Yapılan araştırmalara göre birkaç gün bile uyunması gereken saatten daha az uyunması; Metabolizmayı yavaşlatır. Odaklanma problemi yaratır. Bağışıklık sistemini zayıflatır.
Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
164 kişinin üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, günde 5 saatten daha az uyuyan kişiler soğuk algınlığına daha yatkın oluyorlar. Beyin işlevleriniz duracak noktaya gelebilir. Hepimiz fark etmişizdir, az uyuduğumuz günlerde böyle bir aptallık, bir unutkanlık, bir hafıza kaybı yaşıyoruz.
Araştırma boyunca, günde 5 saat ve daha az uyuyan 50 yaş ve üstü insanların, günde 7 saat uyuyanlara kıyasla yüzde 30 daha fazla sağlık sorunu yaşadığı görüldü.
İlgili 23 soru bulundu
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
"Bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre, 3 saatlik uykuyla dinç olmak mümkün. Ancak az uyku hem ömrü kısaltıyor, hem de şeker riskini artırıyor...
“Saat gece 3 ve 4 arası cinlerin en aktif saatidir” söylentisi. Hristiyan inancına mensup insanların yüzyıllardır süregelen söylentilerinden biri saat gece 3'te iblislerin en aktif olduğu zaman olmasıdır. Gece 3'ten Güneş'in doğuşuna kadar da şeytani olaylar gerçekleşir.
48 saat yani toplam gün boyunca uyumamak, ciddi anlamda fiziksel ve zihinsel aksaklıkları beraberinde getiriri.
14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
En verimli uyku saatleri bilimsel olarak araştırıldığında bazı genellemelere ulaşılıyor. Ancak bu genellemelerin herkes için birebir doğru olduğunu söylemek mümkün değil. Uykunun en verimli saatleri gündüz 13.00 ile 15.00, gece 23.00-02.00 arası olarak kabul ediliyor.
Okul Başlangıç (6-13 Yaş): 9-11 Saat. Genç (14-17 Yaş): 8-10 Saat. Genç Yetişkin (18-25 Yaş): 7-9 Saat. Yetişkin (26-64 Yaş): 7-9 Saat.
Uzmanlar 14-17 yaş arası ergenler için her gece 8-10 saat uyumanın yeterli olduğunu, 18-64 yaş arası yetişkinlerde ise bu sürenin7-9 saate düştüğünü söyledi.
Örneğin "deha" denince akla gelen ilk isim olan Albert Einstein'ın her gün 10 saat kesintisiz olarak uyuduğu bilinmektedir. Hatta gün içinde de kısa süreler boyunca, ek olarak kestirdiği de bilinmektedir.
Çinlilerin her geçen gün daha geç uyuduğu, ortalama uyku saatinin son 10 yılda iki saatten fazla ertelendiği bildirildi. 2022 Çin Uyku Araştırmaları Raporu'na göre, Çinlilerin ortalama uyku süresi 2012'de 8,5 saat iken, 2021'de 7,06 saate düştü.
Uzmanlar gecede 7-8 saat uyumak gerektiğini söylüyor. Peki başarılı insanlar kaç saat uyuyor? İşte cevabı... Amerikalı komedyen ve sunucu Ellen DeGeneres günde 8 saat uyuyor.
Uykusuzluk daha da ilerlediğinde şizofrenik davranışlar sergileniyor. Kişi varolan şeyleri farklı görüp, değerlendiriyor. Zaten en uzun uykusuz kalma süresi 11 gün olarak test edilmiş. Yapılan bilimsel deneylere göre insanın hayatla bağlarını koruması 11 güne kadar mümkün.
Çeşitli nedenlerle 24 saat uykusuz kalmak, başta beynin bilişsel fonksiyonlarını yerine getirmesini engeller. Konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık, motor reflekslerde azalma, 24 saatlik uykusuz kalmanın sonuçları arasında görülebilir.
Bir insanın uykusuz kalma rekoru 18 ay 21 saat ve 40 saniyedir. Bu rekor, bir sallanan sandalye yarışmasında kırıldı. Yarışmaya katılan ve uzun süre uykusuz kalanların çoğu halisünasyon, paranoya, görme bozukluğu gibi sorunlar yaşadı.
Ek olarak, protein yapımı ve hücre çoğalmasını sağlayan büyüme hormonu saat 00.00'da en yüksek seviyeye ulaşır. Bu sebeple en geç saat 11.00'de uykuya geçilmelidir. Kısacası, gece uykusunun en verimli saatleri yani en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 saatleridir.
İşçinin çalıştığı sürenin yarısından fazlası, saat 20.00'de başlayıp 06.00'da biten zaman dilimine denk geliyorsa buna 'gece çalışması' adı verilir. Mevzuata göre işçilerin gece 7.5 saatten fazla çalıştırılmaları yasaktır.
Verimli uyku uyuyamayan/uyumayan insanlarda uzun vadede kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, hipertiroid gibi ciddi hormonel bozukluklar ve çeşitli psikolojik/psikiyatrik sorunlar ortaya çıkabilir veya şiddetini arttırabilir.
Yapılan araştırmalara göre birkaç gün bile uyunması gereken saatten daha az uyunması; Metabolizmayı yavaşlatır. Odaklanma problemi yaratır. Bağışıklık sistemini zayıflatır.
Uykusuzluk, bağışıklık sisteminizin güçlerini oluşturmasını engeller. Yeterince uyumazsanız, vücudunuz istilacılarla mücadele etmesi zorlaşır ve ayrıca hastalıktan kurtulmanız daha uzun sürebilir. Uzun süreli uykusuzluk, diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik durumlar için riskinizi de artırır.
1.Sekiz saat uyumamız gerektiği söyleniyor
Dünya çapında farklı gruplar üstünde yapılan araştırmalar benzer bir sonuca ulaşıyor: az uyuyanlar ve çok uyuyanlar pek çok hastalığa yakalanıyor ve ömürleri daha kısa oluyor. Hastalıklara az uyku mu neden oluyor yoksa bu sağlıksız bir yaşamın belirtisi mi henüz bilinmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri