Bazıörneklerdegörülen "göktaşı" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gök taşı"dır.
Gök Taşı Kelimesi Bitişik mi Yazılmalıdır, Ayrı mı Yazılmalıdır? Göktaşı kelimesi ayrı şekilde yazılması gerekmektedir. Gök taşı şeklinde yazımı doğru kabul edilmesi gökyüzünün taşı anlamında kısaltılmış şekli olduğu için belirtilmektedir. Anlam bakımından daralma olmaması için gök taşı kelimesi ayrı yazılmaktadır.
TDK'ye göre gök taşı kelimesi ayrı yazılmalıdır. Bu kelimenin en doğru yazılışı gök taşı şeklindedir. Göktaşı olarak yazılması yanlış yazım olarak değer görüyor. Türk Dil Kurumu'na göre de gök taşı şeklinde yazılmalıdır.
Gök taşı gezegenler arasında hareket eden, bütünüyle gaz haline geçmeden yeryüzüne ulaşan katı cisim anlamına gelir. Aynı zamanda bu hava taşı, şimşek taşı, meteor, meteorit de denir. Gök taşı yazımı pek çok kaynakta göktaşı olarak bitişik yazıldığı görülür.
YAPI TAŞI KELİMESİNİN ANLAMI
Binanın ağırlığını çeken esas taş. Esas, temel anlamına gelir. Bu kelime genellikle yapıtaşı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yapı taşı şeklinde olmalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
GÖK TAŞI NEDİR? SÖZLÜK ANLAMI NE DEMEK? TDK sözlüğüne göre gök taşıkelimesi, "Gezegenlerin arasında hareket eden, tümüyle gaz durumuna geçmeden yeryüzüne ulaşan katı cisim, hava taşı, şimşek taşı, uzay taşı, meteor, meteor taşı, meteorit" anlamına gelmektedir.
Nesne, eşya ve alet adlarından biriyle kurulan birleşik kelimeler: alçı taşı, bileği taşı, çakmak taşı, Hacıbektaş taşı, kireç taşı, lüle taşı, Oltu taşı, sünger taşı, yılan taşı; buzul taş, damla taş, dikili taş, kayağan taş, yaprak taş vb.
süt taşı, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, s harfi ile başlar, ı harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 's', 'ü', 't', ' ', 't', 'a', 'ş', 'ı', şeklindedir. süt taşı kelimesinin tersten yazılışı ışat tüs diziliminde gösterilir.
ÇOK kimsenin farkında olmadığı, bilinçli yapılan bir hata var. Bu hata, Maliye Bakanlığı'nın ilçe teşkilatı olan "Mal Müdürlükleri" ile ilgili... Dikkat edin, tüm resmi yazışmalarda, bitişik olarak "Malmüdürlüğü" şeklinde yazılıyor.
13. Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, semt vb.) büyük harfle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb.
TDK'ya göreyan yana kelimesinin doğru yazılışı "yan yana"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Gökyüzünde bulunan güneş, ay, gezegenler, kuyruklu yıldızlar, bulutsular vb. cisimlere verilen ortak ad anlamına gelir. Bu kelime genellikle gökcismi, gök cisimi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Gök cismi şeklinde olmalıdır.
f. Yuvar ve küre sözleriyle kurulan birleşik kelimeler: göz yuvarı, hava yuvarı, ısı yuvarı, ışık yuvarı, renk yuvarı, yer yuvarı; hava küre, ışık küre, su küre, taş küre, yarı küre, yarım küre vb.
Çünkü siyah zeytin zaman zaman bitişik şekilde yazılmaktadır. Ancak bu yanlış olarak bilinmelidir. Bunun nedeni ise siyah zeytin ayrı bir şekilde yazılır. Bundan dolayı siyah zeytin kesinlikle ayrı yazılmalıdır ve buna dikkat etmek önem arz eder.
Bu kelime genellikle gıranit şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı granit şeklinde olmalıdır.
Doğru kullanımı dikili taş şeklinde olmalıdır.
Beştaş kelimesi bir çocuk oyunun adıdır. Bu kelimenin doğru yazım şekli beştaş olarak belirtiliyor. Bitişik yazılan bu kelime ayrı olarak yazıldığında yanlış yazım yapılmış olur. Kelimenin doğru yazım şekli beştaş biçimindedir.
Meteor uzay boşluğunda bulunan irili ufaklı taş parçalarıdır. Bu taşlar genel olarak Demir ve Nikel elementlerinden oluşur. Düzensiz yapılarda ve yuvarlak olmayan şekillerdedir. Genellikle manyetik etkiye sahip bileşenleri vardır.
Gök taşı ya da meteor, uzaydan Dünya yüzeyine düşen maddelerin genel adıdır. Meteorit düşen nesnenin katı bir kalıntısıdır. Bu nesne kuyruklu yıldız, asteroit veya meteordur.
Uzay boşluğunda dolaşan 1 metreden küçük cisimler, asteroitlere atıfla, meteoroit olarak adlandırılmakta, cismin dünya atmosferine girerek sürtünme etkisiyle küçülmesi olayına meteor adı verilmekte, dünya yüzeyine düşen veya çarpan kalıntılar ise meteorit olarak tanımlanmaktadır.
Birdenbire TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Birdenbire sözcüğünün yazımı ile ilgili soru işaretleri TDK sözlüğünde yer alan ifade ile giderilebilmektedir. Burada kelimenin doğru yazımının “birdenbire” şeklinde ve birleşik olduğu görülmektedir.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır.
Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri