Aracınızı Mümkün Olan En Yüksek Viteste Kullanın
Ancak belirli bir hızla giderken aracı olabildiğince yüksek viteste kullanmaya çalışın. Aracı yüksek viteste kullanmak yakıt tüketimini azaltabilir. Düşük viteste kullanmak ise daha fazla yakıt harcanmasına sebep olup motoru yorabilir.
Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir. Uzun yolda, saatte 80-90 kilometre hız yakıt tüketiminizi dengede tutmak için ideal bir seçenektir.
Söz konusu benzinli motorlar olduğunda aşınmış bujiler, tıkanmış hava ve yakıt filtreleri, bakımı yapılmamış gaz kelebekleri ve oksijen sensörleri yakıt tüketimini artıran başlıca sebepler arasında yer alıyor.
İlgili 37 soru bulundu
1) Aracın uygun devirde kullanılması gerekmektedir (ne düşük nede yüksek), istisnalar dışında yüksek devirlere çıkılmamalıdır (2000-3000 devir aralığında).
Aracınıza ekstra yük bindirmekten sakınarak yakıt tüketimini azaltabilirsiniz. Dizel araç kullanımında yakıt tüketimini azaltmak için aracınızı çalıştırdıktan sonra ısınmasını beklemelisiniz. Motor ısındıktan ve tüm göstergeler söndükten sonra dizel arabanızı çalıştırarak daha az yakıt tüketimi sağlayabilirsiniz.
Daha yüksek bir viteste yavaş gitmek daha az yakıt tüketir. Her fırsatta vites arttırmak en iyisidir. Bununla birlikte aracınızı agresif kullanmak yumuşak kullanıma oranla yakıt tüketimini üçte bir oranında arttırır.
Lastiklerin hava basınçlarının az olması durumunda yakıt tüketimi artar. Depoyu sürekli dolu tutmak, yakıtta tasarruf sağlar.
- Klima açıkken camlar ve kapılar kapalı tutulmalıdır. - Klima otomatik modda sıcaklık seviyesini sabit tutacağı için manuel modda kullanmaktan daha tasarruflu olacaktır. Manuel modda çalıştırmak hızlı ısıtma/soğutma yapmak isteyeceği için daha fazla yakıt tüketebilir.
Otomobille yapılan 90 kms'den sonraki her 1 kms artış yakıt tüketimini yüzde 1 oranında artırır. Günümüzün modern otomobilleri 90 kms hızda, 100 km'de ortalama 6-7 lt yakıt tüketirken, bu hızı 130 kms üzerine çıkartmak yakıt tüketimini 10-11 lt seviyelerine kolayca yükseltebiliyor.
Hız sabitleyici evet yakıt tasarrufu sağlar. ve devirin düşüp yükselmesine sebep olur.
Kaloriferi yanında araçta güç çeken, enerji harcayan tüm donanım ve cihazlar(koltuk ısıtma, hatta cam rezistansı bile) yakıt tüketimine etki eder.
Aracı uzun süre boşta çalıştırmak yakıt tüketimini artırır. Aracın motor devrini dakikada 2.000 ile 3.000 arasında tutmaya özen gösterin. Doğru viteste aracınızı sürmye dikkat edin. Uzun süre düşük vitesde yüksek devirde araba kullanmak yakıt tüketimini ciddi oranda artıracaktır.
Kirli veya hasarlı bir hava filtresi, aracınızın motoruna akan hava miktarını sınırlayarak daha fazla çalışmasına neden oluyor ve bu da daha fazla yakıt kullanımını beraberinde getiriyor.
Depoyu fullemek zararlı mı? Yani deponun mantığına bakınca yakıt içinde dursun diye üretildiği açık. Aracın deposunun dolu olması genellikle aracın hiçbir yerine zarar vermez.
Örneğin, havanın serin olduğu günlerde veya sabah saatlerinde benzin almak daha iyidir. Çünkü hava serinken benzin soğuk nedeniyle sıkışmış formda olduğundan buharsız olarak satın alınır. Bu da aynı miktar paraya daha fazla litre benzin almanızı sağlar.
Deponun kapasitesini, katettiğin kilometreye bölüp 100 ile çarptığın zaman 100 kilometrede ortalama yakıt tüketimi verisine ulaşmış olursun. Örneğin aracının 50 litrelik deposu varsa ve depoyu tam doldurup 700 kilometre yol katettiysen aracın 100 kilometrede ortalama 7,1 litre yakıt tüketiyor demektir.
Yaz aylarında araçlarda fazla yakıt tüketiminin çeşitli nedenlere bağlı olduğunu aktaran Karatay, ''Sıcak, klima, uygun yağ kullanımı ve lastikler yüzünden yaz aylarında yakıt maliyeti yaklaşık yüzde 10 yükseliyor. Bu nedenle sürücülerin araçlarına uygun yağ ve uygun lastik kullanması gerekiyor.
İçten yanmalı motorlarda çalışmaya başladıkları andan itibaren yakıt tüketilir. Ancak enjektörlü araçlar rölantide yakıt tüketmez. Hatta enjektörlü araçlarda motor devri 5000 devrin üzerine bile çıksa araç boşta çalışır ve yakıt tüketmez.
Kullanılan motor yağının ve yakıt kalitesinin düşük olması da dizel otomobillerdeki yakıt tüketimini artıran önemli bir etmendir. Yanı sıra klimanın gereksiz yere kullanılması, yıpranan lastikler yüzünden otomobil motorunun fazla efor harcaması yakıt tüketimine olumsuz yönde etki eder.
Hem daha iyi hızlanma hem de daha düşük yakıt tüketimi için üst vitese geçip, torkun en yüksek olduğu 2000 ile 3500 arasındaki devirlerden yararlanmak gerekiyor. Ekonomik kullanmak istiyorsanız, tercihen 2000 ile 3000 d/d arasında kalınmalı.
Unutmayın; Mazot filtrenize bakım yapmak sadece yakıt tüketiminizi ve dolayısıyla harcamanızı düşürmekle kalmaz, aynı zamanda ileride ortaya çıkabilecek yakıt pompa, enjektör ve motor hasarlarının da önüne geçmenize yardımcı olur.
Yakıt Tercihi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Eğer araç düşük hızlarda ve trafiğin yoğun olmadığı bölgelerde kullanılacaksa, yılda 45 bin kilometre yapılacaksa, araç içi ses sorun teşkil etmeyecekse dizel motor tercih edilebilir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri