Esmer Şekerli Kayısı Reçelim Tarifi İçin Malzemeler Merhhabalar; Ben sağlıklı olsun diye reçelimi normal şekere değil esmer şeker kullanmayı tercih ettim sağlık açısından. Not: kayısı çekirdeğini kırdıktan sonra mutlaka kaynatıp kabuğunu soyun yoksa reçeliniz ekşir rengi koyu olur.
Reçelin de kalorisi düşük olur mu demeyin, şekerini az kullanırsanız, olur. Malzemeler: 1 kg ayıklanmış vişne, 250 gr esmer şeker, 250 gr beyaz şeker, 1 ince dilim taze zencefil Vişneleri ayıklayın ancak dilerseniz yalnızca sapını ayıklayıp çekirdekleri bırakabilirsiniz de.
NOT: Şekersiz reçel yapmak için; doğal elma özütü, pekmez, bal, hurma ve doğal tatlandırıcılar kullanabilirsiniz.
Meyve Ekleme: Reçeli daha az şekerli hale getirmek için daha fazla meyve ekleyebilirsiniz. Ekstra meyve, reçelin tadını dengeleyebilir ve şekerin etkisini azaltabilir. Limon Suyu: Limon suyu, reçelin tadını dengelemek için kullanışlı bir bileşen olabilir. Limon suyu, reçelin tatlılığını keser ve dengeler.
Bazı reçellerde kullanılacak vanilya, tencere ateşten indirileceği zaman, pişen meyveye katılır. Ardından tencerenin kapağı kapatılıp soğumaya bırakılır. Kışa saklanacak reçellerin şekerlenmemesi için içine limon ya da limon tuzu katılmalıdır. Böylece şekeri kestirebilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda, güneş ışıklarını doğrudan almayacak bir şekilde bekletmenizi öneririz. Reçellerinizi kullanırken içerisine ıslak kaşık daldırmamaya, başka bir madde düşürmemeye özen gösterin. Bu da reçelinizin yapısının bozulmasına neden olur.
Tencereyi ocağa alın. Kısık ateşte pişirin. Kaynamaya başlayınca içine çubuk tarçını ekleyin. Yaklaşık 40 dakika bu şekilde pişirin.
Tencereye yerleştirilir, üzerine toz şeker dökülür, bir gece bekletilir. Ertesi günü ağır ateşte kaynatılır. Reçelin kıvamı koyulaşınca limon suyu katılır, 5 dakika sonra ateşten alınır.
Reçellerin uzun süre yapısının bozulmaması için açık ve serin ortamlarda muhafaza etmek gerekir. Pişirilmenin ardından cam kavanoza aktarılan reçel, uygun koşullar sağlanmadığı sürece içerisinde bulunan şekerde kristallenmeler olabilir. Bu da reçelin yapısının bozulmasına sebep olacak ve reçel lezzetini kaybedecektir.
Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın. Kaynama süresince üzerinde biriken köpükler oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Reçeli 15 dakika kaynatın.
Bir tencereye limon suyu konur. Sonra saplarından ayıklayıp yıkamış olduğunuz çilekler eklenir. Çileklerin üstüne şeker eklenir ve şekerin içine vanilya tanecikleri karıştırılıp geri kalan vanilya çubuğu da tencereye atılır.
Koyu renkli meyvelerde daha fazla A vitamini bulunmaktadır. Reçellerin yüz gramına baktığımızda; çilek reçeli 3.9 IU, vişne reçeli 10.0 IU, kayısı reçeli 1139.7 IU- portakal reçeli 8.8 IU, portakal reçeli 102.8 IU A vitamini değerlerine sahiptir ve günlük almanız gereken sağlıklı besinlerdir.
Vişne, çilek, ahududu, gül, erik, şeftali gibi yumuşak dokulu meyveler ekşiliklerine göre, üzerine uygun miktarda şeker dökülerek bir gece bekletilir. Bu şekilde tozşeker meyvelerin suyunu çeker ve sulanır. Bu yöntemle reçel yaparken pişirme sırasında üzerine yeniden su eklemeye gerek kalmaz.
Enerji açısından yok denecek kadar farkı olan esmer şekerde potasyum ,magnezyum , fosfor , sodyum , niasin , kolin , pantotenik asit gibi bileşikler bulunur ve beyaz şekere göre içeriği biraz daha çeşitlidir.Sonuç olarak iki şekerde eşit oranda zararlı olup ikisi de sağlık için tercih edilmemelidir.
Şeker hamur işlerinin önemli bir unsuru olsa da yokluğu kolay telafi edilebilir. Örneğin toz şeker kullanılan bir tarifte aynı miktarda esmer şeker kullanarak aynı sonucu elde edebilirsiniz.
Esmer kırık şeker: Beyaz kırık şekerin kristalize olma yöntemi kullanılır. Farkı, sıcak şurup konsantresinin daha önce karamelleştirilmesi ile esmer renk elde edilmesidir.
Reçellerin kristalleşmesinin önüne geçmek için limon suyu veya limon tuzu kullanılır. Bu reçel piştikten sonra ve inmesinden 2 dakika önce konur, 2 dakika daha kaynatılır indirilir. Reçellin Kıvamının Tespiti Damla Usulü: a) Kontrol edilecek şuruptan bir miktar alınıp tırnak üzerine veya temiz bir tabağa damlatılır.
Kiler veya orta ısıdaki buzdolabı, reçel saklamak için en ideal alanlardır. Reçelin doğrudan güneş ışığı almamasına dikkat edin.
reçel bu şekilde konserve gibi olur ve 2-3 sene dayanır.. bu şekilde yapılan reçeller soğuduktan sonra ışık görmeyen serin mutfak dolaplarında dik konumda saklanır .. ben açılmamış kapalı reçelleri normal mutfak dolaplarının içinde saklıyorum…
Eğer 1 kilo çilekten, çilek reçeli yapacaksanız, 4 su bardağı şeker kullanılması gerekmektedir.
Reçelin kötü ve koyu bir renge sahip olmaması için kaynama aşamasında tencere kapağını asla kapatmayın. Reçelin hoş bir renge ve parlak bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız kaynama esnasında reçelin üzerinde biriken köpükleri toplamak yerine reçel içine az miktarda tereyağı ekleyin.
1 kilogram kayısı ile reçel yapmak için 3 su bardağı toz şeker kullanabilirsiniz. Şeker miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
4 su bardağı su, 1 kg toz şeker ve karanfilleri geniş bir tencereye alın, yüksek ateşte şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırarak kaynatın. Şerbet kıvamına gelen karışıma incirleri ekleyin ve hafiçe karıştırın. Reçeli kavanozlara paylaştırın ve soğuyunca kapağını sıkıca kapatın.
İncir reçeli genelde şekere yatırılır. Şekerde bekletmeden hemencecik yapabileceğiniz lokum gibi nefis bi reçeldir bu.
Sulu reçelin kıvamını artırmak için içine bir adet elmayı doğrayıp kaynatmaya devam edebilirsiniz. Kıvamı koyulaşana kadar karıştırmak da etkili olacaktır. Reçeliniz soğuduktan sonra halen sıvı gibiyse yeniden ocağa alıp içine biraz daha limon suyu ya da portakal suyu ilave edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri