Ayvanın kabuğunu soymamanız gerektiğini biliyor muydunuz? Kabuğu soyulan ayvanın faydaları azalıyor. Çünkü ayva kabuğu vücut için önemli bir lif kaynağı. Ayva kolon kanserini ve bağırsak hastalıklarını önlüyor.
Sert olabildiği için birçok insanın kabuğunu soyarak tüketmesi aslında ayvadan alınacak yararları kısıtlıyor. Ayva kabuğu aslında vücudun ihtiyacı olan lifi alması için önemli bir kaynak. Üstelik çiğ olarak tüketmenin yanı sıra reçeli ve çayıda aynı değere sahip.
Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir. Ayrıca iştah açar, böbrek ve idrar torbası iltihaplarını iyileştirir. Ayva suyu, vücudu terletmek için çok etkilidir.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Mevsiminde soğuk algınlığına, nezleye ve gribe karşı direnç sağlar. Cilde dost bir bitki çayıdır. Deride oluşan bazı yaraların iyileşmesi için kullanılır.
Ayva kabukları, çekirdekleri ile birlikte karanfil, kakule ve kabuk tarçın birlikte kaynatılır. Kaynama sonrasında 5-10 dakika kısık ateşte demlendirilir. Sonrasında süzerek içebilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Ayvaların kabukları soyulur. Varsa çürük yerleri temizlenip bir soyacak veya keskin bir bıçak yardımıyla soyulur. Soyulan ayvaların kararmaması için limon suyunda bekletilebilir. Ayva reçelinin yapılışında kabuklu ayva kullanılabilir.
Potasyum, kalsiyum ve A, B, C vitaminleri açısından zengin olan ayva çekirdeği, vücudun bağışıklık sistemini korumaktadır. Cilt temizliğinde ve bakımında üstlendiği rol büyüktür. Ayva çekirdeği ile yapılan cilt uygulamaları, düzenli olarak kullanıldığında siyah nokta ve sivilceleri yok etmektedir.
Bu ayva çekirdeği çayı öksürüğe de iyi gelmektedir. Ayrıca ayva çekirdeğinden jel yapılabilir. Ayva çekirdeği jeli krem olarak kullanılabilir. Ayva çekirdeği jeli cilt temizliğinde de yoğun olarak kullanılır.
Ayvaya limon döküp yemek kış aylarındaki hastalıklara karşı bağışıklık kazanmanızı ve boğazlarınızın yumuşamasını sağlar. Ayvayı en rahat şekilde yemenin kolay yolu, ayvayı dilimlere ayırıp üzerine bolca limon dökmektir.
Sivilce ve akne ile mücadele eder cildinizi temizler. Ayva çekirdeğinde bol vitamin bulunur. Bu vitamin sayesinde cildinizi korur ve yeniler.
İnce bağırsak iltihabını giderir. Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir. Ayva grip ve soğuk algınlığını giderir. Ayva suyu böbrek ve idrar torbası iltihaplarına iyi gelir.
Ayva kalbe kuvvet verir ve rahatlatır. Kalpteki sıkıntının, çarpıntının geçmesine yardımcı olur.
Daha popüler meyvelerin aksine, ayvalar nadiren çiğ olarak yenir. Olgunlaştığında bile, çiğ ayvalar çok sert bir ete ve ekşi, büzücü bir tada sahiptir. Bu nedenle, çoğu ayva sever, meyvenin en iyi pişmiş yendiği konusunda hemfikirdir.
Çiğnemesi ve yutulması zor olan ayvanın sağlık açısından bir çok yararı bulunuyor.Ayva düzenli bir şekilde tüketildiğinde sağlık açısından oldukça yararlı hale gelir. Hazır mevsimi de gelmişken uzmanlar her gün en az 2 adet ayva tüketmenizi öneriyorlar.
Haşlaması yapılmış ayva, ıhlamur, karanfil kombinazyonundan sabah ve akşam aç karnına 1 çay bardağı içilmesi kemiklerin gelişmesine katkı sağlar. Elde edilen Demirhindi ve Ayva suyu sabah ve akşam aç karnına 1 bardak içilmeye devam edilirse ince bağırsak iltihabını giderir ve tedavi eder.
Sindirime yardımcı oluyor: Gaz problemlerini gidermek, sindirime yardımcı olmak için haşlanmış ayvayı tercih edebiliriz. Ayva kabızlığa iyi geldiği gibi ishal gibi şikayetlerin önlenmesinde de kullanılabiliyor. İçerdiği yüksek lif sayesinde dışkının normal hacminin oluşmasına yardımcı oluyor.
Vücudu toksinlerden arındırır
Antioksidanlar arasında gösterilen tüm vitaminlerin içinde bulunduğu ayva, vücudu toksinlere karşı koruyarak bir kalkan görevi üstlenir. Bu özelliğiyle ayva, çeşitli hastalıklara neden olan serbest radikalleri engeller ve oksidatif hastalıklara karşı vücudu koruyarak halsizliği önler.
Bu yüzden çok yemeyi ve çok kalori almayı engeller ve kilo vermek isteyenlere yardım edebilir. Bu özelliği nedeniyle ayvayı akşam saatlerinde yemek gece kaloriden uzak durma kuralını çiğnemeye sebep olmayacaktır.
Ayvalarınızın kabuklarını bir soyacak veya bıçak yardımıyla soyup limonlu suyun içerisinde bekletin. Bu sayede rengi kararmaz.
Sürdükten sonra en az 20 dakika boyunca cildiniz de bekletiniz. Sonrasında ise ılık su kullanarak ve yumuşak hareketler ile cildinizi güzelce yıkayarak temizleyiniz.
Ayva Çekirdeği Jeli Maskesini cildinize düzenli aralıklarla uyguladığınızda siyah nokta ve sivilcelerinizden kurtulduğunuzu göreceksiniz. Ayva Çekirdeği Jeli Maskesi peeling özelliği nedeniyle cildinizin canlanmasını, nemlenmesini ve yumuşamasını sağlar. Cildinizin nemlenmesinde ve yumuşamasında oldukça etkilidir.
İlk önce evinizde bulunan ayvanın çekirdeklerini çıkarın, daha sonra ılık bir suya ilave edin ve 2 gün boyunca bekletin. Ardından yapmış olduğunuz bu karışımı jöle haline getirin. Cildinizde lekeli olan bölgelerin üzerine sürün, 20 dakika bekletin ve sonunda ılık su ile durulayınız.
Ayva içeriğindeki Çinko, E vitamini, demir gibi maddeler ile cilt güzelliğini arttırmaya yardımcıdır. İçeriğindeki E vitamini cildi besler ve cilde genç ve güzel bir görünüm verir. Çinko ve diğer minerallerle de saç ve tırnak sağlığının korunmasına yardımcı olur.
5- Antioksidan özelliği ile cilt için oldukça faydalıdır. 6- Ciltteki tahrişlerinin ve yaralanmalarının ağrılarını keser. 7- Cilt lekelerinden kurtulmakta fayda sağlar. Cilt lekeleri tamamen kaybolmazsa bile daha az görünür.
Bunun için sonbahar ve kış aylarında bol bol ayva tüketmeniz önerilir. Diyet lifleri, yüksek su oranı, C vitamini gibi tatmin edici özellikleri olan ayvayı eylül ile mart arasında sık sık tüketebilirsiniz. Kasım ayında meyve en yüksek lezzete ulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri