2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Yaz öğretimi sonunda azami süresini dolduran öğrencilerin 12 Eylül 2023 Salı günü mesai bitimine kadar kayıtlı bulundukları birime ekte yer alan formu doldurarak başvurmaları gerekir. Azami süre sonu sınav hakkı hiçbir şekilde devredilemez, ertelenemez, mazeret sınav hakkı verilemez.
Ek sınavlara girme hakkı elde eden öğrenciler, azami öğrenim süresi sonunda yapılacak olan ilk ek sınavlara girmek zorundadır. Birinci ek sınava girmeyen öğrenciler, bu sınav hakkını kullanmış sayılırlar. Birinci ek sınavda başarısız olan öğrenciler, ikinci ek sınava girebilir.
YÖK'ün yazısının devamında, azami öğrenim süresi dolan ön lisans ve lisans düzeyindeki öğrencilerin hiç almadıkları veya devam şartını sağlayamayarak başarısız oldukları dersler için de sınav hakkından yararlanabilecekleri açıklanmıştır.
evet hocam. ''Bu süreler içerisinde okulunu tamamlayamayan ve mezun olmayan kişiler için okuldan uzaklaştırma gerçekleşir ve öğrencilik halleri sona erdirilir.''
Azami süreler sonunda mezun olabilmek için gereken derslerden hiç almadığı ve devam şartını yerine getirmediği ders sayısı toplam en fazla 5 olan son sınıf öğrencilerine, devam şartını sağlayıp başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir.
İlgili 25 soru bulundu
Yani 3.sınıf derslerini verip 4'e geçerken azami süren bitiyorsa ve en fazla ara derslerden 3 başarısız dersin kalmışsa okula dilekçe yazıyorsun ve sana başarısız olduğun dersler için sınav hakkı veriyorlar.
YÖK'ün azami süre kararı
Az önceki örneğimizi bu hüküm çerçevesinde uyguladığımızda 2013 yılında ilk kaydını yaptıran öğrenci, kanunun yürürlük tarihi olan 26.11.2014 tarihinde ilk kaydını yaptırmış gibi düşünülerek, 7 yıl bu süreden başlatılacak. Dolayısıyla azami süre 26.11.2021 tarihinde bitecek.
öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar.
Azami süresi dolmuş öğrenciler üniversite içi bölümler arası geçiş başvurusunda bulunamaz. Başka yükseköğretim kurumlarına yapılacak yatay geçiş başvurularıyla ilgili kural ve koşullar ilgili üniversiteler tarafından belirlenir.
Öğrencilerin lisans eğitim hayatında bir süre bulunuyor. Bu sürenin geçilmesi durumunda tüm öğrencilik hakları elinden alınabiliyor. Hazırlık okumayan kişilerin normal şartlarda başarılı bir şekilde 4 yılda okulunu bitirebiliyor. Fakat başarısız olması durumunda en fazla 7 yıl hakkı bulunuyor.
Yaklaşan seçim nedeniyle iktidarın vaadi olan öğrenci affından birçok öğrenci yararlanamadı. 2022 ve 2023 yılında azami süresi dolacak olan birçok lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi, bu affın kapsamına giremedi.
Genel Aftan Kimler Yararlanamaz? Anayasa kapsamına göre genel aftan yararlanamayacak olan tek suç orman suçlarıdır. Orman yakmak gibi suçlar, af ne olursa asla düşmez. Bunun dışında çıkan genel af dışında bir suçtan hüküm giyen suçlular, yararlanamaz.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tam sayısının 3/5 (beşte üç) çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar verebilir. (Anayasa m.87). Yani, 600 milletvekilinin bulunduğu Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) en az 360 milletvekilinin kabul oyu ile bir genel af kanunu çıkarılabilir.
(2) Kayıt dondurmak için 32 nci maddenin üçüncü fıkrasında yer alan mazeretler geçerlidir. (3) Haklı ve geçerli nedenler çerçevesinde, eğitim-öğretim süresince en çok iki yarıyıl süre ile kayıt dondurulabilir.
Azami öğrenim süreleri sonunda mezun olamamış ve ek sınav hakkını kullanarak veya kullanmayarak eğitimlerine devam eden öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Bu öğrenciler sınava girdiği ders başına öğrenci katkı payı/öğrenim ücretini ödemeye devam ederler.
ANKARA - YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, YÖK Genel Kurulu kararıyla üniversitelerden atılmanın tamamen kaldırıldığını açıkladı. Alınan yeni karara göre, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora da dahil yükseköğretimde herhangi bir nedenle öğrenci atılamayacak.
YÖK Yürütme Kurulunun 14 Temmuz tarihli kararıyla azami öğrenim süresini dolduran son sınıf öğrencilerine, daha önce hiç almadıkları dersleri yaz okulunda almalarına izin verilmiştir. Bu durumda olan öğrencilerimiz yaz okulu ekle/sil günlerinde (26-29 Temmuz 2021) açılan derslere kayıt yaptırabileceklerdir.
(a) Azami süresi sonunda başarısız ders sayısı bir olan öğrencilere sınırsız sınav hakkı verilir. Bu öğrenciler öğrencilik haklarından yararlanamazlar. b) Birinci ve ikinci ek sınavlar sonunda başarısız ders sayısını bire indiren öğrencilere sınırsız sınav hakkı verilir.
Merkezi yerleştirme (Ek Madde 1) ile yatay geçiş kapsamında ön lisans ve lisans programları arasında geçiş yapabilirsin.
azami öğretim süresi dolmadan kaydın silinmez. 4 yıllık üniversiteler için 7 sene, 2 yıllık önlisans programları için 4 senedir.
Anayasa Mahkemesi, üniversiteden atılanların tekrar sınavına girerek, kayıt yaptırabileceklerini açıkladı
Madde 28 - Öğrenci haklı ve geçerli bir mazerete dayanarak ilgili Fakülte veya Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile bir defada en çok iki yarıyıl ve öğrenim süresi boyunca toplam olarak en çok dört yarıyıl kayıt dondurabilir.
Kayıtlı olduğu programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden başarılı olduğu halde, mezuniyet için gerekli not ortalamasını sağlayamayarak ilişiği kesilme durumuna gelen son yarıyıl öğrencisine, not ortalamasını yükseltmek için diledikleri derslerden sınırsız sınav hakkı verilir.
2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunun 44.maddesinin C fıkrası gereğince 4 yıllık lisans programlarında azami öğrenim süresi 7 yıl, 5 yıllık lisans programlarında azami öğrenim süresi 8 yıl, 6 yıllık lisans programlarında azami öğrenim süresi 9 yıl, ön lisans programlarında azami öğrenim süresi 4 yıldır.
MADDE 26- (1) Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri