Ayva ağacını çekirdekten yetiştirmek her ne kadar zor olsa da siz, evde afiyetle yediğiniz ayvaların içinden çıkan ayva çekirdeklerini ziyan etmek istemiyorsanız onları çimlendirerek işe koyulabilirsiniz.
Ayva Ne Zaman Ekilir? Ayva yetiştirmek isteyenler, bu sürece öncelikle aşılı fidan dikim işiyle başlamalıdır. Aşılı fidanları uygun görülen topraklara dikip birkaç sene beklemek gerekir. Ayva fidanlarını aralık ayından itibaren toprağa dikmeniz önemlidir.
Hazırladığınız ayva çekirdeği jelini, 5 gün boyunca ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Ayva, çok ağır, aşırı kireçli, ve fazla geçirgen toprakların dışında kalan birçok toprak tipinde düzenli sulama yapıldığı takdirde yetiştiriciliği yapılabilir. Aşırı kumlu ve nemsiz topraklarda yetişen meyve kuru ve boğucu olur. Aşı ile üretilen fidanlarda Ayva-A anacının kullanılması tavsiye edilir.
Dikim budaması yapılan fidanlar aşı yeri toprak üzerinde kalacak şekilde ılıman iklimlerde Kasım – Ocak ayları arasında dikilmeleri tavsiye edilir. Daha soğuk olan bölgelerde ise fidan dikimi Şubat ve Mart aylarında yapılmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Sulama ; Kapama ayva bahçelerinde yazı kurak geçen yerlerde, mesela Orta Anadolu' da olduğu gibi, yazın sulanır. Sulama şartlara göre 15 – 20 günde bir tekrarlanır. Su bulunmayan yerlerde ayva bahçeleri ancak yeterli yağış alan ve yağışların iyi dağılmış olduğu yerlerde kurulabilir.
Ayva Çeliği Alma:
Çelik alacağımız uygun Ayva anacını seçtikten sonra bir yıllık sürgünler ana dalın birleştiği yerden takoz kalmayacak şekilde kesilir. Yeteri kadar sürgün dalı alınır. Alınan sürgünler plastik torbalara konarak çelik hazırlanacak yere getirilir.
Ayva meyvesininin anavatanı kafkasyadır. AYVA çekirdeği çok zor çimlenen tohumlardan bir tanesidir. Çimlendirme püf noktalarını yerine getirildiğinde yeni başlayanlar bile kolayca çimlendirebilirler.Bazı milletlerde çekirdeğinden çay yapıldığı bilinmektedir.
Dikilen Ayva Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen bir yabani ayva anacına aşılı bir ayva fidanından 2-3 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur ve bodur anaçlı ayva fidanlarında ise bu süre daha erkendir.
Sulanmayan ağaçlarda sürgünler az büyür, meyveler küçük kalır, meyve şekli bozulur, meyveler kuru, boğucu ve kekre olur. Bu nedenle, yeterli yağışın olmadığı bölgelerde, ayva ağaçları yaz mevsimi boyunca sulanmalıdır. İklim ve toprak koşullarına bağlı olarak, 8-20 gün aralıklarla bahçeler sulanmalıdır.
Çekirdekleri bir bardak suyun içerisine koyun ve 2 gün bekletin. 48 saatin sonunda suyun jelimsi bir kıvama geldiğini göreceksiniz. Çimlendirme saksının içini bahçe toprağı ile doldurun. Üst kısmında 1 parmak kalınlığında boşluk bırakın.
Cam bir kabın içine suyu aktarın. Suya çekirdekleri ekleyip karışımın içine başka bir şey kaçmaması için ağzını kapatın. Bu şekilde ayva çekirdekli suyu en az bir gün bekletin. 24 saatin sonunda suyun jelimsi bir kıvama geldiğini göreceksiniz.
Ağaç verimleri ise yıl ve çeĢitlere göre, sırasıyla 0,250 – 11,258 kg/ağaç (EĢme); 0,480 – 9,296 kg/ağaç (Limon) olarak belirlenmiĢtir. Güney bölgelerine ve Kuzey Afrika‟ya kadar geniĢler.
Türkiye ayva üretiminde Sakarya önemli bir yere sahip olup, İlimizde özellikle Geyve ve Pamukova havzasında ayva yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır.
Ayvalar kumlu- tınlı, süzek, sıcak karakterli topraklarda iyi gelişir. Ayvaların kökleri fazla derine gitmediği için genelde topraktaki fazla neme dayanıklıdır.
Yazın ortalama 15-20 günce bir sulama, kışın ise iklim çok kurak giderse meyve gözü oluşumu için 1-2 defa sulama yapılmalıdır.
Anaç yapısına göre büyümesi değişen ayva fidanının klasik anaçla üretimlerinde büyümesi 4-5 yıl sürerken yarı bodur ve bodur anaçla üretimlerinde ise büyümesi 2 yıl içerisinde gerçekleşmektedir.
Esas tipi teşkil eden Ekmek ayvaları sofra ve sanayide kullanıma uygundur. Meyveler; iri ve gösterişli, sap tarafı dar, karın kısmı geniş, kabuk sarı renkte, üzeri hafif havlı, kalın, meyve eti; gevrek sulu ve mayhoştur. Marmara bölgesinde Eylül sonlarında hasat edilir Meyveler 5-6 ay kadar saklanabilir.
Türkiye'nin ayva üretim haritasına göre en çok Sakarya ilinin Geyve ilçesinde yetiştirilmektedir. Bunun dışında Bilecik ve Denizli'de ayvanın en çok yetiştirildiği illerdendir. Bu illerde üretilen ayva üretimi ülkedeki üretimin yarısından daha çoğunu karşılar.
Potasyum, kalsiyum ve A, B, C vitaminleri açısından zengin olan ayva çekirdeği, vücudun bağışıklık sistemini korumaktadır. Cilt temizliğinde ve bakımında üstlendiği rol büyüktür. Ayva çekirdeği ile yapılan cilt uygulamaları, düzenli olarak kullanıldığında siyah nokta ve sivilceleri yok etmektedir.
Ayvalar çelik ve dip sürgünleri ile de kolayca çoğaltılabilir. Ayva bahçesi için seçilen uygun yerlerde bir yaşlı ve aşılı fidanlarla bahçe kurulur. Dikim mesafesi 4X4 veya 4X5 aralıklarla dikilir. Yetiştiriciliği yapılan ayva çeşitlerinin çoğu kendi- ne verimli olduğu için tek çeşitten ayva bahçesi kurulabilir.
Suda köklendirme işlemi doğru bir şekilde yapıldığında yaprak güzeli birkaç gün içerisinde kök verecektir. Bitkinin köklerini suda bekletmek dışında hiçbir çabaya gerek bırakmayan bu yöntemi uygulamadan önce bitkileri iyi tanımanız gerekmektedir.
İlkbahar ortasından sonra, en geç ağustos sonuna kadar yapılan uygulamalar genelde başarılı sonuçlanır.
Doğrudan çelikle çoğaltılabilen türler:
İncir, nar, ayva, çay, fındık, zeytin ve dut ile hemen hemen bütün asma tür ve çeşitleri, üzümsü meyvelerin pek çoğu. Ancak kökleri filokseraya karşı dayanıksız olan Vitis vinifera asma türü, çelikle çoğaltılabilen asma anaçları üzerine aşılanarak çoğaltılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri