Petrol ve doğalgaz Azerbaycan'ın ihracatında yüzde 90 paya sahiptir.
Türkiye'nin Azerbaycan'a en fazla ihracat yaptığı sektörler makineler ve mekanik parçalar, elektrikli cihazlar, hava taşıtları, eczacılık ürünleri, plastik ve mamulleri ve demir çelik ürünleridir.
Azerbaycan'dan ithal edilecek ürünler arasında peynir, çay, bitkisel yağ, şeker, ve şarap gibi ürünler bulunuyor.
Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ticari ve ekonomik açıdan en meşhur özelliği ise Hazar petrolleridir. Petrol gelirleri ülkenin en büyük gelir kaynağı olarak bilinmektedir. Tarihsel bir geçmişi bulunan petrol kaynağı globalleşen dünya ekonomisinden yerini korumuş ve git gide de önemini arttırmıştır.
İlgili 40 soru bulundu
Shekerbura. Azerbaycan mutfağının en ikonik tatlılarından biridir. İçine badem, ceviz ve fındık gibi yemişler ile şeker doldurulan yarım ay şeklindeki tatlı Nevruz Bayramı'nda yapılır ve sevilerek tüketilir. Tatlının adının “sheker burek” isminden evrildiği düşünülmektedir.
Resmî istatistiklere göre 2023'teki Bakü şehir nüfusu 2.336.600'dür. Kentin banliyöleri de dahil olduğu zaman şehrin toplam nüfusu yaklaşık 3.125.000 kişiye ulaşmaktadır, yani Azerbaycan nüfusunun üçte biri bu şehirde yaşamaktadır.
İki devlet, birbiri arasındaki ilişkiler için "İki Devlet, Tek Millet" (İki dövlət, tək millət) ibaresini kullanmaktadır. Azerbaycan, bugüne kadar 158 ülke ile diplomatik ilişkiler kurmuştur ve 38 uluslararası örgüte üyedir.
Azerbaycan'ın millî parası olarak 15 Ağustos 1992'te Ruble ile beraber kullanılmaya başlanmıştır. 1 Ocak 1994'ten beri ülkede geçerli olan tek para birimidir. 1 Ocak 2006'dan itibaren 1 Yeni Manat (AZN) 5000 Eski Manat'a (AZM) eşittir. 1 USD yaklaşık 1,70 AZN'dir.
Türkiye ile Azerbaycan vatandaşları, 1 Nisan itibarıyla karşılıklı olarak yeni tip kimlik kartı ile seyahat edebilecek. İki ülke vatandaşları, 1 Nisan 2021'den itibaren karşılıklı ziyaretlerde yeni tip kimlik kartı ile seyahat edebilecek. Vizesiz ikamet süresi 30 günden 90 güne çıkartıldı.
Türkiye'den Azerbaycan'a gidecek olan vatandaşlar yeni kimlik kartları ve bazı evraklarla hem karayolu hem de havayolu aracılığı ile seyahat edebilecekler. İki ülkenin vatandaşlarına da giriş ve çıkışlarda iki dilli "Giriş-Çıkış Formu" verilmektedir.
Temel gıda ihtiyaçları arasında olan ekmek, su, kuru gıdaların fiyatları 30 qepik ile 5 manat arasında değişmektedir. Örneğin ekmek 40 qepik, su 1 – 1.6 manat, kuru gıdalar ise 1-5 manat arasında markasına, kilosuna ve alındığı yere göre değişmektedir.
Bakü - İstanbul uçuşu ortalama 3 saat 8 dakika sürmektedir.
Azerbaycanlılar ve Türkiye Türkleri, aynı ırktan oldukları ve aynı kökten geldikleri için bu iki devlet, birbirlerini "kardeş devlet" saymaktadır.
Zamanla “Azerbağzan, Azerbadegan, Azerabadagan, Azerbican” gibi birtakım değişikliklere uğrayan “Atropatene” günümüzde “Azerbaycan” şeklini almıştır. Böylece “Atropat” dolayısıyla ülke adının M.Ö. VIII. yüzyıldan itibaren var olduğu, ülkenin “Atropat” adını şahıstan aldığı söylenmektedir (İpek, 2007:2).
Dünya yüz ölçümü sıralamasında 114.'dür. Azerbaycan Nüfusu Ne Kadar? Azerbaycan ülkesinin 2023 yılında wolrdometers.info adresine göre nüfusu 10.139.177'dir.
Cumhurbaşkanı Kararıyla, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren asgari ücret 116 AZN'den 130 AZN'ye çıkartılmıştır.
Azerbaycan halkı genellikle tatlı çay içer, ancak doğrudan şeker katmazlar. Bunun yerine içeceklerine bir küp şeker batırırlar, bir parça ısırırlar ve ancak ondan sonra çaylarını içerler.
Yer altı kaynakları bakımından oldukça zengin topraklara sahip olan ülkede, petrol ve doğal gaz önemli geçim kaynakları arasında bulunur. Demir, çinko ve bakır gibi rezervlere sahip olan ülke, bu avantajı sayesinde sanayi konusunda da önemli bir gelişme kaydetmiştir.
Etnik Azerbaycan kıyafetleri basit ve geleneksel olma eğilimindedir. Erkekler genellikle vücutlarının çoğunu kaplayan khojas adı verilen uzun dış giysiler giyerler. Kadınlar genellikle uzun, çok katmanlı giysiler ve başörtüsü giyerler.
Azerbaycan'da Türk Lirası geçerli değildir. Azerbaycan'da alışveriş yapabilmek için paranızı Azerbaycan para birimi olan Manat'a çevirmeniz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri