İşte ayva pektin kaynağı açısından çok zengindir, dolayısıyla diğer meyvelerden de çok daha serttir. Pektin meyveyi bir miktar çiğnenmesi zor hale getirir, zaten ayvayı ısırarak yemek çok kolay değildir, o nedenle bıçak ya da kaşık yardımıyla küçük parçalara bölünerek çiğnemeye uygun hale getirilir.
Ayva çiğ yendiği gibi pişmiş halde, reçel, marmelat, ayva suyu, çayı şeklinde de tüketilebilir. Meyvenin etli kısmında kateşin epikateşin denilen ayvaya buruk tadını veren tanenler bulunur.
Metal araç-gereçler ısıyı çok kolay iletirken, tahta kaşıkla çok uzun süreler boyunca bir şey karıştırmak istediğinizde hem eliniz yanmaz hem de pişirme araçlarınız çizilmez. Özellikle saatlerce karıştırılması gereken yemek ve tatlılarda ya da kazan yemeklerinde tahta kaşık kullanmanızı öneririz.
Lazım olur bonusu: Ayva
Nadiren de olsa inanılmaz sert ayvalara rastlıyoruz. Bu ayvaları yine elma yöntemiyle oda sıcaklığında birkaç gün bekleterek yumuşatabilir, afiyetle tüketebilirsiniz.
Ayva ishal, mide ağrıları ve bulantılarında da olumlu etkilere sahiptir. Ayva suyunun gastrik ülserlerde yardımcı olduğu ve gastrointestinal sistemi rahatlattığı da bilinmektedir. Ayva kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolünü ve damar tıkanıklığı gibi koroner kalp hastalıklarına karşı da korur.
İlgili 16 soru bulundu
Ayrıca taze sıkılmış ayva suyu veya ayva çayı tüketildiğinde göğsü yumuşatarak öksürüğe iyi gelir. Yatmadan önce tüketmeniz özellikle büyük fayda sağlayacaktır.
İçeriğindeki C vitamini ve fitokimyasallar bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Günlük C vitamini ihtiyacının 4'te 1'ini karşılayan ayva, bu sayede vücudu patojenlere, virüslere ve bakterilere karşı korur. Gün içinde tercih edilecek 2 veya 3 porsiyon meyveden birini ayvadan yana kullanmak önerilir.
Bunun için sonbahar ve kış aylarında bol bol ayva tüketmeniz önerilir. Diyet lifleri, yüksek su oranı, C vitamini gibi tatmin edici özellikleri olan ayvayı eylül ile mart arasında sık sık tüketebilirsiniz. Kasım ayında meyve en yüksek lezzete ulaşır.
Haşlaması yapılmış ayva, ıhlamur, karanfil kombinazyonundan sabah ve akşam aç karnına 1 çay bardağı içilmesi kemiklerin gelişmesine katkı sağlar. Elde edilen Demirhindi ve Ayva suyu sabah ve akşam aç karnına 1 bardak içilmeye devam edilirse ince bağırsak iltihabını giderir ve tedavi eder.
Kahveli ayva kulağa garip gelse de, ağzının tadını bilenler bu şekilde yemeyi tercih ediyor. Dilimlenen ayvaya limon sıktıktan sonra bir de Türk kahvesi serpmek lezzetini kat kat arttıracaktır.
Anadolu'dan Yunanistan'a oradan da Avrupa'ya ve tüm dünyaya yayılan ayvanın neden metal kesici aletler ile kesilmemesi gerektiği konusunda uyarılar yaptı. Bunun sebebinin ise metal kesici aletlerin içerdiği brenthill maddesi ayvada bulunan pektin ve organik asit maddelerinin özelliğini bitirmesidir.
Ayvalar bir tencereye dizilir ve üzerine birer kaşık toz şeker dökülür. Tencerenin içine çubuk tarçın ve ayvanın çekirdekleri de eklenir. Ayvanın çekirdeklerinin eklenmesinin nedeni tatlının daha renkli olması. Tencereye ayvaların üzerini geçecek şekilde kaynar su dökülür ve bu şekilde ayvalar 25-30 dakika haşlanır.
İşte ayva pektin kaynağı açısından çok zengindir, dolayısıyla diğer meyvelerden de çok daha serttir. Pektin meyveyi bir miktar çiğnenmesi zor hale getirir, zaten ayvayı ısırarak yemek çok kolay değildir, o nedenle bıçak ya da kaşık yardımıyla küçük parçalara bölünerek çiğnemeye uygun hale getirilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirmede meyvelerin katkısına değinen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet uzmanları, “Ayva A, B, C vitamini ve potasyum bakımından zengin yapısıyla kanserden bağırsak rahatsızlıklarına, eklem ağrılarından öksürüklere kadar birçok hastalığa karşı koruyucu ve iyileştiricidir” dedi.
Ayvanın 100 gramı, günlük C vitamini ihtiyacımızın yaklaşık %25'ini karşılıyor. A, B, E, K vitaminleri ve fosfor, bakır, sodyum, potasyum, çinko, demir ve selenyum mineralleri yönünden de oldukça zengin.
Ayva Zararları
Ayva tüketmek dolaylı yollardan yan etkilere yol açabilir. Özellikle fazla tüketmek ishale neden olabilir. Bunun yanı sıra kilo almaya çalışan kişiler ayva tüketimi yerine başka meyveleri tercih etmelidir. Ayva lif yapısı ile tokluk hissi vereceği için kilo alımını yavaşlatacaktır.
Sert olabildiği için birçok insanın kabuğunu soyarak tüketmesi aslında ayvadan alınacak yararları kısıtlıyor. Ayva kabuğu aslında vücudun ihtiyacı olan lifi alması için önemli bir kaynak. Üstelik çiğ olarak tüketmenin yanı sıra reçeli ve çayıda aynı değere sahip.
Ayva çekirdeğinin harici kullanımlarında bilinen ciddi bir zararı bulunmuyor. Ancak onu ağız yoluyla tüketmenin pek de doğru olmadığını unutmamamız gerekiyor. Özellikle gebelik dönemindeki kadınların ve düzenli olarak ilaç kullananların asla ayva çekirdeğini ağız yoluyla tüketmemesi gerekiyor.
“Rivayet edilmiştir ki, bir kavim / topluluk, çocuklarının çirkinliğini peygamberlerine şikâyet etmiştir. Bunun üzerine Allah o peygambere; 'Onlara; gebe olan hanımlarına ayva yedirmelerini tavsiye et, çünkü bu meyve çocuklara güzellik sağlar. ' diye vahiy etmiştir.”(İhya, IV/278).
Türkiye ayva üretiminde Sakarya önemli bir yere sahip olup, İlimizde özellikle Geyve ve Pamukova havzasında ayva yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır.
Diyette Ayva Yenir Mi? Bol lif içermesi nedeniyle vücudun metabolik düzenine olumlu etkilere sahip olan ayva, bağırsak florasını iyileştirir. Sağlıklı bir diyet süreci yaşamak isteyen kilolu insanların kış diyetinde mutlaka yer alan ayva sayesinde ödem atmak kolaylaşır.
"Kış mevsiminin vazgeçilmezi ayva, vitamin ve mineral deposu olmasının yanında metabolizmanın da hızlanmasını sağlıyor.
Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir. Vücudun gelişmesine yardım eder. Ayva damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir, tansiyonu düşürür, safrayı düzene sokar.
Ayvaya limon sıkarsanız;
Ayvayı en rahat şekilde yemenin kolay yolu, ayvayı dilimlere ayırıp üzerine bolca limon dökmektir. Ayvaya limon döküp yemek kış aylarındaki hastalıklara karşı bağışıklık kazanmanızı ve boğazlarınızın yumuşamasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri