O; araştırmacı olmak, tıp ve temel bilimler alanında henüz bilinmeyenleri keşfetmek istiyordur. Bu isteklerini gerçekleştirmek isteyen Aziz Sancar, elindeki tüm imkânları kullanarak Amerika Birleşik Devletleri'ne gider.
Doktor Aziz iki yıl Mardin'de bir sağlık ocağında görev yaptıktan sonra aldığı bursla Amerika'ya gitti. Johns Hopkins Üniversitesi, Dallas Üniversitesi, Yale Üniversitesi'nde moleküler biyoloji dalında, biyokimya ve biyofizik alanlarında çalıştı.
Başarılarla dolu meslek yaşantısına rağmen Aziz Sancar'ın ABD'deki ilk yılları hayli zor geçmişti. Kendisine çok güvenemi- yor, laboratuvar çalışmalarında diğer öğrenciler kadar başarılı olamayacağını düşünüyordu. O da tek çarenin çok çalışmak olduğuna karar verdi.
Kendisi gibi biyokimya profesörü ve öğretim üyesi olan Gwen Boles Sancar ile evlidir. Eşiyle birlikte ABD'de okuyan Türk öğrencilerine yardım etmek ve Türkiye-Amerikan ilişkilerini geliştirmek amacıyla Aziz&Gwen Sancar Vakfı'nı kurmuştur.
Aziz Sancar'ın Nobel ödülü
Moleküler biyoloji alanında çalışmalarını yürüten, ülkemizin önde gelen bilim insanlarından Aziz Sancar, hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.
İlgili 25 soru bulundu
8 Eylül 1946'da Savur, Mardin'de doğan Aziz Sancar Türk doktor, akademisyen, biyokimyager, moleküler biyolog ve bilim insanıdır. Yapmış olduğu çalışmalarla 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.
Aziz Sancar 2015 yılında “Kimya” alanında Nobel Ödülü'ne layık görüldü.
Sancar, 1963 yılında girdiği İstanbul Tıp Fakültesini 1971 yılında bitirdi ve eğitim için ABD'ye gitti. 1997 yılından bugüne Amerika Birleşik Devletleri North Carolina-Chapel Hill'de North Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde görev yapan Prof.
Kendisine çok güvenmediği, laboratuvar çalışmalarında diğer öğrenciler kadar başarılı olamayacağını düşündüğü için ilk yılları zor geçmiştir. Çok çalışarak bu duruma çözüm bulmuştur.
Aziz Sancar'ın ülkemize ve dünyaya en önemli katkısı, hücreleri hasar görmüş olan DNA'ların onarıldığını bulması ve bu sayede Nobel Ödülü'nü almasıdır.Az önce de açıkladığımız gibi Nobel Ödülü'nü alan 3 Türk bilim insanından biri olarak hem biz ülkemizi,hemde kendini çok mutlu etmiştir.
Dr. Aziz Sancar, laboratuvar deneylerinde çok sık kullanılan EdU adlı bir molekülün, özellikle beyin kanseri tedavisinde kullanılabileceğini keşfetti. Sancar, ABD'nin en saygın bilim dergilerinden Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri'nde (PNAS) acil yayımlanan makalesindeki buluşuyla ilgili konuştu.
Aziz Sancar kazanmıştı. Sancar, Nobel Ödülü kazanan ilk Türk bilim insanı olmuştu.
Sürekli deney yapıp, gözlemlemesi ve çalışması çalışkanlık; kendine güvenmesi özgüven; isteyerek yapması, zorunluluk hissetmemesi istek; yapmaktan korkmaması cesaret; geri adım atmaksızın o işi yapacağına inanmak kararlılık; kazanma ve yenme isteği azim.
Ağabeyi Tahir Sancar'ın ifadesine göre, ailesi Oğuz Türkleri'nin Hasi kolundan olup Horasan'dan Mardin'e göç etmiştir. Aziz Sancar, ilk ve orta eğitimini Mardin'de tamamladı. Lise yıllarında futbolla ilgilendi, ancak son sınıfta futbolcu olmaktan vazgeçerek yüksek öğrenimine devam etmek üzere İstanbul'a gitti.
Aziz Sancar'ın ülkemize yapmış olduğu hizmetler; Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. DNA onarım mekanizmaları konusunda buluşlar yaptı ve bu sayede insanlığa çok önemli bir fayda sağladı. Ülkemizi Amerika'da yaptığı bilimsel çalışmalar ile çok iyi şekilde temsil etmiştir.
Aziz Sancar'ın Mardin'in Savur ilçesinde başlayan yaşamı Amerika'da, Kuzey Carolina eyaletinin Chapel Hill kentinde devam ediyor. DNA onarımıyla ilgili araştırmalarıyla Nobel kazanan Profesör Sancar, çalışmalarını Kuzey Carolina Üniversitesi'nde sürdürüyor.
2015 Nobel Kimya Ödülü “hücrelerin hasarlı DNA'yı tamir ederek genetik bilgiyi nasıl koruduklarını moleküler düzeyde haritalayan” çalışmaları ile Aziz Sancar'ın da aralarında bulunduğu 3 bilim insanına verilmişti.
Aziz Sancar, (D. 8 Eylül 1946, Savur), Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik bölümü öğretim üyesi Türk-Amerikalı bilim insanı. Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.
Sarı-kırmızılı kulüpten yapılan açıklamada, Mardin Savur doğumlu olan ve çalışmalarını ABD'de sürdüren Sancar'ın verdiği bir röportajda, "En büyük aşkım spordu. Kaleciydim ben. Kendimi bildim bileli Galatasaraylıyım. Turgay Şeren resimleri vardı bende hep.
Aziz Sancar, "Başarılı bir bilim insanında üç temel özelliğin bulunması gerektiğine inanıyorum. Bilgiye dayalı yaratıcılık, sıkı çalışmak ve başarısızlık karşısında direnmek. Bilim insanı bilgiden ve ilimden başka biat edecek yer tanımaz" dedi.
Dr. Aziz Sancar, gençlere çok çalışmaları tavsiyesinde bulunarak, "Gözünüzü seveyim politikayla uğraşmayın, onu yapanlar var, çok çalışın. Ne yaparsanız, iyi yapmaya çalışın, çalışmadan olmaz. Ben öğrenciyken günde 18 saat çalışırdım.
Öğrenciyken günde 18 saat çalışırdım. Gecelerimi laboratuvarlarda geçirmişimdir. Çalışmaktan başka çare yoktur. Bu, vatan borcudur" dedi.
Yılmama, özgüven ve en karanlık günde bile tünelin ucundaki ışığı görebilme Sancar'ı başarıya götüren örnek alınacak karakter özelliklerinden bazıları. DNA'daki harflerden birinin veya bir kaçının yer değiştirmesi ya da aradaki bağların kopması yazılımın tüm anlamını değiştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri