Ayvalık yoğun bir yerleşim yeridir. İlçe merkezinde birçok tarihi eser yer almaktadır. Tarihi Rum Evleri bunların başında gelmektedir. Liman, Atatürk Bulvarı, Ayazma Kilisesi, Çınarlı Cami, Hamidiye Cami, Taksiyarhis Anıt Müzesi merkezde bulunan tarihi alanlar içinde sayılabilir.
Yöresel yemekler, Yunan mezeleri ve elbette taze balık, Ayvalık lezzetleri içinde en belirgin olanlarıdır. Ayvalık Tostu, Lor Tatlısı, peynir çeşitleri, Sakızlı Dolma, Papalina, Girit Leblebisi, Koruk Suyu başta gelen ve denenebilecek yöresel tatlar arasında gelmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Her Cumartesi Saat 09:00 ve 19:00 saatleri arasında kurulur.
Ayvalık'a gelipte görmeden dönülmeyecek bir yer olan şeytan sofrası her saat ziyaret edilebilir.
Ayvalık'tan Şeytan Sofrası'na gitmek için ise ilçe merkezinden Sarımsaklı yönüne doğru gidilmelidir. Bu yönde tabelalar takip edilerek tepeye ulaşılabilmektedir. Yaklaşık 1 kilometrelik bir yokuş çıkılarak Şeytan Sofrası'na varılmaktadır.
Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçe merkezinin 8 km güneyinde bulunan hakim büyük kayalık tepelerin üzerindedir. Mevkiden tüm Ayvalık Adaları ve Midilli Adası'nın manzarası gözükmektedir. Üzerinde Şeytan'ın ayak izi bulunduğuna inanılan, halkın madeni para atarak dilek dilediği eski bir lav birikintisidir.
İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir
Ayvalık'ta denize girmek için en uygun dönem haziran ve eylül ayları arası. Yaz tatilinizi Ayvalık'ta geçirmek isterseniz bu dönemlerde gidebilirsiniz.
Ayvalık'a özgü alabileceğiniz hediyelik eşya zeytinyağı ve zeytin ürünleridir. Dünyanın en leziz zeytinyağı Ayvalık'ta üretilir. Zeytin ve zeytine bağlı ürünler çeşitli sunumlarla beğeninize bırakılmıştır. Sabunun ham maddesinin de bölgede olmasına karşın sabun üretimi giderek azalmaktadır.
Bu minibüsler Ayvalık merkezden 10 dakikada bir kalkmaktadır. Son durağı ise Badavut Plajı'dır. Özel araçla gelenler toprak alana park etmektedir. Denizi soğuk, incecik altın renkli kumlara sahip plajı oldukça temizdir.
Şeytan Sofrası'nın toplam alanı 17 hektar büyüklüğündedir. Sönmüş bir volkandan arda kalan lav birikintileriyle oluşmuş tepe, yuvarlak sofra biçimini andırır. Demir kafes içine alınan ayak izine benzeyen şekil turistlerin özellikle uğradığı yerlerden biridir. Ayrıca gün batımını seyretmek için de gidilir.
Ayvalık yoğun bir yerleşim yeridir. İlçe merkezinde birçok tarihi eser yer almaktadır. Tarihi Rum Evleri bunların başında gelmektedir. Liman, Atatürk Bulvarı, Ayazma Kilisesi, Çınarlı Cami, Hamidiye Cami, Taksiyarhis Anıt Müzesi merkezde bulunan tarihi alanlar içinde sayılabilir.
Bir balıkçı kasabası olan Cunda'dan adanın meşhur fener balığını (papalina), ızgara ahtapotunu yemeden dönme. Cunda zeytinlikleriyle meşhur, buradan halis sızma zeytinyağı, zeytin ve doğal sabunlar satın almayı ihmal etme.
Sardalya, lakerda, sirkeli kalamar, ahtapot salatası, karides gibi lezzetlerin yanı sıra ısırgan otu salatası, deniz börülcesi, sarımsaklı radika, turp otu salatası yörenin meşhur otlarını tadabilirsiniz.
Penelope gelenlere çok zengin bir sofra hazırlamış. Kuraklık ve kıtlık yüzünden uzun zaman aç kalan halk, güzel sofrayı görünce onu unutup yiyeceklere hücum etmiş. Penelope de bu durumdan yararlanarak kaçıp kurtulmuş. Bu nedenle de buranın adı, Şeytan Sofrası kalmış.
Ayvalık, Antik Çağ'da bir tür yabani ayva anlamına gelen Kidonia olarak anılıyordu. Bölgeye ilk yerleşenlerinin Midilli'nin Kydona köyünden ya da Girit'in Kydonies bölgesinden gelmiş olabilecekleri düşünülmektedir. Bazı görüşler de Ayvalık'ın (Eolya'nın) bozulmuş şekli olduğudur.
Ayvalık-Cunda arası 8 kilometredir. Bandırma-Cunda arası yaklaşık olarak 3,5 saat sürmektedir.
Şeytan Sofrası: Sarımsaklı merkezine sadece 2 kilometre uzaklıkta, ilginç efsaneleri ve muhteşem kızıl gün batımı manzaralarıyla ünlü Şeytan Sofrası yer alıyor.
Cunda ya da Alibey Adası (Yunanca: Μοσχονήσι Moshonisi, Grekçe: Εκατόνησα Hekatonisa), idari bakımdan Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı bir ada. Ayvalık koyundaki Ayvalık Adaları olarak adlandırılan irili ufaklı 22 adanın içerisinde yerleşime açık tek ada Alibey'dir.
ŞEYTAN SOFRASI NEREDE? NASIL GİDİLİR? Ayvalık merkezine 8 kilometre mesafede bulunan tepeye ulaşım için belirli saatlerde Sarımsaklı'dan minibüsler geliyor.
Ayvalık Şeytan Sofrası, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde yer alan, şehir merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunan bir tepedir. Tepe, yuvarlak bir şekile sahip olduğu için sofraya benzetilmiştir. Tepenin en ucunda bulunan şeytanın ayak izi şeklindeki çukur, buranın en popüler özelliğidir.
Ayvalık ile Sarımsaklı arasındaki mesafe, otoyollarda 1.070 kilometre dahil olmak üzere karayoluyla 632 kilometre 'dir. Yol yaklaşık olarak 11 saat ve 35 dakika zaman alır ve Kocaeli, Gömeç, Burhaniye, Havran, İvrindi, Badırga ve Yolçatı üzerinden geçer.
Ayvalık merkezden her 30 dakikada bir hareket eden Ayvalık Belediyesi'ne ait otobüsler, sabah 06.30 ile gece 01.00'a kadar Cunda ile Ayvalık arasında karşılıklı seferler düzenliyor. Aynı şekilde 07.00-01.00 saatleri arasında taksi dolmuş ve taksi seçenekleriyle de Ayvalık'tan Cunda Adası'na rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri