Buna göre haram işlerin yapıldığı bir yeri işletmek caiz değil; helal ve meşru işlerin yapıldığı işletmeleri işletmek ise caizdir. 2. Kahvehanede okey, kağıt vb. oyunlar oynamak ve oynanmasına müsaade etmek: İslam, haram içermeyen oyun ve eğlence çeşitlerini helal kılmıştır.
Parasız Okey Oynamak Günah Mı? Her türlü taş ve kağıt oyununun haram olup olmama kriteri, kumar maksadıyla oynanıp oynanmamasına bağlıdır. Bir oyun kumar şeklinde oynanıyorsa kesinlikle haramdır.
Bu alet iyiye kullanılırsa helal, kötüye kullanılırsa haram olur. Bunun gibi bilgisayarın (playstation) kullanılmasına göre hüküm değişir. 2. Kumara vesile olmayacak oyunları oynatmak caizdir.
Tavla oyunun hükmünden hareketle tavla benzeri oyunlar olan iskambil, domino, pişti, okey, kızma birader, monopoly gibi şans oyunları kumara alet olan şans oyunlarıdır ve oynanması haramdır.
Namaz ve ibadetlere engel olmamak ve harama girmemek şartıyla oyun oynamak caizdir.
İlgili 25 soru bulundu
Buna göre şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar da kumardır ve haramdır. Bu tür oyunların hâsılatından bazı kuruluş ve hayır kurumlarının yararlanması, onları meşru hale getirmez ve haramlık hükmünü değiştirmez.
Söz konusu hadisin tercümesi şöyledir: “Üçü hariç, hiçbir oyun / eğlence övülmez. Bunlar, kişinin atını eğitmesi, eşiyle oynayıp eğlenmesi, ok ve mızrak atmasıdır.”
- Kumara vesile yapılması, ibadetlere engel olması ve aşırı derecede zaman kaybına yol açması durumunda satranç oynamak caiz değildir. Bu şartlara riayet edilerek sadece eğlence amaçlı oynandığında dini sakıncası yoktur.
İçerisinde kumar ve benzeri yasak hususlar bulunmayan oyunlar “eşyada asıl olan mubah oluştur” ilkesi gereğince genel olarak mubah kabul edilir. Buna göre kumara vesile yapılması, ibadetlere engel olması ve aşırı derecede zaman israfına yol açması durumunda satranç oynamak caiz değildir.
Tavla kumarın bir çeşididir ve kumarın haramlığında şüphe yoktur. Çünkü Resulullah (s.a.s) "Kim arkadaşına; gel kumar oynayalım dese (de oynamasa, bu sözüne kefaret olmak üzere) sadaka versin." buyurmuştur (Buharî, Edeb, 74; Müslim, Eyman, 4; Ebû Davûd, Eyman, 3).
İslam inancına ve hükümlerine aykırı olmayan bir oyunu; namaz gibi farzları kaçırmamak ve aşırı bağımlı olmamak, daha faydalı faaliyetlere engel olmamak, ara sıra değişiklikle rahatlama ve dinlenmeyi sağlamak maksadı ve şartıyla oynamak caiz olur.
Futbol maçı izlemek de caizdir.
Buna göre internet cafenin açılması niyeti önemlidir. Eğer bu "insanları yoldan çıkaracak şeyler yapayım" düşüncesi varsa, elbette haramdır. Ancak bu bir ticarettir. Bu vesile ile "internetin güzelliklerinden insanları faydalandırayım ve ben de ticaret yapayım" fikriyle olursa, buna haram diyemeyiz.
Biz de Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulumuzun değerlendirmeleri çerçevesinde bunların orucu bozmayacağını kendilerine ifade ediyoruz" diye konuştu.
Okey; dikdörtgen taşlar, taşları dizmek için istekalar ile oynanan bir şans, mantık ve hafıza oyunu.
Oyunun taraflarından birisi bir diğerine kaybetmesi durumu ortadan kalktığı için. Okey vs kumar oynama ile eşdeğer kabul edilen oyunları eğlencesine oynamak haram değilse de mekruhtur.
oynanmıyorsa caizdir. Eğer bir oyunda: -Dini görevler aksatılıyorsa aksattıgı için harama düşer.
İslam'a göre haramı övmeyen, dini ve ahlaki değerler ile çatışmayan, günaha girmeyi sempatik göstermeyen ve her şeyden önemlisi Allah'tan ve İslam'dan uzaklaştırmayan müziklerin dinlenmesi günah değildir.
Dama, tombala ve her çesit iskambil, kâGit, zar, tas, okey oyunu da tahrimen mekruhtur. Yukaridaki sartlardan birinin bulunmasi halinde ise haramdir.
Yergök'e, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'ndan şu açıklama geldi: "'Satranç oynayan lanetlenmiştir, oyunculara bakan da domuz eti yemiş gibidir' şeklinde söylenen söz, hadis değil uydurmadır. Peygamberimizden santranç oynamayı yasaklayan hiç bir sahih hadis gelmemiştir."
Satranç, MS 6. yüzyılda Hindistan'da ortaya çıktı. MS 10. yüzyıla gelindiğinde tüm Asya'ya, Ortadoğu ve Avrupa'ya yayılmıştı. En geç 15. yüzyıldan itibaren Avrupa'da soylular arasında çok popüler bir oyun haline geldiğinden "kraliyet oyunu" olarak anılmaya başlandı.
Ancak bu bağlamdaki açıklamalardan, kumara bulaştırılmadığı, Allah'a, aileye ve topluma karşı görevler aksatılmadığı, daha önemli bir işin ihmaline yol açmadığı sürece satranç oynanmasında dinen bir sakınca bulunmadığı anlaşılmaktadır.
Buna göre haram işlerin yapıldığı bir yeri işletmek caiz değil; helal ve meşru işlerin yapıldığı işletmeleri işletmek ise caizdir. 2. Kahvehanede okey, kağıt vb. oyunlar oynamak ve oynanmasına müsaade etmek: İslam, haram içermeyen oyun ve eğlence çeşitlerini helal kılmıştır.
İki veya daha fazla kişinin aralarında doğrudan veya dolaylı olarak anlaşma sûretiyle bir tarafın kazanacağı, diğer tarafın kaybedeceği şansa dayalı her türlü oyun, kumar kapsamında olup haramdır.
-Clash of Clans oyununu oynamak, alıp satmak caiz midir? -Satışı caiz değildir. -Atari oyunları oynamak günah mıdır? -Kumara dair görüntüler varsa ve kumar oynanıyorsa uygun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri