Az su içmek, çok şekerli, tuzlu gıdalar tüketmek, aşırı ve kontrolsüz alkol almak vajinal enfeksiyonları tetikler. Vücutta yenilenmek belirli bir su miktarının olması gerekir. Bu saydığımız maddeler bu yüzden kadınları enfeksiyonlara açık hâle getirir.
Akut sistitin özellikle kadınların kaçınılmaz hastalığı olduğunu belirten uzmanlar, günde 6 ya da 8 bardak su içmenin idrar yolu enfeksiyonlarından koruduğunu söylüyor.
Doğal ve sağlıklı kabul edilen normal vajina akıntısı; aşıntı yapmayan şeffaf ,beyaz kokusuz, kaygan ve ıslak bir akıntıdır. Ölü hücreleri, bakterileri dışarı atan vajinanın sağlıklı ve temiz kalmasına yardımcı olan normal vajinal akıntı her gün çamaşırları kirletmez ve tedavi gerektirmez.
Mantara bağlı vajinal enfeksiyon tedavisinde tablet ya da krem tarzında antifungal grubu ilaçlar kullanılır. Bakteriyel vajinal enfeksiyon tedavisi tablet ya da fitil şeklindeki antibiyotikler ile yapılmaktadır. Paraziter vajinal enfeksiyon tedavisi oral ya da vajinal yolla kullanılan antiprotozoal ilaçlar ile yapılır.
Bu fizyolojik vajinal akıntı, yumurtlama dönemi yaklaştıkça iç çamaşırlarını ıslatacak kadar artabilir. Yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Her ne kadar aşırı miktarda olabilse de, fizyolojik akıntı renksiz, kokusuzdur; kaşıntı ve tahriş yapmaz.
İlgili 32 soru bulundu
Normal vajinal akıntı sağlıklı bir bedensel işlevdir. Vücudunun temizlik ve vajinayı koruma şekli. Örneğin cinsel dürtü ve yumurtlama ile birlikte akıntı olması normaldir. Egzersiz, doğum kontrol haplarının kullanımı ve duygusal stres de akıntıyla sonuçlanabilir.
Regl öncesi vajinadan dökülen epitel hücreleri ve sıvı, beyaz akıntı şeklinde görülür. Bu beyaz akıntıya lökore adı verilir. Bu akıntının rengi bazen hafif sarıya kayar. Adet öncesi görülen bu beyaz akıntının nedeni progesteron hormonundaki artıştır.
Normal vajinal akıntı sağlıklı bir vücut fonksiyonudur. Vücudun vajinayı temizleme ve koruma yöntemidir. Cinsel uyarılma ve yumurtlama gibi durumlarda akıntının artması normaldir. Egzersiz, doğum kontrol haplarının kullanımı ve duygusal stres de akıntıda artışa neden olabilir.
Vajinal akıntının birden fazla nedeni vardır. Genel olarak üşütme, doğum kontrol hapları, şeker hastalığı, bakteriyel enfeksiyonlar ve mantar enfeksiyonu gibi sebeplerden kaynaklanabilir.
Akıntının niteliği ( su gibi veya yapışkan), miktarı ( az orta veya çok miktarda) ve rengi (temiz, bulanık veya sarı) kaydedilmelidir. Serviks ve vajinada bu akıntı ile birlikte görülen, frajil doku, kanama, kızarıklık, irritasyon gibi karakteristik noktalar not edilmelidir.
"Kadınların, vajina organlarında gördükleri normal ıslaklık, insanların ağız, burunlarından gelen akıntı ve bedenlerinden çıkan ter gibi değerlendirilmelidir."(bk. Reddu'l-Muhtar, 1/166). Bu sebeple, söz konusu ıslaklık, temiz olduğu gibi abdesti de bozmaz.
Bu akıntı rahimden değil, daha aşağıdan gelmekte, herhangi bir necis madde ile de karışmamaktadır. Bu nedenle temiz kabul edilen akıntı, abdesti bozmadığı gibi bu akıntının çamaşıra bulaşması da namaza engel değildir.
Bu durumun yaşanmaması için uzmanlar bol bol su içilmesini tavsiye eder. Gün içinde tüketilen 2,5 ve 3 litre dışında en az 2 büyük boy bardak limonlu suyunda boğazlarda enfeskiyon ve iltihabın barınmasını engellediğinin altını çizer. BÖBREKLERE FAYDASI!
Susuzluk aynı zamanda böbrek taşlarına ve idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilir. Bu hastalıklar hızla tedavi edilmediklerinde böbrek yetmezliğine neden olabilirler.
Koku: Normal vajinal akıntı hafif bir kokuya sahip olabilir. Ancak kötü bir koku enfeksiyonun bir işaretidir. Özellikle balık kokusu enfeksiyon belirtisi olarak kabul edilir. Renk: Genellikle vajinadan beyaz sıvı gelmesi Ancak enfeksiyonlar sarı, yeşil, kahverengi veya gri renkte akıntıya neden olabilir.
* Beyaz renkte akıntı ve kaşıntı varsa etken "vajinal mantar" olur. * Kahverengi ve yeşil renkte vajinal akıntı ile kötü koku varsa sorun bakteri kaynaklıdır. * Kanlı vajinal akıntı ise rahim ağzındaki hücresel bozukluklardan kaynaklanır. Vajinal mantara sıklıkla candida adı verilen bir enfeksiyon neden olur.
Vajinal akıntılar genellikle adet kanaması öncesi ve adet dönemleri arasında görülür. Bununla birlikte cinsel uyarı sonucu da artış göstermektedir. Ancak bu akıntılar çabuk geçen 1-3 gün süren akıntılardır. Gebelikte yaşanan ve tüm hamilelik boyunca devam eden vajinal akıntılar gebeliği ve bebeği korumaktadır.
Cinsel uyarılmaya bağlı vajina duvarındaki hücrelerden salgılama miktarında artış olur. Bu normal bir durumdur. Ayrıca vajinaya atılmış meni ile birlikte akıntı ve ıslaklık miktarı geçici olarak artmıştır.
Sarı veya yeşilimtırak, köpüklü, kötü kokulu bol vajinal akıntı ve vajinal yanma, vulvada kaşıntı bulguları ile karakterizedir. Tedavide Metronidazol ve Antibiyotik tedavisi uygulanır.
Vajina Kaç İlişkiden Sonra Genişler? İlişki sayısı ile vajina genişlemesi arasında ilişki yoktur.
Yine bu şekilde cinsel ilişki sırasında da genişleyerek 16-18 cm'lik penisi içeriye tamamen alabilmektedir. Vajinal duvarlarının tırtık tırtık şekilde olması nedeni ile penisin her giriş çıkışında cinsel haz artmaktadır.
Genital bölgenin iç kısmında meydana gelen koyulaşmaya iç dudak kararması denir. Bu durumun birçok nedeni vardır. Yaşın ilerlemesi, hormonal düzensizlik, sağlıksız iç çamaşırı kullanımı, gereken hijyenin sağlanmaması gibi sebepleri artırmak mümkün. Vajina iç dudak kararması kendi kendine geçmeyen bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri