Ana vatanı Ortadoğu olan Antep fıstığı, ülkemizde başta Gaziantep olmak üzere; Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır illerimizde yetişir. Dünyada Türkiye, Hindistan, İran, Irak Meksika, Amerika, Çin, Yunanistan, Suriye'de Antep fıstığı yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Orta Doğu ve Orta Asya kökenli Antep fıstığının Dünya'daki modern üretimi İran, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'de yoğunlaşmıştır.
Fıstık, literatürdeki adıyla (pistachio) sakız ağacıgiller familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı. TÜİK verilerinde görüldüğü üzere, en fazla Antep fıstığı üretimi Şanlıurfa'da yapılmaktadır.
DÜNYA ÜRETİMİ
Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi'nin verilerine göre; 2016 yılı itibariyle dünyada Antep fıstığı üretiminde lider durumda bulunan ülke ABD'dir. ABD son zamanlarda üretim ve sulama tekniklerini geliştirmek suretiyle üretim hacmini devamlı artırmış ve İran'a rakip konuma gelmiştir.
ingilizce antep fistigi demektir.
İlgili 30 soru bulundu
Afganistan'ın 3, Tunus ve İtalya'nın 2'şer bin tonluk üretimi bulunuyor. Diğer ülkeler de 22 bin ton Antep fıstığı üretiyor."
Dünya Antep fıstığı üretiminde 2019/20 üretim sezonunda ABD 336 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Aynı üretim sezonunda İran 205 bin ton, Türkiye 85 bin ton, Suriye 70 bin ton ve AB 22 bin ton üretim ile ABD'yi takip etmektedir.
Gaziantepliler tarafından yapılan başvuru sonrası 2000 yılında "Antep fıstığı" olarak coğrafi işaretle tescillenen ürün, Şanlıurfalıların farklı bir tür için yaptığı başvuru sonrası kısa süre önce "Urfa keten köyneği fıstığı" adıyla coğrafi işaretle tescil edildi.
Türkiye fıstığının yüzde 50'sinin üretildiği, Şanlıurfa'da fıstık hasadı başladı.
Siirt Fıstığının Benzersiz Lezzeti Dünyanın En İyi Şefleri ve Gurmeleri Tarafından Tescillendi. Avrupa'nın önde gelen şef ve gurmeleri bünyesinde buluşturan 'Uluslararası Tat Enstitüsü', gerçekleştirdiği '2021 Tat Değerlendirmesi' sonucunda 'Siirt Fıstığı ' Üstün Lezzet Ödülü'ne layık görüldü.
Türkiye'de fıstık denildiğinde akla ilk olarak Antep fıstığı gelir. Çünkü Antep fıstığının reklamı çok iyi yapılırken Siirt fıstığının tanıtımı ve reklamı gerektiği kadar iyi yapılmamıştır. Dolayısı ile insanlar fıstık denildiğinde hemen Antep fıstığına yönelmektedir. Ancak Siirt fıstığı da oldukça kalitelidir.
Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Türk Patent Enstitüsüne başvurarak uzun süredir gündemde olan Şanlıurfa Keten Köyneği Fıstığı'nın patentini aldı.
Güncel Haberler. Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde Antep fıstığı ağacını yetiştiren ve bol ürün aldığını söyleyen Türkan Konak, "Antep fıstığı ağacının Yeşilhisar'da yetişmesi, iklim şartlarının ne kadar değiştiğinin bir göstergesi" dedi.
Arkeolojik kanıtlar Antep fıstığının MÖ 6750 tarihlerinde tüketilmiş olduğunu göstermektedir. Antep fıstığının günümüzde yetiştirilen formu ise Tunç Çağı kökenli olup, soyu Özbekistan'ın bulunduğu coğrafyaya dayanmaktadır. Türkiye'de 40'tan fazla ilde Antep fıstığı üretimi yapılmaktadır.
Türkiye'nin en çok fıstık ihracatı yaptığı ülkelerin başında İtalya bulunuyor. Türkiye, İtalya'ya geçen yıl 50 milyon 74 bin dolarlık Antep fıstığı sattı. İtalya'yı 33 milyon 627 bin dolarla Almanya ve 12 milyon 839 bin dolarla Çin Halk Cumhuriyeti izledi.
Türkiye'de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep'i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder. Orta Doğu meyvesi olduğundan Şam fıstığı olarak da bilinir.
Silopi ilçesinin Buğdaylı köyünde düzenlenen şenliğe katılan Şırnak Valisi Osman Bilgin, traktöre binerek yer fıstığı hasadı yaptı. Şenlikte konuşan Vali Bilgin, Şırnak'ın, Türkiye'nin 3'üncü fıstık üretim üssü haline geldiğini söyledi.
Şırnak'ın Silopi ilçesinde yer fıstığı rekoltesinin 20 bin tona çıkmasıyla kent, bu alanda ilk üç ilden biri haline geldi. Şırnak'ın Silopi ilçesinde, üretim alanı 30 bin dekardan 60 bin dekara çıkan yer fıstığında 20 bin ton rekolte elde edilmesi üreticinin yüzünü güldürdü.
Yanardağın eteklerindeki verimli topraklarda yetişen fıstık Sicilya'nın "yeşil altını" olarak nitelendiriliyor. İki yılda bir hasadı var. Dünyanın en pahalı fıstığı Bronte fıstığı. Kilosu 30-50 euro civarında satılıyor.
Ülkemizde ilk olarak Gaziantep'te yetiştirilmeye başlanmasından dolayı bu ağaca Antep fıstığı ağacı denilmiştir. Antep fıstığı ağacının Latince ismi Pistacia Vera'dır. - Ağacın kavuğu darbelere karşı oldukça dayanıklıdır.
Siirt Fıstığı Siirt ili ve çevresinde yetişmektedir. Bölgede yetişen diğer fıstık türlerine göre Siirt fıstığı, hem fiziksel olarak ve hem de lezzet bakımından diğerlerinden farklıdır. Siirt fıstığını bu kadar lezzetli ve ayrıcalıklı kılan, Siirt yöresinin iklimidir. Fıstık genellikle sıcak iklimi sevmektedir.
Antep'te ve çevresinde yetişen fıstık artık Antep'ten pazarlanmaya fıstık ihtiyacı olanlar Antep adını daha çok zikretmeye başlarlar. İşte o yıllardan bu güne zamanla Şam fıstığı ismi unutulur, gerçek adı gerçek ünvanı olan Antep Fıstığı ünvanına kavuşur ve Antep Fıstığı ismiyle bilinir anılır ve dillere pelesenk olur.
Dünya üretiminde Üçüncü sırada yer alan ülkemizde ise Siirt, Kırmızı, Uzun, Halebi, Tekin, Barak Yıldızı, Sultani, Keten Köyneği, Beyaz Ben vb. çeşitler kullanılmaktadır.
İç Antep fıstığının kilosu çok yüksek olduğu için ithal iç fıstık satan Mehmet Ünverdi ise, fiyatların yükselmesinin mahsulün azlığından kaynaklandığını belirterek "Bu konuda bir diğer büyük etken de stokçular. Antep'in zenginleri artık paralarını altın, Euro yerine Antep fıstığına yatırıyor.
Antep fıstığı ise bir diğer çam fıstık çeşidi olarak karşımıza çıkar. Antep fıstığı, ağaçgillerin sakız ağacı meyvesinin kabuklu bölümünden elde edilmektedir. Türkiye'de Şam fıstığı ya da çam fıstık olarak da ifade edilmektedir. Antep fıstığı ismini Gaziantep'te yaygın olarak yetiştirilmesinden almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri