Hal böyle olunca internet ortamında da Muhtar Azaları Maaş Alıyor Mu? Sorusunun cevabı araştırılıyor. Muhtarlar 2024 yılında 17002 TL maaş alacakken, muhtar azaları ise gönüllülük esasına göre bu görevi yaptıkları için herhangi bir maaş almamakta.
Azalar herhangi bir maaş almazlar tamamen gönüllülük esasına göre çalışırlar.
2024 MUHTAR MAAŞLARI
Bunun yanı sıra muhtarların yanında görev yapan azalara maaş ödenmez.
Muhtar azaları genellikle köy halkı arasından seçilir. Muhtar azaları, muhtarın görevlerini yerine getiremeyeceği durumlarda muhtarın vekili olarak hareket ederler. Azalık görevi gönüllülük esasına dayanır, yani muhtar azaları herhangi bir maaş karşılığında çalışmazlar.
En düşük muhtar maaşı 2024 yılında 17.002 TL olarak belirlendi. En yüksek muhtar maaşı ise 18.500 TL olarak açıklandı.
İlgili 32 soru bulundu
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Belediye Başkanı maaşı aylık ortalama 137.200 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Belediye Başkanı maaşı 109.800 TL iken, en yüksek ise 229.100 TL'dir.
Muhtar Maaş Hesaplama - Memurlar.Net. 2108 sayılı Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasası Kanununun 1 maddesi uyarınca muhtar maaşları şu şekilde hesaplanmaktadır: 14.750 gösterge rakamı, memur aylık katsayısı ile çarpılmaktadır. Bulunan miktardan sadece damga vergisi kesilmektedir.
Bilindiği üzere 2017 yılı Mayıs ayından itibaren muhtarlarımızın sigorta primleri Devlet tarafından yatırılmaktadır.
"Buna göre en az bir dönem muhtarlık yapmış kişilerden alınan silah ruhsatı harçları kaldırıldı. Bugün yapılan bu değişiklik muhtarlarımız açısından oldukça olumlu bir karar.
Bu da 2017 yılına kadar muhtarlar sadece maaş alıyor ve isterlerse primleri kendileri ödemek kaydıyla 4/b sigortalı olabiliyorlardı. Bu tarihten sonra değişiklik yapıldı ve prim ödemelerini devlet üstlendi.
Mebuslar, Vilâyet Meclisi azaları, erat, subaylar, hâkimler ve me murlar mahalle muhtarlığına ve ihtiyar heyeti âzahğına seçilemezler. Madde 9 — Muhtar ve âza olmak için lâzımgelen şartlardan her hangi birine halel geldiği takdirde, muhtarlık ve âzalık sıfatı zail olur.
3 – (25) yaşını bitirmiş olmak, 4 – Hırsızlık, kaçakçılık, dolandırıcılık, sahtecilik ve sahte kağıtları bilerek kullanmak, inancı kötüye kullanmak gibi yüz kızartıcı suçlardan biriyleveya ağır hapis cezasiyle hükümlü veya kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak, 5 – Türkçe okur yazar olmak, şarttır.
Muhtar Bilgi Sisteminin şuanki veri durumu ; Muhtar Sayısı: 50.370. Başvuruda Bulunan Muhtar Sayısı: 32.130. Toplam Başvuru Sayısı: 139.160.
Hazır bulunamayan azaların yerlerine yedekleri alınır. Sandık kurulu, bunlarla da teşekkül edemediği takdirde muhtar tarafından aza seçilebilme vasıflarını haiz kimseler kurula iştirak ettirilir. Muhtarın hazır bulunmaması halinde kurul kendi azası arasından bir reis seçer.
Dolayısıyla muhtar maaşını kim öder sorusunu yanıtlarken bu bilgiyi göz önünde tutmak gerekir. Muhtar maaşları, devlet tarafından ödeniyor.
Seçilenler beş yıl için köy derneği tarafından seçilirler. Bu seçimde adaylığını koyma yöntemi yoktur. Siyasi partiler de aday gösteremezler. Üye sayısı nüfusu 1.000'den az olan köylerde 8, fazla olanlarla 12'dir.
Muhtarlar, emekli olmak için aşağıdaki şartları yerine getirmelidir: 15 yıl sigortalılık süresi. 3600 gün prim ödeme. 50 yaş
Muhtar, ihtiyar heyeti ve ihtiyar meclisi seçimleri ekseriyet sistemine göre yapılır. MADDE 33. — Köy veya mahalle muhtarlığının herhangi bir sebeple boşalması halinde ihtiyar meclisi ve ya heyetinin birinci üyesi durumu, yazıh olarak ilgili seçim kuruluna ve mahallin en büyük mülkiye amirine bildirmek zorundadır.
Aza Muhtar Oldu.
Sonuç: Tüzükte Belirtilmeyen Meslekler İçin Ek İş Yapma Yasağı Yoktur. Bu maddeler, muhtar seçilebilecek kişilerin mesleklerine sınırlamalar getirmekte ve muhtarlık sıfatının devam etmesi için gereken şartları belirtmektedir. Ancak, tüzükte belirtilmeyen meslekler için ek iş yapma yasağı bulunmamaktadır.
Madde 3- Köy ve mahalle muhtarlarının ödenekleri karşılığı her yıl İçişleri Bakanlığı bütçesine konulur. Mahalli idareler Genel Müdürlüğünce İller itibariyle ödenek miktarını gösteren listeler hazırlanır.
c) Muhtarlar; emeklilik, sosyal güvenlik ve Devlet memurlarına tanınan bilumum haklar yönünden, 5434 sayılı T. C. Emekli Sandığı Kanunu ve bu Kanunun tadillerinin sağladığı bütün haklardan, tıpkı Devlet me muru gibi yararlanırlar.
Madde 10 – Muhtar, köyün başıdır. İşbu kanuna göre köy işlerinde söz söylemek, emir vermek ve emrini yaptırmak muhtarın hakkıdır. Muhtar Devletin memurudur. Devlet işlerinde vazifesini (36) ncı maddeye göre yapar.
Görevini gereği gibi yapmayan muhtarlar köyün bağlı olduğu ilçe idare kurulu kararı ile görevden uzaklaştırılabilir. Muhtarın köy yararına olmayan kararını vali veya kaymakam bozabilir.
Mahalle ve köy halkı tarafından adaylar arasından seçilen muhtar, azaları ile birlikte mahalle ya da köyün idari işlerini yürütür. Bulunduğu bölgenin temsilcisi olmakla birlikte görev alanı içerisine giren mahalde yasaların halka duyurulmasını da sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri