Az Tehlikeli Sınıf: Büro faaliyetleri, perakendecilik, Lokantalar, oteller, okullar vb. Tehlikeli Sınıf: Ayakkabı, mobilya, deterjan, et üretimi, diş hekimliği vb. Çok Tehlikeli Sınıf: Yapı sektörü, Ağır Sanayi, hastaneler, petrol istasyonları vb.
Tehlike sınıfları 3 adettir; çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli. Tehlike sınıflarının belirlenmesinde NACE kodu denilen bir prosedür baz alınır.
İşyerleri, işçi sağlığı ve güvenliği açısından az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri olarak 3 tehlike sınıfına ayrılmıştır. İşyeri tehlike sınıflarının tespitinde, o işyerinde yapılan asıl iş dikkate alınır.
Berber, hamam tehlikeli sınıfta
Erkek berberleri, kadın kuaförleri, güzellik salonları, sauna ve hamamlar 'tehlikeli' sınıfta. Bu sınıfta olmaları dolayısıyla da 1 Ocak 2014'ten itibaren iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmek zorunda.
İşyeri Tehlike Sınıfı Nasıl Öğrenilir ? Bu işyeri SGK sicil numarasının 2. hanesinden başlayarak 3, 4, 5, hanelerindeki rakamlar NACE kodu adı verilen bir kodu oluşturur ve tehlike sınıfı da bu kod üzerinden öğrenilebilir.
İlgili 22 soru bulundu
01.07.2020 tarihinden itibaren Az Tehlikeli Sınıfta yer alan Kamu ve özel sektörün bütün işyerlerinde İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi çalıştırmak veya bunlardan aylık düzenli hizmet almak zorunlu hale getirilmiştir.
Madencilik, taş ocakları,, inşaat, gemicilik, hafriyat, parlayıcı ve patlayıcı madde imalatı, boya, kimyasal madde üretimi ağır iş statüsündeki işlere girmektedir.
Az Tehlikeli Sınıf: Büro faaliyetleri, perakendecilik, Lokantalar, oteller, okullar vb. Tehlikeli Sınıf: Ayakkabı, mobilya, deterjan, et üretimi, diş hekimliği vb. Çok Tehlikeli Sınıf: Yapı sektörü, Ağır Sanayi, hastaneler, petrol istasyonları vb.
Faaliyet Alanına Göre Tehlike Sınıfları
Az tehlikeli işler sınıfında; eczane, gıda satışı, sigorta ve gayrimenkul hizmetleri, müzeler ve kütüphane, mühendislik büroları, muhasebe, cenaze hizmetleri, tiyatro ve opera gibi sektörler bulunmaktadır.
Tehlike sınıfı; iş sağlığı ve güvenliği açısından yapılan işin özelliği, işin her safhasında kullanılan veya ortaya çıkan maddeler, iş ekipmanı, üretim yöntem ve şekilleri, çalışma ortam ve şartları ile ilgili diğer hususlar dikkate alınarak iş yeri için belirlenen tehlike grubudur.
3- Az Tehlikeli olarak belirlenen tehlike sınıfları, uzman ve hekimlerden hangi tarihten itibaren hizmet alınması gerektiğini belirlediği gibi, bu iş güvenliği uzmanı ve hekimlerinin işyerlerine hizmet vermesi gereken minimum süreleri de belirlemektedir.
Tehlike, en basit olarak zarar verebilecek bir şey olarak tanımlanır. Örnek olarak elektrik, kimyasallar, merdiven üzerinde çalışma, gürültü, klavye, işyerinde stres gibi durumlar gösterilebilir. Risk ise bu tehlikelerin zarar verme ihtimalini ifade eder.
Hastaneler işyerlerinin tehlike sınıfları listesine (NACE) göre 86.10 kodunda bulunan devlet ve özel tüm hastaneler Çok Tehlikeli sınıfta yer almaktadır. Hastanelerin çok tehlikeli sınıfta yer almasına sektör temsilcileri tarafından itiraz edildiği görülmektedir.
C sınıfı iş güvenliği uzmanı, çalıştığı iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim, rehberlik, risk değerlendirmesi ve inceleme yapmakla görevlidir. Tüm bunları iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili düzenlemelerin yapıldığı 6331 sayılı Kanun başta olmak üzere yasal çerçevede yapmalıdır.
A sınıfı iş güvenliği uzmanı; tehlike sınıfında yer alan iş yerlerinin iş güvenliği departmanında görev yapan ve A sınıfı belgesi alan uzmanlara verilen mesleki isimdir. İş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili çalışmalar yürütür.
İş güvenliği uzmanlarından; (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta, (B) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, (A) sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler.
MADDE 11 – (1) (Değişik:RG-24/5/2018-30430) Çalışanlara verilecek temel eğitimler, işin devamı süresince belirlenen düzenli aralıklar içinde; a) Az tehlikeli işyerleri için en az sekiz saat, b) Tehlikeli işyerleri için en az on iki saat, c) Çok tehlikeli işyerleri için en az on altı saat olarak her çalışan için ...
BU UYGULAMANIN YÜRÜRLÜĞE GİRDİĞİ TEMMUZ AYINDA YAYIMLADIĞIMIZ BLOG YAZIMIZ İSE ŞU ŞEKİLDEYDİ: 01.07.2020 Tarihinden itibaren 50 çalışan sayısından daha az kişi ile az tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren işletmeler ile kamu kurumlarında iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu uygulamaya geçti.
MADDE 12 – (1) Yapılmış olan risk değerlendirmesi; tehlike sınıfına göre çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli işyerlerinde sırasıyla en geç iki, dört ve altı yılda bir yenilenir.
Dünya'nın en tehlikeli meslekleri arasında yer alan madencilik, güvenlik ve sağlık açısından çok riskli bir meslektir.
1-Kanalizasyon dalgıcı. Hindistan'ın Delhi şehrinde 'kanalizasyon dalgıcı' olarak görev yapan Devi Lal, günde yaklaşık 10 TL kazanıyor. 43 yaşındaki Devi'ye günlük kazancıyla kendine içki ısmarlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri