Türkiye'nin Azerbaycan'a en fazla ihracat yaptığı sektörler makineler ve mekanik parçalar, elektrikli cihazlar, hava taşıtları, eczacılık ürünleri, plastik ve mamulleri ve demir çelik ürünleridir.
Azerbaycan'dan ithal edilecek ürünler arasında peynir, çay, bitkisel yağ, şeker, ve şarap gibi ürünler bulunuyor.
TÜRKİYE'NİN AZERBAYCAN'A İHRACATINDAKİ BAŞLICA ÜRÜNLER
Bunun Yanı Sıra Türkiye'nin Tuz, Kükürt, Taş, Alçı ve Çimento, Kâğıt, Karton ve Mamulleri, Sabun ve Müstahzarları, Sebze ve Meyveler.
Ülkemizin Özbekistan'a ihraç ettiği başlıca ürünlerin ilaç, tarım makinaları, bebek bezleri, sera malzemeleri, hububatın öğütülmesi için makinalar, boya sabitleştiriciler, inşaat malzemeleri, polyester ve bazı kimyasal malzemeler olmuştur.
Türkiye'nin Özbekistan'dan ithalatında başlıca ürünleri ise; Rafine edilmiş bakır ve bakır alaşımları (ham), bakır teller, pamuk ipliği, işlenmemiş çinko, petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, azotlu mineral veya kimyasal gübreler, geçici olarak konserve edilmiş sebzeler oluşturmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Türkiye'nin Kazakistan'dan ithal ettiği ürünler arasında buğday, un, et, ve bitkisel yağlar yer alıyor. Geçen yıl ithal edilen ürünler incelendiğinde yüzde 26'lık kısmın un, balık, bitkisel yağ ve diğer işlenmiş tarım ürünleri olduğu görüldü.
Petrol ürünleri, demir dışı metaller, hammaddeler ve özellikle gıda sektörü hammaddeleri, giysi ve ayakkabı, makina ve cihazlar, gıda, yedek parça ve teçhizat, ilaç ve kozmetik, mobilya, plastik ve kauçuk en çok ihraç edilen ürün gruplarıdır.
Başlıca ihraç ürünleri işlenmiş ve ham gıda ürünleri, işlenmemiş pamuk ve tütün, tekstil, kimya ürünleri, çimento ve rafine petrol ürünleridir. İthalat kalemleri arasında ise yiyecek, elektrikli eşya, makineler, hammadde, yakıt-yağ önemli yer tutmaktadır.
Başlıca İthal Ürünlerimiz : İşlenmiş metal, beyaz eşya, elektronik ürünleri, gıda, tekstil sanayi ürünleri, işlenmiş gıda ürünleri, inşaat malzemeleri, ulaştırma araçları ve ilaçlar.
Petrol ve petrol ürünleri, demirli metaller, kimyasallar, makineler, hububat, yün, et, kömür ülkenin başlıca ihraç ürünleridir. İhracatın yarısından fazlasını petrol ve petrol ürünleri oluşturmaktadır. Tüketim malları ihracatı çok sınırlı düzeydedir.
Suriye'nin 2020 yılında en fazla ihracat yaptığı kalemler “Hayvansal veya bitkisel katı ve sıvı yağlar ve bunların parçalanma ürünleri; hazır yemeklik yağlar; hayvan”, “Yenilebilir meyve ve kuruyemişler; narenciye veya kavun kabuğu” ve “Kahve, çay, maté ve baharatlar” olmuştur.
Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünü, 102 milyon 907 bin dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 80 milyon 869 bin dolarla otomotiv endüstrisi, 69 milyon 778 bin dolarla makine ve aksamları, 44 milyon 59 bin dolarla elektrik ve elektronik, 34 milyon 162 bin dolarla tekstil ve hammaddeleri, 29 milyon 93 bin dolarla ...
İki devlet, birbiri arasındaki ilişkiler için "İki Devlet, Tek Millet" (İki dövlət, tək millət) ibaresini kullanmaktadır. Azerbaycan, bugüne kadar 158 ülke ile diplomatik ilişkiler kurmuştur ve 38 uluslararası örgüte üyedir.
Resmî istatistiklere göre 2023'teki Bakü şehir nüfusu 2.336.600'dür. Kentin banliyöleri de dahil olduğu zaman şehrin toplam nüfusu yaklaşık 3.125.000 kişiye ulaşmaktadır, yani Azerbaycan nüfusunun üçte biri bu şehirde yaşamaktadır.
Petrol ve doğalgaz Azerbaycan'ın ihracatında yüzde 90 paya sahiptir.
Türkiye'nin Bulgaristan'a yaptığı ithalatta en büyük payı 732 milyon dolarla kimya ürünleri alırken, onu 624,5 milyon dolarla demir ve demir dışı metaller, 605 milyon dolarla çelik ve 403 milyon dolarla elektrikli ev aletleri ve elektronik eşya ithalatı takip ediyor.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Suriye'nin ithalatında genel olarak, şeker, ayçiçeği yağı, otomobiller, sigara, buğday unu, kauçuktan yeni dış lastikler, Paraguay çayı, çimento, kamyon, kamyonet, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar, aküler, telefonlar, kahve, pirinç, ilaçlar, hayvan gıdası olarak kullanılan müstahzarlar, buğday, ...
Gürcistan'dan ithal edilen başlıca ürünlerse; et, balık yağı, ferro alyajlar, tekstil ürünleri, gemi, demir-çelik, elektrik enerjisi, işlenmemiş kurşun, azotlu mineral ve gübredir.
Türkiye'nin Irak'a ihraç ettiği ürünler arasında geçen yıl mücevherat, altın, buğday unu, tavuk eti, yumurta, bisküvi, mobilya, ayçiçeği yağı, hijyenik havlu ve bebek bezleri, demir-çelikten inşaat ve aksamı, hazır giyim ürünleri, çikolatalı mamuller ve deterjan başı çekti.
İldenizliler Devleti'nin başşehri olduğu dönemde burada dokumacılık, inşaat, demircilik, halıcılık, kuyumculuk vb. alanlar başlıca zanaat dallarını oluşturuyordu. Üretilen mallar Nahcıvan çarşısında satılır ve diğer ülkelere de ihraç edilirdi.
Bulgaristan'a en az dış satım gerçekleştiren sektörler, 919 bin dolarla tütün, 2 milyon 357 bin dolarla süs bitkileri ve mamulleri, 2 milyon 469 bin dolarla diğer sanayi ürünleri, 3 milyon 323 bin dolarla kuru meyve ve mamulleri, 4 milyon 636 bin dolarla gemi yat ve hizmetleri oldu.
Silah, cephane, zehirli maddeler, tesirli maddeler, patlayıcı maddeler, uyuşturucu maddeler, psikotrop maddeler, koruma altında bulunan bitki ve hayvan türleri, sanat eserleri ve antika değeri bulunan her türlü eşya ile bu tür madeni ve kâğıt paraların Bulgaristan'a sokulması yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri