Ayva, sonbahar meyvesidir. Ancak kış mevsiminde de pazar tezgahlarında ve marketlerde ayva bulmak mümkündür. Ayva için en ideal hasat zamanı Kasım ayıdır.
Ayva Ne Zaman Olur, Yenir? Sonbahar mevsimi geldiğinde meyve tezgahlarında ve reyonlarında iri iri ayvaları görmek mümkündür. Ayvanın tam olarak olgunlaşması için ağustos sonu beklenmelidir. Sıcakların gitmesiyle beraber ayva çıtır bir tat kazanabilir.
Ayva sonbahar mevsimine özgü bir meyvedir. Fakat kış aylarında da tezgahlarda görmek mümkün olabilir. Hasat için en iyi ay kasım ayıdır.
Ayva Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Yumuşak çekirdekli meyve kategorisinde yer alan ayva fidanını soğuklama ihtiyacı oldukça fazla olup maksimum -30 derece soğuklara kadar dayanıklı bir ağaçtır.
Tam bodur veya yarı bodur anaçlı ayva fidanları dikildikten 2 yıl sonra meyve vermektedir. Klasik anaçlı ayva fidanları ise yayvan bir gelişim formu olup yavaş verime geçmektedir. Dikildikten 5 yıl sonra meyve veren klasik anaçlı ayva fidanlarının Tam verime oturması ise 7-10 yıl sürmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Ayva fazla suyu sevmez, özellikle de suyun gövdesine değmesini sevmez. Ayvalar toprak isteği yönünden fazla seçici değildir. Bununla birlikte organik maddece zengin, iyi direne edilmiş topraklarda iyi gelişir. Derin toprağa fazla ihtiyaç duymaz.
Aşılı Açık Kök Ayva Fidanları Ne Zaman Dikilmelidir? Aşılı açık kök ayva fidanları yaprak dökümüyle beraber (Genelde Aralık ayı 1 ile 2. Haftasından itibaren) , Bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının sonhaftasına kadar dikilebilmektedir.
Ayva, sonbahar meyvesidir. Ancak kış mevsiminde de pazar tezgahlarında ve marketlerde ayva bulmak mümkündür. Ayva için en ideal hasat zamanı Kasım ayıdır.
Türkiye'nin ayva üretim haritasına göre en çok Sakarya ilinin Geyve ilçesinde yetiştirilmektedir. Bunun dışında Bilecik ve Denizli'de ayvanın en çok yetiştirildiği illerdendir.
Ayva çeşitlerinin büyük bir kısmı kendine verimli olduklarından tek çeşitten kapama bahçe kurulabilir. Ayvada çeşit sayısı elma ve armutlardaki kadar fazla değildir.
Meyveleri yuvarlak, sapa doğru biraz uzunca, bol sulu ve mayhoş tatlıdır. Meyveler eylül sonu ekim başında hasat edilir. Hasat fazla geciktirilmemelidir. Ayvalar genellikle goble şeklinde terbiye edilir.
Tekkeş ayvası:
İyi ve verimli bir çeşittir. Meyvesi iri ve gösterişlidir. Meyve kabuğu parlak sarı, ince devetüyü gibi havlı ve gevrektir. Meyve eti sulu, mayhoş, posası azdır.
Yetişkin bir ağaçtan 50 kilonun üzerinde ürün alabiliyoruz. Bakımlı, genç ağaçlarda bir ayva 1 kiloya kadar çıkıyor.
Saksının üst kısmına ayva çekirdeklerini aralıklı bir şekilde yerleştirin. Saksıya koyduğunuz çekirdeklerin üzerine ise yaklaşık bir parmak kalınlığında toprak ile kapatın. Toprak miktarının fazla olmaması çok önemli bir ayrıntıdır. Ekim işlemi bittikten sonra ayva bitkisinin can suyunu vermeyi lütfen ihmal etmeyin.
Çelik alacağımız uygun Ayva anacını seçtikten sonra bir yıllık sürgünler ana dalın birleştiği yerden takoz kalmayacak şekilde kesilir. Yeteri kadar sürgün dalı alınır. Alınan sürgünler plastik torbalara konarak çelik hazırlanacak yere getirilir.
Dilimizde Ayva adı ile bilinmektedir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkiye ayva üretiminde Sakarya önemli bir yere sahip olup, İlimizde özellikle Geyve ve Pamukova havzasında ayva yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır.
Uygun koşullar altında dikilen bir yabani ayva anacına aşılı bir ayva fidanından 2-3 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur ve bodur anaçlı ayva fidanlarında ise bu süre daha erkendir.
Çin, Türkiye'ye göre 7 kat fazla ayva dikili alana sahip olmasına rağmen dünya ayva üretiminde Türkiye liderdir. Ülkemiz dünya ortalamasının yaklaşık 3,6 katı ayva verimine sahip ve dünya sıralamasında İsviçre'den sonra ikinci sırada yer almaktadır.
Sonbaharda yetişen meyveler: Sonbaharda yetişen birçok farklı meyve bulunmaktadır. Bunlar içerisinde ayva, nar, elma, incir, armut, kestane üzüm ve mandalina bulunmaktadır.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Ayva sonbahar mevsimi meyvesi olmakla birlikte tüm kış boyunca pazar tezgahlarında ve marketlerde bulmak mümkündür. Fakat taze ayva yemek, kurutmak ya da kompostosunu yapmak için en ideal ay sonbahar aylarından olan Kasım ayıdır. Bu nedenle marketler ve manavlarda en taze ayvayı Kasım ayında bulmak mümkündür.
Ayva fidanları çok yıllık bir ağaç olup ekonomik ömrü ise bakım şartlarına bağlı olarak değişmektedir. Bakım şartları sağlanan ayva fidanlarının ortalama ömrü 20-40 yıl olup yoğun yetiştiriciliği yapılan bölgelerde ise ekonomiye değer katan meyve çeşitleri içinde yer almaktadır.
Jelimsi kıvam alan suyun içinden ayva çekirdeklerini bir kaşık yardımıyla dikkatlice çıkarın. Saksının üzerine bu ayva çekirdeklerini aralıklarla yerleştirin. Çekirdeklerin üzerini yine yaklaşık 1 parmak kalığında olacak şekilde (çok kalın olmayacak) toprak tabakasıyla güzelce kapatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri