Az konuşmak faydaları nelerdir? Karşınızdaki insanın düşüncelerine saygı duyarak az konuştuğunuzda insanların nazarında saygınlığınız daha da artacaktır. Eğer düşüncelerinize önem verilmesini istiyorsanız az konuşun. Konuşma anında sadece önemli olan şeyleri konuşmak gerekir.
Az Konuşmanın Ruh Sağlığımız İçin Faydaları
Ve işin bir de diğer boyutunu düşünecek olursak az konuşan insan psikolojisi de daha iyi olacaktır. Fazla sözcüklere girmeden kendini yormadan karşı tarafa anlatan kişi yanlış anlaşılma gibi polemiklere girmeden iletişimini tamamladığı için kendini daha rahat hissedecektir.
Çok konuşan insanlara geveze, çenebaz, çaçaron ve çalçene şeklinde adlandırılır. Az konuşan kişiler ise suskun ve sakit olarak nitelendirilir. Bu kelime birçok atasözümüzde de geçer.
Çok konuşmak dostluğu bozar, lüzumsuz konuşmak ayıpları açar, acı söyleyenden dostlar kaçar. Eğer kalbde darlık ve üzüntü, vücutta bitkinlik ve halsizlik, rızıkta eksiklik ve bereketsizlik olursa, bunun boş ve yersiz konuşmalardan meydana geldiği bilinmelidir! Hikmeti konuşmakta değil, susmakta aramalıdır!
Çeşitli anlam nüanslarıyla susma, konuşmanın ve- receği bilgiyi, ona farklı bir anlatımsallık katarak sunar. Dolayısıyla susma, bazı durumlarda konuşmanın işlevini yüklenebilir.
İlgili 17 soru bulundu
“Konuşmak mı susmak mı?” Bunun ölçüsünü Hz. Peygamber gayet güzel özetlemiş: “Ya hayırlı konuş ya da sus!” Hayırsız konuşacaksak veya hayırlı konuşsak bile konuşmamız kötü sonuçlar doğuracaksa susmak daha hayırlıdır. Böyle durumlarda susmak büyük fazilettir.
İslam'da büyük günahlardan biridir. Hucurat suresi 12. ayette, gıybet yapmak, ölmüş kardeşinin (insanın) etini yemeye benzetilmiştir. Ancak, başka birinin arkasından yapılan her konuşma gıybet sayılmaz.
Boş konuşan kişilere geveze, çenebaz, lafazan ve çalçene denir.
YERİNDE VE UYGUN SÖZ SÖYLEMEK
Tebliğde sert ve haşin hitapların, menfî bir tesir hâsıl edeceğini telkîn ediyor. Bu yüzden tatlı dille, güler yüzle, nefret ettirmeden, bilâkis müjdeleyen ve muhabbeti artıran bir üslûb ile konuşmayı öğütlüyor.
Peki, kolay dinlenir konuşma hızı nedir? Dikkati dağıtmayan, dinleyeni yormayan şekilde ama akıcı bir konuşmada dakikada 125 ila 175 sözcük kullanılır. Bir dakikada 125'in altında sözcük kullanıyorsanız yavaş, 175'in üstünde sözcük konuşuyorsanız hızlı konuşuyorsunuz demektir.
Düşünmeden konuşan ve bu nedenle sarf ettiği sözlerle birilerinin üzülmesine neden olan kişilere patavatsız denir. Patavatsız kişiler, nerede nasıl konuşulacağını ya da nasıl davranılması gerektiğini bilmezler.
çok az konuşan, sessiz, sakin olan, sükûtî
Leffaf kelimesi hem çok konuşan hem de konuştuklarıyla insanları sıkan kişi anlamına gelir. Günümüzde aşırı konuşan kişiler için yaygın olarak kullanılan kelimelerin başında geveze geliyor. Çene çalmak deyiminden türetilen çalçene, geveze ve leffaf sözcükleriyle eş anlamlıdır.
Büyük konuşunca başına gelir, derler. Bunun İslam'da bir açıklaması var mıdır? Bu hadiste de ifade edildiği gibi, insanların kibirlenmesi, başkasına karşı kendini üstün görmesi ve başkasını kınaması gibi büyük sözler konuşması doğru değildir ve bir gün kendi başına gelmesi de muhtemeldir.
20 dakikadan uzun telefon görüşmelerinin uyku hipnozu gibi bir etki yaptığı ortaya çıktı. Dolayısıyla, uzun süreli ve sık olarak telefonla konuşmak bizi yorar.
Kur'an okunurken onu dinlemek farz-ı kifâyedir.
Bu nedenle cemaatten bir kısmı dinlerse yeterli olur. Eğer Kur'an'ı okuyan kimsenin yanında yalnız bir kişi bulunuyorsa, onu dinlemek zorundadır, aksi takdirde günahkâr olur.
Peygamber Efendimize (asm) aitmiş gibi görünen ifadeler de Allah kelamıdır. Her surede ayette ya açıktan ya da gizli olarak "de ki" ifadesi olduğu gibi, Peygamber Efendimize (asm) bunu söylemesi isteyen Allah'tır. Peygamber Efendimiz de Allah'tan aldığı emri aynen tebliğ eder.
Cömert, eliaçık, civanmerd. Güzel konuşan, hatip.
Kompulsif konuşma olarak da bilinen konuşma bağımlılığı, isminden de anlaşılabileceği gibi sosyal olarak kabul edilebilir olan sınırın üzerinde süreler boyunca karşıdakiyle konuşma eğilimine verilen isimdir.
[1] "Ne söylediğini bilmeden düşüncesiz, tutarsız konuşmak" anlamında kullanılan bir söz.
buyurarak harama bakmayı, zinaya götüren fiillerden olduğu için caiz olmadığını belirtmiştir. Bu itibarla, erkek veya kadının, birbirlerini tahrik edici hal ve hareketlerde bulunmaktan kaçınmaları gerekir.
Cep telefonuyla ne kadar çok konuşulursa sağlık açısından o kadar risk oluştuğuna dikkati çeken Eser, "Hem baş ağrısı hem de beyinde oluşacak sorunlar açısından risk ortaya çıkıyor. Dalgalara fazla maruz kalmak, vücuttaki her doku üzerinde oluşabilecek sorunları tetikliyor" diye konuştu.
cinsel ilişki konuşmak haramdır hatta özel konuları zevklenmek etkilenmek için hemcinsinle konuşmakta haramdır. ayrıca bir erkekle bir kızın sohbeti zaten caiz değildir. yani sohbet mesleki ya da iş icbı değilse yapılmaması lazım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri