Kesinlikle düşünmek sözcüğünü düş sözcüğüne indirgeyemezsiniz çünkü aynı kök değildir yani kısacası sizin sorunuza gelirsek düşün- basit bir fiilldir.
Eski Türkçe kon- fiilinden Türkiye Türkçesi +Iş- ekiyle türetilmiştir.
Ög. ve ön biçimleriyle kullanılan fiilden türemiş isim; "akıl, zihin, hatır, gönül" gibi anlamlarla kullanılmıştır.
3- geçmek, geçirmek, gece, geç sözcükleri de aynı kökten türemişe benziyor (geç). ( Elimdeki etimoloji sözlüğünde bunu destekler birşeyler okuduğumu anımsıyorum ancak daha önce sözünü ettiğim gibi, her fırsatta o eseri "yanılmaz kaynak" gibi ele almak buradaki tartışmaları kısırlaştırır.
1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir.
İlgili 16 soru bulundu
BASİT FİİLLER
Fiil kökünden sonra bir tire işareti getirilerek ifade edilir. Gel-, yaz-, oku-, sev-, kıvır-, çevir-, kavuş-... *Basit fiiller kip ve kişi eki alarak çekimli hale gelebilirler.
Eski Türkçe/Türkiye Türkçesi yorı- "yürümek" fiilinin türevleri olan yorulmak ve yorgun biçimlerinden türetilmiş bir geç dönem fiilidir.
Yeni türetilen kelimelerin bazen kökleri, bazen ekleri "Öz Türkçe" değildir "Rastlantı" kelimesinin kökü, "rast"(Türkçe Sözlük, 1998:C.II, 1846) ve "zorunlu" kelimesinin kökü "zor" Farsça (Türkçe Sözlük, 1998:C.II, 2518); "saptama" kelimesinin kökü "sabt" Arapça'dır Uydurma kelime yaparken yabancı dillerden gelen ...
"kapı" kelimesi "-a" yönelme hal eki aldığı için yani çekim eki aldığı için basittir .
Bu konuda amaca uygun olarak değişik anlamları üzerinden hazırlanmış birçok farklı türemiş sözcük bulunmaktadır. Yukarıdaki örnek ele alındığı vakit göz kelimesinin aldığı yapım eki ile beraber gözlük kelimesine çevrildiği görülüyor.
İzlemek; seyretmek manasında kullanılsa da asıl anlamı arkasından gitmek, tâkip etmek demektir. Sözcüğün kökü ayak izi ya da yara izi anlamlarına gelen iz- kökünden geliyor.
Buraya kadar söylenenler özetlenecek olursa balıg “yaralı”, balık- “yaralanmak” bat- ve ban- fiilleri karşılaştırılarak ulaşılan *ba- köküne -l- edilgenlik eki getirile- rek “batırılmak, saplanmak” anlamlarında *bal- fiili türetilmiş; ve bu fiilden de balta kelimesi türetilmiş olmalıdır.
eldiven - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi el ve Farsça dastuvān veya dastvān دستوان “eldiven” sözcüklerinin bileşiğidir. Bu sözcük Farsça dast دست “el” ve Farsça bān بان “tutan, koruyan” sözcüklerinin bileşiğidir.
tekerlek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe tegrek “çember” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *tegir- “dönmek” biçiminden Türkiye Türkçesi +(g)Ak ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe ek- “(tohum) serpmek” fiilinden evrilmiştir. ol tarıġ ekdi [[tohum ekti.
Köken. Eski Türkçe *āçığ (*āçığ, “(1. acı tad, 2. ağrı, sancı)”), *āçı- (*āçı-, “acımak”).
14.yüzyılda kirtü kökünden “gerçek” sözcüğünün-kirtü+çe+ok>kirçek >girçek>gerçek (Ayverdi:2011, 413) türeyerek köni ve çın gibi Eski Türkçeden gelen yapıları unutturan “hakikat” kelimesiyle aynı kullanım sıklığında olması, Türkçe açısından direncin “gerçek” sözcüğüyle sağlanmasına yol açmıştır.
yalnız - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yalıŋuz veya yalŋus “yalnız, tek başına” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe aynı anlama gelen yalıŋ sözcüğünden türetilmiştir.
Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız mutlu, mutsuz ve mutluluk gibi kelimeler, mut kökünden türetilmiştir.
Başka bir ifadeyle, yıldız, yıldırım, ışık, alev, yalın ve yalım ke limeleri «parlamak, aydınlatmak, ışık saçmak» gibi temel anlamı olan bir *ya- kökünden türemiştir.
''0 her zaman büyük düşünürdü.'' cümlesinde altı çizili sözcük ise ''büyümek'' fiiline ''-k'' fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir. Sözcüğün cümledeki görevi zarf olduğu için bu sözcük türemiş bir zarftır.
Buna göre: 1.*Ya- kökünden doğrudan doğruya türemiş isimler: yal: “Parlak, mücella, sade, çiplak, alev, aydinlik, yalin, şule” (Kadri 1945: 768).
TÜREMİŞ: parlamak, bağışlamak, hoşlanmak, ateşlenmek, kötüleşmek, kararmak, bildirmek, buluşmak, vuruşmak, ödetmek, korkutmak, üzülmek.
1.2. sevmek sev-mek= fiil kökü-fiilden isim yapım eki (isim-fiil eki) Sevmekten sevim, sevimli sevgi, sevgili, sevgisiz, sevinç, sevinçli, sevecen, sevilmek, sevinmek, sevdirmek, sevindirmek, sevdiceğim kelimeleri türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri