Bu gıdalar vücut tarafından sindirildiğinde, idrarda keskin bir koku bırakabilecek kimyasal bileşikler üretirler. Dehidrasyon: Yeterli su tüketmemek, idrarın daha konsantre hale gelmesine ve dolayısıyla daha güçlü kokmasına neden olabilir. İyi hidrasyon, idrarın daha az koyu ve daha az kokulu olmasına yardımcı olur.
İdrar yolu enfeksiyonları ise genellikle kötü ve keskin bir koku ile kendini gösterir. Bunun yanı sıra, bazı gıdalar ve ilaçlar da geçici olarak idrar kokusunu etkileyebilir. Örneğin, kuşkonmaz tüketimi sonrası idrarda oluşan keskin koku, bu gıdanın metabolize edilmesi sonucu ortaya çıkar ve zararsızdır.
İdrardaki koku ne yediğimizle yakından ilgilidir. Baharatlı yiyecekler idrarın daha yoğun kokmasına neden olabilirken; kuşkonmaz, kahve ve sarımsak daha farklı bir koku verir. Penisilin gibi ilaçlar da idrar kokusunu etkileyebilir.
Akut sistit, sistitin bakteri kaynaklı meydana gelen türüdür. Akut sistine neden olan bakteri ise escherichia coli'dir. Bakteri kaynaklı mesane enfeksiyonu olan sistit idrar sırasında ağrı-yanma, idrarın kokması, normalden daha sık idrara çıkma ve karın veya belin alt kısmındaki ağrı şikayetiyle ortaya çıkar.
Kokusuz idrar böbrek yetmezliklerinde görülebilirken, prerenal yetmezlikten çok akut tübüler yetmezliğe işaret eder. İdrarda aseton kokusu: Diyabetes mellituslu hastalarda yağların enerji kaynağı olarak kullanılması sonucu açığa çıkan keton cisimlerinden kaynaklanan aseton kokusu algılanabilir.
İlgili 29 soru bulundu
İdrar kokusu birçok hastalığın habercisidir. Örneğin, idrarda güçlü bir amonyak kokusu, genellikle dehidrasyonun bir belirtisidir ve daha fazla su tüketimi gerektirebilir. Tatlı veya meyve gibi kokular, genellikle diyabet gibi metabolik rahatsızlıkların göstergesi olabilir, çünkü vücut yüksek kan şekerini idrara atar.
İdrar çıkarmaya başlandıktan sonra bir miktar idrar tuvalete yapılmalı, sonra 9-10 cc idrar, steril idrar kabına yapılmalıdır. Ardından geri kalan idrar yeniden tuvalete yapılmalıdır. Bu şekilde alınan idrar numunesine orta akım temiz idrar adı verilir.
Sabah ilk idrara bakarak, asit yükünüzü anlayabilirsiniz. Açık sarı ve kokusuz idrar, alkalidir. İdrarınızın rengi çok koyuysa ve kokusu iyice ağırlaşmışsa, asitlenmeniz yüksek demektir.
Köpüklü idrar görülmesi, böbrekler yoluyla protein kaçağının belirtisidir. Genellikle tek başına fark edilir. Devamlı ve artarak sürmesi ciddi böbrek hastalığı belirtisidir. Şeker ve tansiyon hastaları, hastalıklarının ilerleyen dönemlerinde böbreklerinin etkilendiğini protein kaçağının başlaması ile anlayabilirler.
Regl döneminde hafif metalik hissedilen koku kanın demir içermesinden kaynaklıdır. Kısa süreli koku değişiklikleri sıklıkla fizyolojik olarak normaldir ve kendiliğinden düzelir. Bakteri ya da mantar kaynaklı enfeksiyon durumlarında ise medikal tedavi gerekebilir.
Şeker hastası olan birisinde eğer idrar yolu enfeksiyonu varsa: sık idrar çıkma, idrar yaparken yanma, bulanık ve kokulu idrar şikayetleri olur. Şeker hastalarında idrar yolu enfeksiyonları sık görülür ve tedaviye dirençlidir.
Eğer çok fazla su veya sıvı tüketiminiz varsa 2 saatte bir idrara çıkabilirsiniz.
Vajina kokusu keskin ve ekşi bir kokudur. Fermente gıdaların kokusuna benzer. Bunun nedeni de vajina ph sının asidik olmasıdır. Normal vajen ph sı <4.5 dur.
En sık kullanılan temizleme yöntemlerinden birini beyaz sirke ve su karışımı oluşturuyor. Bu karışımı tuvaletinize döktükten sonra kokunun büyük ölçüde azaldığını fark edeceksiniz. Karbonat ve limon suyu karışımı da tuvaletteki istenmeyen kokuların giderilmesinde oldukça etkili.
Yağlanan yer terlerse daha fazla koku yayar.. Onun için ya 2 günde bir iç çamaşırı değiştirin,ya düzenli olarak banyo yapın yada ph ı 5-6 arası olan ıslak mendillerden alın.. Ama kokusu fazla ağır olmasın ve mümkünse kokusuz olsun..O bezle oraları 2 günde 1 yada banyo yapmaya 2-3 gün kala hergün adam akıllı silin..
İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri içerisinde; idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
İdrar renginin pembe-kırmızı olduğu gözlemleniyorsa ve sorun eğer idrara kan karışmasına bağlıysa, durum ciddidir ve anormaldir. Günlük beslenmede aşırı pancar ve böğürtlen tüketilmişse ve bazı antibiyotiklerin kullanımı söz konusuysa, herhangi bir hastalık olmadan da idrarda pembe-kırmızı renk görülebilir.
İdrarınız köpüklüyse… Özellikle sifonu birden fazla defa çekmenizi gerektirecek kadar aşırı köpüklü idrar, idrarda protein olduğunu gösterir. Aynı yumurta çırpmışçasına bir görünüme sahip olan bu köpükler, idrarda genelde rastlanan bir protein olan “albumin”dir ve yumurtada bulunan proteinle aynıdır.
Yetişkinlerde günlük 150 miligrama kadar idrarda protein atılımı normaldir. İdrarda protein atılım miktarının günlük yüz elli miligramı geçmesine idrarda protein kaçağı denilmektedir.
Çok Sık İdrara Çıkma
Günlük yaşamda gün içerisinde 8 ila 10 defadan fazla idrara çıkma, sık idrara çıkma olarak tanımlanır ve bu durum normal değildir. Sık idrara çıkma nedenleri arasında enfeksiyon hastalıkları, prostatit ya da sistit gibi hastalıklar bulunur.
Şeffaf sarı
Bu, idrar rengi için altın noktadır. Şeffaf veya açık sarı idrar, yeterince su içtiğiniz ve sağlıklı idrarınız olduğu anlamına gelir. Tebrikler!
İdrar rengi çeşitli nedenlerle değişebilir. Çok sıvı tüketilirse beyaz renk, az sıvı tüketiminde koyu renk ya da çeşitli rahatsızlıkların habercisi olarak kırmızı, mavi veya turuncu olabilir. Bunun dışında idrarda bulanıklık olabilir. Bulanık idrarda vücuda giren maddeler etkin rol oynayabilir.
Normal idrarın rengi sarının her tonudur. İdrara rengini veren, ürokrom maddesidir. Açık sarı veya suya yakın renk çok sıvı tüketildiğini ve idrar yoğunluğunun en düşük seviyede olduğunu gösterirken, en koyu sarı ise sıvının az tüketildiğini veya böbreğe az sıvı geldiğini işaret eder.
Vitamin deposu olarak bilinen elma sirkesi, içerdiği C vitamini sayesinde idrar yolu enfeksiyonuna sebep olan bakterilerin vücuttan atılmasını sağlar.
Dolayısıyla eğer şüpheli 5 gün içinde test vermeye gitmezse bu durumda dosya kapatılıp savcılığa gönderilmektedir. Eğer idrar testi pozitif çıkarsa bu durumda tedavi tedbiri uygulanabilmekte ve bu süreçte yeniden idrar testi yaptırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri