Paleolitik diyet, modern yiyecekler dahilinde olmak üzere Paleolitik çağında yaşayan insanların yediği yabani bitkiler ve hayvanlar ile beslenmekten oluşur. Diyetin en önemli unsurlardan bir tanesi Paleolitik zamanında bulunmayan yiyeceklerden uzak durmaktır.
Taş devri (paleo) diyetini, avcılık-toplayıcılık ilkesine uygun düşük karbonhidrat içeriğine sahip beslenme planı olarak tanımlayabiliriz. Bu beslenme planını uygulayacaksanız ilk yapmanız gereken işlenmiş hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak. Taş devri (paleo) diyetinin temelinde et tüketimi yer alıyor.
Kilo verme süreci veya hızı kişinin metabolizmasının çalışma hızına, beslenme alışkanlıklarına ve fiziksel aktivite durumuna göre değişir. Paleo diyetini uygulayanların haftada ortalama 1-1,5 kg ağırlık verdiği görülmektedir.
Taş devri diyetinde temel olarak et tüketimi söz konusudur. Ancak elbette tüm gıda gruplarına odaklanmak da oldukça önemlidir. Et, balık, yumurta, sebze, meyve, kuruyemiş ve tohum yemeye odaklanın. Ekmek, makarna, tahıl ve diğer paketlenmiş gıdalar gibi işlenmiş gıdalardan kaçının.
İlgili 30 soru bulundu
Hollywood diyetinde et, şeker, alkol, unlu gıdalar, baklagil yasaktır. Uzmanlar, bu diyet yönteminin aşırı düşük kalori alımını ve yetersiz beslenmeyi içermesi nedeniyle birçok sağlık sorununa yol açabileceğine dikkat çekiyor.
Dash diyeti, ilaç kullanmadan yüksek tansiyon problemini tedavi etmek için geliştirilmiş olan bir beslenme planı. Bu beslenme planında kan basıncını düşürmek için glisemik indeksi düşük tam tahıllar, süt ve süt ürünleri, sebze ve meyveler, protein kaynağı olarak da kümes hayvanları ve balık tercih ediliyor.
80/20 bir diyet programı değildir. Alışkanlıklarınızın %80'nin sağlıklı seçimlerden oluşması, geriye kalan 20'lik bölümde yemek tercihlerinizde rahat davranmanız demektir. 80/20 kuralını uyguladığınız zaman sağlıksız bir şey yediğinizde onu 20'lik bölüme sayıp kalan 80'lik bölümde sağlıklı beslenerek dengelersiniz.
Amerikan Diyet Akademisi'nin (eatright.org'un) önerisi; aylık hedef olarak mevcut kilonun %5'ini belirlenmesidir. Örneğin 80 kilo bir birey 1 ayda 4 kilo, haftada 1 kilo vermesi sağlıklı olarak kabul edilirken, 50 kilo olan bir bireyin ayda 2,5 kilo haftada ortalama 500 gr vermesi sağlıklı olarak kabul edilir.
Uzmanlar kalıcı ve sağlıklı kilo vermek için haftada 1-2 kilo vermeyi öneriyorlar. Bununla birlikte sıkı bir egzersiz planı ve diyetle 1 ayda 8 -10 kilo vermeniz mümkün olabilir.
Yapılan bazı bilimsel çalışmada naneli sakız çiğneyen bireylerin uzun süre tokluk hissiyatı yaşadığı dolaysıyla gün içerisinde daha az abur cubur tükettiğini göstermiştir. Eğer sürekli açlık hissiyatınız var ise naneli sakızı denemelisiniz. Ne yaparsanız yapın akşam 8'den sonra besin tüketirseniz kilo veremezsiniz.
İşlenmemiş gıdalar; taze meyve ve sebzeler, tahıllar ve yağlı tohumlardan oluşan bitkisel ürünler ile çiğ süt ve yumurta gibi işlem görmemiş hayvansal ürünlerden oluşmaktadır.
Diyetin ilk birkaç ayında kilo çok azalacaktır. Çünkü yağ içeriği yüksek olan kişilerde ödem de fazladır ve fazla su vücuttan atılır. Bu nedenle kilo verme ilk birkaç ayda daha hızlı ve daha fazla olacaktır. Diyet yoluyla ideal kilo 10 kg veya 20 kg ise her ay 10 kg vermekten kaçınmalısınız.
Düzenli olarak yapılan orta tempolu bir saatlik yürüyüş ortalama olarak 250 ile 350 kalori harcanmasını sağlar. Bu da ayda yaklaşık ekstradan 7500 ile 10500 kalori harcanır. Harcanan 7000 kalori kişinin bir kilo zayıflamasını sağlar. Günde 1 saat orta tempolu yürüyüş ile ayda 1-1,5 kilogram verilebilir.
Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız. Ayda vermeniz gereken kilo miktarı mevcut kütlenize göre değişir. Eğer vücut kitle indeksiniz 30'dan fazla ise, ayda 5-7 kilo vermeniz mümkündür.
Gün içerisinde alınan ve yakılan kalori miktarları arasında toplamda 7200 olduğu anda insanlar tartıda 1 kg. daha az gelmeye başlayacaklardır. Uygulanan diyetlere ve sporlara göre bu 3 gün içerisinde olabileceği gibi 3 hafta içerisinde de olabilmektedir.
Nordic diyeti; İskandinav ülkeleri olan Danimarka, Finlandiya, Norveç, İzlanda, İsveç gibi ülkelerdeki geleneksel yeme biçimine dayanmaktadır. Akdeniz diyetine benzer özelliklere sahip olan bu diyette aynı zamanda temel hedef kilo kaybı ve sağlıklı beslenmedir.
Yüksek tansiyonun tedavi edilmesine yardımcı olmak için uygulanan bir diyet türüdür. DASH (Dietary Aproaches to Stop Hypertension) ilk olarak 1996'da Amerikan Kalp Derneği'nin bir toplantısında tanıtılmış ve 1997'de New England Journal of Medicine' da yayınlanmıştır.
İsveç diyeti, karbonhidrat alımını azaltıp, protein alımını arttırarak obezite oranını düşürmeyi amaçlayan, İsveç Ulusal Gıda İdaresi tarafından geliştirilmiş bir diyettir. Bu diyette beslenme, kök sebzeler, kepekli tahıllar ve balık gibi İsveç'te geleneksel olarak sofralarda kullanılan işlenmemiş gıdalara odaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri