Tezgahlarda son günlerini yaşayan ayvayı bolca alıp, derin dondurucuya atabilirsiniz.
Ayvalarınızı dilim veya bütün halde Koroplast Kilitli Poşetlerin içerisine ayvalarınızı yerleştirebilirsiniz., derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Ayva en yüksek donma derecesi -2 °C'dir. Ayva depolamada en önemli unsur optimum depolama şartı 0/2 °C'de %90 bağıl nemde depolanmasıdır. Ayvaların depodaki gelişimleri elmalara benzer özellik göstermektedir. Depolama süresi 2-3 aydır ve işlenecek meyveler 20 °C'de olgunlaştırılır.
Ayvaları kesip küçük küçük parçalıyoruz, sonra kocaman tencereye alıp kaynayıncaya kadar bekliyoruz. Kaynadıktan 20 dakika sonra ocağı kapatıp sıcakken kavanozlara koyuyoruz ki kavanozların kapakları tutsun bozulmasın . Canın istediğinde hemen aç ve iş bu kadar kolay.
İlgili 33 soru bulundu
Ayvaları iyice yıkadıktan sonra soyup çekirdeklerini çıkarın ve küp küp doğrayın, Ayvaları, suyu, şekeri ve karanfilleri bir tencereye alıp ayvalar yumuşayana kadar pişirin, Soğuk servis edin.
Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde 10-15 dakika daha kaynatmaya devam edin. Ardından demliğin kapağını kapatıp, 5 dakika bu şekilde dinlenmeye bırakın. Hazırladığınız ayva çayını süzüp, sıcak olarak servis edebilirsiniz. Damak tadınıza göre içine bal ekleyebilirsiniz.
Yapılan bir Japon çalışmasında ayva kabuğundaki anti-viral maddelerin Hepatit A,B ve C'ye neden olan organizmaların büyümesini engellediği saptanmıştır. Ayvadaki vitamin ve minerallerin karaciğer fonksiyonlarını uyardığı ve pankreas yetersizliği tedavisinde de yardımcı rol oynadığı iddia edilmektedir.
Elma, armut ve ayvanın kararmaması için, en çok yapılan, meyveleri limon suyuyla ovmak ya da limonlu suda bekletmektir.
Potasyum, kalsiyum ve A, B, C vitaminleri açısından zengin olan ayva çekirdeği, vücudun bağışıklık sistemini korumaktadır. Cilt temizliğinde ve bakımında üstlendiği rol büyüktür. Ayva çekirdeği ile yapılan cilt uygulamaları, düzenli olarak kullanıldığında siyah nokta ve sivilceleri yok etmektedir.
Kararmış meyveleri aşırı tüketmekten kaçınmanızda fayda olacaktır. Meyveler kararmaya başladıklarında besin değerlerini de kaybetmeye başlarlar. Yani meyvede bulunan vitamin ve mineralleri olduğu gibi alamazsınız. Kararmaya başlayan meyve ilk dakikalarda çürümese de belirli bir saat içinde bozulmaya başlayacaktır.
Ayva derin dondurucuda nasıl saklanır? Ayvaları soyduktan sonra limonlu suda bir süre bekletin. Ardından dilediğiniz boyutlarda kesip, derin dondurucuda saklayacağınız poşetlere yerleştirin.
Çekirdekleri çıkartılır, ince ince dilimlenir. Buzluğa girebilecek bir tepsiye yağlı kağıt veya streç serin ve dilimlediğiniz meyveleri tek kat olarak tepsiye dizin. Öylece dondurun, sonra donmuş meyveleri poşetlere aktarın, tekrar buzluğa koyun.
Bunun için geniş bir tabak ya da borcam içine yağlı kağıt serin. Üzerine hazırladığınız meyveleri aralarında hafif boşluklar olacak şekilde dikkatlice dizin. Ardından meyveleri, ön dondurma işlemi için buzdolabının buzluk bölümüne kaldırın. En az 2-3 saat kadar buzlukta bekletin.
Bu yöntemde ise; Soyduğunuz meyveleri limon ya da portakal ile her tarafını ovmaktır. Bir başka yöntem ise meyveleri soyduktan sonra bir kabın içinde 1 kaşık bal ve yeterince su ekleyerek birkaç istediğiniz kadar bekletip tüketebilirsiniz.
Tencereye ayvaların üzerini geçecek şekilde kaynar su dökülür ve bu şekilde ayvalar 25-30 dakika haşlanır. Haşlanan ayvalar fırın kabına alınır. İç harcı için, elmalar soyulur ve rendelenir. Ardından küçültülmüş cevizler ve bir iki kaşık şeker ve tarçın ile suyu çekene kadar pişirilir.
Özellikle öksürüğü kesmekte, oldukça işe yarayan bu çay, soğuk kış aylarında en büyük desteğiniz olacaktır. Ayrıca sadece ayva yaprağı kaynatılıp içilirse ishali keser. Harareti ve ishali keser. Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir.
Özellikle cildi sıkılaştırdığı bilinen ayva çekirdeği jeli, vücudun farklı yerlerinde doğum ya da farklı nedenlerle oluşan çatlakların da görünümünü düzeltiyor, yeni çatlakların oluşma riskini en aza indiriyor. Sözün kısası ayva çekirdeği jeli, cildin parlak, tertemiz, yumuşak ve sağlıklı olmasını sağlıyor.
Sert olabildiği için birçok insanın kabuğunu soyarak tüketmesi aslında ayvadan alınacak yararları kısıtlıyor. Ayva kabuğu aslında vücudun ihtiyacı olan lifi alması için önemli bir kaynak. Üstelik çiğ olarak tüketmenin yanı sıra reçeli ve çayıda aynı değere sahip.
Gribe soğuk algınlığına iyi gelen ayvanın akciğer temizleme özelliği de var. Ayvayı taze tüketmek dışında tatlı, şerbet reçel olarak da kullanılıyor. Yaprağı da kaynatılıp içiliyor. Ayva çekirdeği de doğal renklendiricidir.
Sivilce ve akne ile mücadele eder cildinizi temizler. Ayva çekirdeğinde bol vitamin bulunur. Bu vitamin sayesinde cildinizi korur ve yeniler.
Ihlamurun göğüs yumuşatıcı, öksürük yatıştırıcı etkisi zaten hepinizin malumunuz, ayva hatta ayva yaprağı da aynı şekilde ıhlamur gibi demlenerek kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri