Azade, ikinci dizesi olmadan anlam ifade edebilen tek dizelik ve vezinli nazım şeklidir. Bazen bir beyitteki iki mısranın birbirleriyle ilişkisi olmaz. Bu tarz bazı durumlarda da mısralar ayrı olarak kabul edilip bunlara yine azade denilir. Azadeler genellikle ders vermek ya da nükte etmek amacıyla yazılmıştır.
tek mısralık şiirlere denir.divan edebiyatı'nın özgün biçimlerinden biridir.tek mısrada şair bütün derdini anlatır.
Divan edebiyatında kendi içinde bir bütün oluşturan mısralara mısra-i azade (bağımsız mısra) adı verilir. Ayrıca bir beytin birbirinin anlamlarını tamamlayan ya da aralarındaki anlam bağı kesin olmayan mısralarına da aynı isim verilir.
Dize veya mısra, manzum yazıların (şiir) her bir satırına verilen isimdir. Genelde belli bir vezne (ölçü) göre düzenlenir; fakat ölçüsü olmak zorunda değildir. Bütün şiirler mısralar halinde düzenlenir. Bu yönüyle en küçük nazım birimidir denilebilir.
Daha çok halk şairleri dizelere satır demektedir. Bir şiirin ya da bağımsız bir beytin ilk dizesine üst satır ikinci dizesine ise alt satır denir. Şiirden örnek vermek gerekirse örneğin, Ahmet Hamdi Tanpınar yazarının Sabah isimli şiiri 6 adet dizeden yani mısradan yani 6 adet satırdan oluşmuş bir şiirdir.
İlgili 24 soru bulundu
Azade, ikinci dizesi olmadan anlam ifade edebilen tek dizelik ve vezinli nazım şeklidir.
AZADE: *Azade, tek dize demektir. *Kendi başına tam bir anlam ifade eden dizelere bu ad verilir. *Azade, hiçbir şiirin parçası değildir.
Arap şiirinin en küçük yapı taşı olan beyit ev anlamına gelmekteydi. Beyit iki mısradan oluşur. Mısra'nın kelime anlamı kapıdır.
Geleneksel Doğu-İslam şiirinde her beyit iki kanatlı bir kapı ve ev olarak düşünülmüş, bu kanatlardan birine de yani beytin satırlarından birine de “mısra” denmiş. Nazmın her bir satırına “mısra” denir.
Beyit: Aruz vezninin aynı kalıbıyla yazılmış, anlam bütünlüğü olan iki mısradan oluşan bir nazım birimidir.
Şiiri yazarken her dizenin başındaki harf büyük harfle yazılır. Dört dizelik kümelere kıta (dörtlük) denir.
Tevfik Fikret, Pierre Loti'nin otobiyografik romanlarından biri olan ve hikâyesi Selanik ve İstanbul'da geçen romanı Aziyade hakkında Servet-i Fünûn dergisinde Musâhabe-i Edebiyye başlığı altında iki yazı kaleme almıştır.
TÜRK EDEBİYATI. Taktî', aruzla yazılmış bir şiirin veznini bulmak için mısraları tef'ilelere (cüz) göre bölmek veya şiiri bu bölümleri esas alarak okumaktır. Bu okumaya taktî' etmek denir.
Kasidelerde, son beyitte şairin mahlasının bulunduğu beyit taç beyit olarak isimlendirilmektedir. Eğer beyit, kafiyeli iki mısradan oluşuyorsa şairin adı ya da mahlasının bulunduğu beyit tac tâc beyit olarak isimlendirilir.
Araz, sonradan var olan, ezeli ve ebedi olmayan anlamına gelir. Bu nedenle tasavvufta Allah, Vacibu'l Vücud (zorunlu varlık), insan ise mümkün varlık yani araz olarak nitelendirilir. Araz kelimesi halk arasında daha çok iz ve belirti anlamında kullanılır.
Azade kelimesinin kökeni Farsça dilidir.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
Münşeat', divan edebiyatında nesir yazarlarının yazdıkları yazılara ve bu yazıların toplandığı mecmualara (dergilere) denir.
Tapşırma, halk şiiri geleneğine ait bir terimdir ve “şiirin son dörtlüğünde ozanın mahlasını söylemesi”olarak tanımlanabilir. Şairin ad veya mahlas kullanması sadece halk edebiyatına mahsus bir gelenek değildir.
Azade, Antakya'nın en güçlü kadınlarından biri, adeta dirayetli bir şahmeran. Köklü ve zengin ailesinin genleri ile hem adı gibi "Azade" hem de yetiştirilme biçiminin bir sonucu olarak "azametli" bir kadın. Adnan'a aşkı saplantılı bir bağlılık.
Aslı Sevi Instagram adresi. Ben Bu Cihana Sığmazam dizisinde Azade karakterini Aslı Sevi oynamaktadır. 20 Şubat 1994'te Antalya'da dünyaya gelen Aslı Sevi 1.67 cm boyundadır. Güzel oyuncunun instagram hesabı @aslisevi olarak bilinmektedir.
Bu doğrultuda kümede bulunan mısraların sayısına göre ad alır. Böylece iki mısralık öbeklere beyit ismi verilir. Dört mısradan oluşmuş olan kıta veya dörtlük ile beraber, 3 ile 5 ve daha fazlası üzerine oluşan mısralar ise bent olarak bilinir.
Dize (Mısra) Özellikleri Hakkında Bilgi
Şiirlerin her bir satırına verilen isimdir. Belirli ölçüleri olmak zorunda değildir. En küçük nazım birimidir. Dizeler bir araya gelerek dörtlükleri oluşturur.
Beyit, iki mısradan meydana gelen nazım parçası. Batı edebiyatında beyte "kuple" denir. Divan edebiyatında nazım birimi sayılan beyit, aynı vezinde olan ve birbiri peşinden gelen iki mısradır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri