Birim dâhilinde yapılması gereken eşya yer değişikliklerinde, eşyaların tahrip edilmeden nakli sağlanacaktır. Kurumda çalışan personel, tüm hizmeti denetlemekle yetkili ve görevlidir. Yardımcı Hizmetler Personeli olarak çalışan personel gerektiğinde bu kişilerce verilen görevi yerine getirmek zorundadır.
Sürekli işçi kadrosu 4D'li işçi olarak tanımlanır ve yapılan iş sözleşmeleri belirlenmiş bir süreyi kapsamaz. Kamu işçileri olarak da kabul edilirler. Geçici süre ile çalışabilecekleri gibi sürekli işçi olarak da çalışabilirler. 4D'li işçiler beli pozisyonlara göre kamu alanında kadrolu olarak da kabul edilebilir.
Cumhurbaşkanın açıkladığı brüt taban ücret 15.000 TL ve üzerine %45 zam ile beraber 1 Ocak 2023'den geçerli kamu işçisi zamlı maaşları net 19.097,80 TL olduğu görülürken, bu ücrete ikramiye, tediye, ek ödeme gibi diğer yan alacakları dahil olmadığı belirtildi.
4D işçileri ise; geçici işte çalışan işçi sözleşmesinin süreli olarak yapıldığı yalnızca kısıtlı haklara sahip sürekli işçilerle de çalışabilen geçici işçi kadrosu demektir. Belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan sürekli işçiler ve belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışan mevsimlik (6 aya kadar çalışan) işçilerdir.
4D işçi mesai ücretleri 2023 yılı için bir saatlik brüt 38, 23TL olarak açıklanmıştır.
İlgili 25 soru bulundu
"İşçilerin brüt maaşı 21 bin 750 liraya çıktı"
Böylelikle işçilerin brüt maaşı 21 bin 750 liraya çıktı.
j) Sürekli işçi: Kamu kurum ve kuruluşlarında belirsiz süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan işçiyi, ifade eder.
Kanunlara göre 4D'li işçi olarak çalışan kişiler taşeron olarak çalışırken devlet kadrolarına alınmıştır. Dolayısı ile devlet memurları kanunun ilgili maddesine göre işlem görürler. Bu maddenin D fıkrasındaki imkânlardan ve koşullardan yararlanırlar.
Tüm işçilerde olduğu gibi sürekli işçiler de SGK açısından 5510 sayalı Kanun kapsamında 4/A sigortalısıdırlar. Yani SGK açısından 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının A Bendi kapsamında sigortalı sayıldıklarından SGK açısından 4/A statüsündedirler.
İşçilerin 01.01.2024 tarihi itibariyle almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine 01.01.2024 tarihinden geçerli olmak üzere ikinci yıl birinci altı ay için % 10 (On) oranında zam yapılacaktır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete kararına göre, kamuda çalışan işçilere 2023 yılı ilave tediye ödemelerinin birinci yarısı bugün, ikinci yarısı ise 18 Aralık'ta yapılacak.
Buna göre; 2023 yılı toplu sözleşme görüşmeleri sonrasında kamu işçilerinin maaşları yüzde 45 zamlanarak, en düşük 15 bin lira oldu.
İdare, düzenleme ile kurum içi görev değişikliğine, işçilerin sürekli işçi kadrosunda çalışırken, yine işçi kadrosunda görevde yükselme sınavlarına girebilmelerine imkan tanımıştır. Kurum ve kuruluşlar (işverenler) İş kanununa göre çalışma koşullarında değişiklikler yapabilirler.
Memurlardaki Tayin ve Becayiş Hakkı, Aynı Şartlar Dahilinde Sürekli İşçilere de Verilmedir.
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
Tüm kamu hizmeti görevlilerini "memur" kavramı altında yer almakta. Her kamu görevlisi, memur değildir. Kamu görevlilerinin memur sayılabilmesi için, 657 sayılı yasanın 1'inci maddesinde sayılan kurumlardan aylık almak suretiyle asli ve sürekli olarak görev yapması ve atama ile göreve getirilmiş olması gerekir.
4D'li olarak kadroya geçmiş olan bir sürekli çalışan çok özel bir durum, can güvenliği gibi büyük bir gerekçe olmadığı sürece farklı kurumlar ya da şehirlerarası geçiş yapamaz.
SÜREKLİ İŞÇİ KADROSU (4/D) Sürekli İşçi Kadrosu (4/D) Nedir? (4/D) ifadesi 657 sayılı Kanunun “İstihdam Şekilleri” başlıklı 4'ncü maddesinin (d) bendinden gelmektedir.
İmzalanan toplu sözleşmeye göre en düşük işçi maaşı Ocak 2023 itibarı ile çıplak olarak 22 bin TL olmuştur.
Kamu işçilerine yılda 52 günlük çıplak ücret tutarında ilave tediye ödeniyor.
Diğer yandan 4/D işçiler, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabi olmakla beraber kamu kurumu işçisi statüsündedirler. Dolayısıyla hem işçiler hem de sendikalar, yoğun olarak tayin ve nakil hakkı istemektedir.
İş Kanunu'na göre, bir işyerinde haftalık azami çalışma süresi olan 45 saati geçmemek kaydıyla işçilerin asıl işinin dışında ikinci bir işte çalışmasını engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır. Uygulamada kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilerin birden fazla işyerinde çalıştıkları yaygın olarak görülmektedir.
4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. Madde 4 —Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.
4D sürekli işçiler; bilgi işlem, temizlik personeli, güvenlik görevlisi ve sayıları az da olsa klinik destek elemanlarından oluşur. 657 4 D sürekli işçi pozisyonunda kamu tarafından çalıştırılan bu personeller, kamu kurum ve kuruluşlarında “sürekli işçi” statüsü ile istihdam edilmektediler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri