Anavatanı İran'ın kuzey ve batısı, Kuzey Kafkasya, Hazar Denizi dolayları ve Kuzey Anadolu olan ayva, kültürü çok eski çağlardan beri bilinen bir meyvedir. Kültürü Anadolu'dan milattan önceki yıllarda Yunanistan ve Roma'ya geçmiş, sonradan Orta ve Doğu Avrupa'ya yayılmıştır.
- Anavatanı İran'ın kuzeyi, Türkmenistan ve Kafkasya'dır (Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya Federasyonu'dur-Dağıstan, Çeçenya vb.).
Çin dünyadaki ayva dikili alanlarından %55,2 pay alarak ilk sırada yer alırken, İran %7,7 ile ikinci, Türkiye %7,6 ile üçüncü sırada yer almaktadır. Dünya ayva üretimi, hektara ortalama 7.114 kg verim ile 666.589 ton olarak gerçekleşmiştir.
Meyveleri yuvarlak, sapa doğru biraz uzunca, bol sulu ve mayhoş tatlıdır. Meyveler eylül sonu ekim başında hasat edilir. Hasat fazla geciktirilmemelidir.
Hasat edilip olgunlaştığı kasım ayından itibaren sonbahar ve kış mevsimlerinde kivi tüketebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Fındık, yaz sonu ve sonbahar başında hasat edilir.
Ayva yetiştiriciliğinin Anadolu'dan Yunanistan ve İtalya'ya geçtiği, milattan önce 650 yılında Yunanistan'da yetiştirildiği ve oradan diğer Avrupa ülkelerine yayıldığı tarihi araştırmalardan anlaşılmaktadır. Ayvaya bugün Avustralya hariç tüm dünya ülkelerinde rastlanabilmektedir.
Türkiye ayva üretiminde Sakarya önemli bir yere sahip olup, İlimizde özellikle Geyve ve Pamukova havzasında ayva yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır.
Çin, Türkiye'ye göre 7 kat fazla ayva dikili alana sahip olmasına rağmen dünya ayva üretiminde Türkiye liderdir. Ülkemiz dünya ortalamasının yaklaşık 3,6 katı ayva verimine sahip ve dünya sıralamasında İsviçre'den sonra ikinci sırada yer almaktadır.
“Ayvanın Başkenti Geyve” sloganıyla başlayan projenin en önemli tanıtım ayağı hiç kuskusuz ki Geyve Ayva Festivali idi. 2.
Farsça ābiyā آبيا "ayva" sözcüğünden alıntıdır.
türkçe'de ise "ayva" 'ayva' dır. yenir. ülkemizde daha çok: -ben bilmem; 'o bilir', 'ağam bilir', 'beyim bilir' mantıksızlığı ve cehaleti ile veya kafayı emme basma tulumba gibi aşağı yukarı sallama şekli revaçtadır.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Türkiye'de ekili dikili alanlarda en fazla tahıllar, daha sonra ise endüstri bitkileri ile sebze ve baklagiller gelmektedir. Türkiye'de yetiştirilen fındık, fıstık, incir, üzüm, tütün ve çeşitli sebze meyveler ihracatta pay sahibidir.
Anaç yapısına göre büyümesi değişen ayva fidanının klasik anaçla üretimlerinde büyümesi 4-5 yıl sürerken yarı bodur ve bodur anaçla üretimlerinde ise büyümesi 2 yıl içerisinde gerçekleşmektedir.
Ülkemizde ise Sakarya en çok ayva yetişen ilimizdir. Çin, Özbekistan ve Fas Türkiye'den sonra en çok ayva yetiştirilen coğrafyalardır. Türkiye'de ayvanın yetişme alanı çok geniş olduğundan, bu mucizevi besini birçok bölgedeki okurlarımız tadıp faydalarını görebilir.
Dünyanın her yerinde yetiştirilebilen bir meyve olan ayvanın yoğun olarak yetiştirildiği ülkelerden birisi de Türkiye'dir. Ülkemizde yetiştirilen ayva çeşitleri; bardak, şekergevrek, ekmek, altın, limon, tekkeş, demir ve eşmedir.
Kış mevsiminde orta boy bir ayva, 1 porsiyon meyveye eşit olur. Günde 1 orta boy ayva tüketilebilir. Kişinin meyve ihtiyacına göre de değişmektedir.
Elma, ayva ve nar Anadolu'da bolluk ve bereketin simgesidir. Bunlardan nar, Antik Yunan'dan İslamiyet'e kadar tüm yaşayan ve yok olmuş inanış ve toplumsal kültlerde yer alan bir meyvedir.
Ayva, ishali kestiği için, özellikle çocuk ishallerinde çok yararlı. Ancak pişirilerek tüketildiğinde bu özelliği azalıyor. * Ayva suyu, mideye kuvvet veriyor,hazmetmeyi kolaylaştırıyor, dizanteri hastalığının tedavisinde kullanılıyor.
Son yıllarda Meksika başta olmak üzere pek çok ülkede fındık üretim denemeleri yapılıyor olsa da Giresun fındığının lezzetini tutan bir alternatifi olmadığı herkesçe bilinmektedir. Dünyanın en lezzetli fındığı bu ününü Karadeniz'in iklimine, doğasına ve çalışkan insanına borçludur.
Türkiye'de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Ordu'yu 96 bin ton ile Samsun ve 93 bin ton ile Giresun takip etmektedir.
Türkiye'de son 28 yılın ortalamasına göre en fazla fındık üretimi yapan iller %27.82 ile Ordu, %16.28 ile Sakarya, %14.77 ile Giresun, %11.52 ile Samsun, %8.75 ile Trabzon, %8.68 ile Düzce, %3.69 ile Zonguldak, %1.66 ile Kocaeli, %1.15 Artvin ve %0.55 ile Bartın'dır.
Ekilebilir arazide ilk 10 ülke
Yerkürenin ekilebilir arazisinin yüzde 10,48'ini barındıran ABD'yi Hindistan (yüzde 9,22), Çin (yüzde 8,80), Rusya (yüzde 7,46), Brezilya (yüzde 3,72), Avustralya (yüzde 2,97), Kanada (yüzde 2,64), Ukrayna (yüzde 2,06), Nijerya (yüzde 1,91) ve Arjantin (yüzde 1,74) takip ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri