebilecek fidan sayısı ağacın anaç yapısına göre değişmektedir. Yarı bodur anaçlı armut fidanlarında 1 dönüme 66 fidan, tam bodurlarda 125 fidan yetiştirilirken, Klasik anaçlı armut fidanlarında ise 40 fidan yetiştirilmektedir.
Ayva yarı kazık köklü bir bitkidir. Bu özelliği nedeniyle bazı bölgelerde sınır ağacı olarak yetiştirilir. Ayvanın elma ve armutta olduğu gibi özel meyve dalları yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri