Öte yandan kalkış gerçekleştikten, uçak gerekli yüksekliğe ulaştıktan sonra yaşanan rüzgar koşulları tüm uçağı sarsabilir. Rüzgarın yönü ve hızındaki değişiklikler kanatların üzerinden akan hava akımının değişken olmasına yol açar. Biz de bunu türbülans olarak hissederiz.
Yan rüzgarın uçağa yaptığı açı uçak hareket ekseniyle yaptığı açının dikliğiyle orantılıdır. Pistler, uçak inişte ve kalkışta yan rüzgara en az mazur kalacak şekilde yapılır. Ancak bu durum uçağa inişte ve kalkışta şiddetli yan rüzgarların etki etmeyeceği anlamına gelmez.
Meteorolojik bilgiler ışığında uçuş programını düzenleyen hava yolu firmaları; kasırga, görüş açısını etkileyecek şekilde yoğun sis vb. hava olaylarında uçuş iptali hakkını saklı tutar. Güvenli ve huzurlu bir yolculuk için bu durum gereklidir.
Modern uçaklar, fırtınalar ve diğer olumsuz hava koşullarında uçmak için tasarlandıkları için güçlü rüzgârlar uçağın düşmesine neden olmaz, şiddetli yağmur gövdeye zarar vermez. Yıldırım da ciddi bir sorun değildir.
RÜZGAR: Havanın yatay hareketi olarak adlandırılan rüzgar, uçuşa etki eden en önemli faktörlerden birisidir. Uçuşun içerisinde gerçekleştirildiği havanın hareketi, hava aracının hızını ve irtifasını direkt olarak etkilemektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Hangi rüzgar hızı tehlikeli? 10,8 m/s'ye kadar rüzgar “normal” kabul edilir. 10,8'in (10,8 * 3,6 = 38,8 km/saat) üstü güçlü rüzgardır. 17,1 m/s'den (61,2 km/saat) sonraki rüzgarlar fırtına'dır.
Meteorolojik bilgilerden faydalanılarak uçuş programını düzenleyen hava yolu firmaları; kasırga, görüş açısını etkileyecek şekilde yoğun sis, yağmur gibi hava olaylarında uçuş iptali hakkını saklı tutmaktadır.
Uçakların düşme ihtimali oldukça düşüktür. Yolcu uçakları için bu ihtimal %0.00005, kargo uçakları için ise %0.0001'dir. Bu sebeple uçak seyahatleri genellikle güvenli bir ulaşım şeklidir.
En çok kaza kalkış ve inişte
ABD'li havacılık şirketi Boeing'in araştırmasına göre uçakların kalkış ve iniş evreleri, uçak seyahati sırasındaki diğer evrelerden istatistik olarak daha tehlikeli. Çünkü bu iki evrede pilotların ortaya çıkan bir sorunu düzeltmek için sahip oldukları zaman çok daha az.
-Yolcuya iptal 2 hafta öncesinde haber verilmezse, -Yolcuya 7 gün ya da 2 hafta arası bir süre içerisinde haber verilirse ama buna rağmen en fazla iki saat önce son varış yeri ve kalkışa planlanan varış saatinden en fazla dört saat sonra ulaşım sağlayabilecek güzergâh önerilmezse yolcu tazminat isteyebilir.
10,8 m/s'ye kadar rüzgar "normal" kabul edilir. 10,8'in (10,8 * 3,6 = 38,8 km/saat) üstü güçlü rüzgardır. 17,1 m/s'den (61,2 km/saat) sonraki rüzgarlar fırtına'dır. çeşitli irtifalar ve coğrafyalarda farklı şiddetlerde gözükmektedir.
Uçuş iptali size en az 2 saat önce söylendiyse, havayolu şirketi sizinle ilgilenmeli, yiyecek-içecek, iletişim yolu ve gerekliyse otel ve transfer sağlamalı. Uçuş iptali durumunda tazminat hakkı Yukarıdakine ek olarak tazminat da alabilirsiniz.
Yolcularda panik durumuna neden olabilen türbülans, uçağı düşürmez. Uçaklar, her türlü türbülans durumuna dayanacak şekilde tasarlanır.
Uçak kazaları neden olur? Uçak kazalarına neden olan en önemli iki etken; insan hatası ve teknik hatalar. Hava yolu sektörü gelişirken eğitimli teknik ve uçuş personeline yatırım yapılmasının temel nedeni de bu ikisinin önüne geçmek. Her sene kaza oranları daha da azalmaktadır.
Uçaklar kalkarken verimli bir pistten kesilme için yani daha kısa uçağın koşturularak, motorlara daha az yüklenerek kalkış için rüzgarın önden alınması çok önemli. Benzer bir durum iniş için de geçerli. Lodos estiğinde yani rüzgâr güneybatıdan geldiğinde uçaklar güneye doğru kalkmak zorunda.
Günümüz uçakları, uçuş güvenliğini sağlamak için şiddetli hava koşullarına dayanacak şekilde tasarlanmış ve üretilmiştir. Uçaklar sık sık, fırtınalarda ve zorlu hava koşullarında motor güç kaybı yaşamadan uçarlar. Sağanak yağmurda sürekli su akışı motorları söndürecek gibi görünse de bu, çok nadiren gerçekleşir.
Türk Hava Yolları Uçuş 278, 29 Aralık 1994 tarihinde gerçekleşen uçak kazasıdır. Havacılık kazası, Türk Hava Yolları (THY) Boeing 737 ile Ankara - Van uçuşunu gerçekleştiren uçağın, sis ve kar yağışlarına rağmen uçuşa devam etmesiyle gerçekleşmiştir.
Uçak düştüğünde, panik yapmak yerine soğukkanlılıkla hareket etmek hayati önem taşır. Acil durum çıkışlarını bulmak ve kullanmak, kurtuluş için kritik bir adımdır. Ayrıca, uçak düştüğünde kemerinizi sıkıca bağlamak ve başınızı öne eğmek, olası yaralanmaları en aza indirmenin yanı sıra hayatta kalma şansını artırabilir.
Pilot Hatası; Pilot hataları uçak kazalarında en büyük role sahip kazalardır. Uçak kazalarının %50'si pilotların hatalarından meydana gelmektedir. Uçaklar yapıları gereği çok karmaşık hava yolu araçlarıdır.
Bir uçuş esnasında işlerin gerçekten çok kötü gitme ihtimali ise milyonda 1'dir. Gelişmiş bir ülkeye uçarken bir uçak kazasında ölme ihtimaliniz ise 30 milyonda 1'dir.
Orantısal olarak bakıldığında uçaklar en güvenli ulaşım aracıdır. Havayolunun emniyet oranları, o ülkenin havacılık otoritesinin gerçekleştirdiği denetim ve yaptırım gücüyle doğru orantılıdır. Havayolları, sadece kendi ülkelerinde değil, uçtukları tüm ülkelerin havacılık otoriteleri tarafından sık sık denetlenir.
Öyle ki uçakla 5 saat yolculuk yapmak otobüs ile 5 saat yolculuk yapmaktan 3,4 kat, otomobil ile 5 saat yolculuk yapmaktan 136 kat, motosiklet ile 5 saat yolculuk yapmaktan 9.285 kat daha güvenlidir.
Yani iniş ve kalkış trafiği birbirini kesmiyor. Lodos, Güney batı yönünden estiği için İstanbul'a Lodos'un hakim olduğu günlerde, uçaklar güneye doğru kalkmak zorunda. Bu esnada inişler de Ataköy tarafından yapıldığı için kalkış ve iniş trafiği birbirini kesiyor.
"Hayır, uçakta bir depremin üzerinden uçsanız hiçbir şey hissetmezsiniz. Sismik dalgalar o kadar hafif olurdu ki, insanların aşağıda yeryüzünde yaşayacakları gibi titremeleri hissetmek şöyle dursun, uçağınızın kükreyen motorunun sesinden bile onları duyamazsınız."
Uçağın iniş anında basınç değişikliklerine bağlı olarak kulak zarı içeriye doğru esner ve bu durum da kulaktan başlayarak baş bölgesine yayılan bir ağrıya neden olur. Uçağın kalkış anında kulaktaki hava dışarı çıkarak basınç değişimi eşitlenebiliyorken iniş anında kulağa hava pompalanması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri