Dizüstü Bilgisayarımı Şarjda Bırakmalı mıyım? Bataryayı sürekli olarak yüzde 100 seviyesinde bırakmak ömrünü kısaltacaktır. Evet ama bataryanın tekrar tekrar deşarj olup şarj edilmesi de ömrünü kısaltacaktır. Daha doğrusu ne yaparsanız yapın, bataryanız zamanla yıpranacak ve kullanılabilir kapasitesi azalacaktır.
Laptopu fişe takılı kullanmak pilinize zarar vermez, bilgisayarınız batarya kapasitesi 100%'e ulaştığında pil üstünden akan gücü yönlendirecek teknolojiler ile donatılmıştır. Ancak kapalı konumda daha uzun ömürlü kullanım için bilgisayarınızı şarjda bırakmamanızı öneriyoruz.
Bu soruyu sorduğunuz için teşekkürler çünkü genelde ben de dahil çok dikkat etmediğimiz, gözden kaçırdığımız bir olay. Sorunuzun cevabı evet elektrik harcamaya devam eder. İçinde transformatör olan her cihaz ister kullanılsın ister kullanılmasın prizde kaldığı müddetçe elektrik tüketmeye devam eder.
Batarya çıkarıp kullandığınızda batarya durduğu yerde de saklama koşullarından dolayı zaten yıpranır. Yani en iyi senaryo sürekli prizde batarya takılı kullanmaktır. Herhangi bir elektrik kesintisinde anakartınız zarar görebilir. Ancak batarya takılı olduğu zaman böyle bir sorun olmayacaktır.
Batarya notebooka bağlı ve notebook kapalı vaziyette iken cihazı yaklaşık 10-12 saat şarjda bırakınız. Notebooku çalıştırdığınızda bataryanın %100 dolmuş olduğunu göreceksiniz. Bataryayı %5 seviyesine kadar deşarj edip tekrar %100 oluncaya kadar şarj ediniz.
İlgili 16 soru bulundu
Laptop ve Normal Bilgisayarlarda Şarj Ne Kadar Gider? Orta segment bir bilgisayarda normal kullanım pil ömrü olan 8 saat durumu sabit olarak kalır. Üzerinden belirli bir zaman geçtiğinde (2 ya da 3 yıl) bu korunan pil ömrü 6 saate kadar düşebilir. Çoklu kullanımlarda ise bu durum yine değişkenlik gösterebilir.
Her gün kullanılıyorsa günde bir defa tam olarak şarj edilmeli ve şarj tamamen dolduktan sonra kullanıma şarjda devam edilmeli. Genel olarak laptop bataryasından yakınanlar "%50 şarj olmasına rağmen hemen kapanıyor ve şarja %0 dan başlıyor." gibi şikayetlere sahiptir.
Öte yandan bilgisayarı açık bırakmak, bilgisayarın güç dalgalanmalarından zarar görme riskini artırır. Bir dalgalanma koruyucusu, bu tehlikeye karşı önemli ölçüde koruma sağlar ancak bir güç dalgalanmasının bilgisayarınıza zarar vermemesini sağlamanın tek yolu bilgisayarı kapatmak ve fişini çekmektir.
Gigapat. Tozlanma dışında hiçbir şey olmaz. Belki termal macun kuruyabilir, onu da değiştirdiğinizde sorun kalmaz. Ha, çok sıcak, çok soğuk veya doğrudan güneş ışığı alan bir yere koyarsanız sorun olabilir.
Açıkkende şarj edebilirsin kapalıykende. Dikkat etmen gereken tam deşarj olmadan şarj etmemeye ve tam şarj olmadan da şarjdan çekmemeye çalışırsan. Batarya hücreleri daha ömürlü olur yani deşarj süresi daha uzun olur. Kapalıyken şarj etmenin tek avantajı normale göre biraz daha kısa süreli şarj olmasıdır.
Laptopların sürekli şarjda kalması, batarya ömrüne olumsuz bir etki yapmaktadır. Zira pil kapasitesi zamanla azalmaya başlayacağı gibi batarya performansı da beklentilerin altında kalabilir. Şarj döngüsü artacak bataryalar belirli bir süre sonra değişim gerektirebilir.
Evet, prizde şarj aleti bırakmak elektrik tüketir. Ancak bu durum her cihaz için geçerli değil. Bazı cihazlar, şarj aletini prizde bıraktığınızda kendilerini beklemeye alır. Bu durumda şarj aleti, cihazın pil seviyesini izler ve pilin tamamen dolması durumunda enerji akışını keser.
Pil şarj döngüsü
Kullanılan pilin kapasitesi, lityum iyonların kimyasal özellikleri nedeniyle zamanla azalacaktır. Bu durum oldukça normaldir. Lityum iyon pilin ömrü yaklaşık 300 ile 500 şarj döngüsü arasındadır.
Pilin içindeki kimyasal maddeler düşük sıcaklığa maruz kaldıklarında bozulabilir. Diğer yandan, çok yüksek sıcaklıklara maruz kalındığında laptop/notebook bataryasının patlama ihtimali vardır. 5. Pil ömrünü uzatmak için güç kablosunu sıklıkla fişe takıp çıkarmaktan özellikle kaçınmanızı tavsiye ediyoruz.
Priz imkanı olan her yerde şarjda kullanılmalıdır; ve 1-2 haftada bir bataryayı boşaltıp tekrar doldurman bataryayı canlı tutacaktır. Yeni cihazlar pil dolu olduğunda hala daha doldurmaya devam etmez. Bu yüzden şarjı dolunca prizden çıkarmaya gerek yoktur.
Herhangi bir zararı olmaz, yeni batarya da alınabilir.
Isısı sorun yoksa makinede açık kaldığı sürece ve yük altında olmadığı sürece sabit bir değerde kalır.
Kapalıyken fişi çekmek zarar vermez. Elektrik tasarrufu bile sağlar.
üst düzey dizüstüler, oyun oynuyorsanız 2-3 yıl, işlem gücü gerektiren render vb. işler, yazılım işleri falan yapıyorsanız 5-7 yıl, internete girmek, film izlemek, office programları kullanmak vb. yapıyorsanız 10 yıl ihtiyacınızı görebilir.
Sorun olmaz. Zaten bu parçalar uzun ömürlü tasarlandılar eğer sıcaklık konusunda sorun olmaz ise rahatça kullanırsın.
Yani günlük bilgisayarınızın harcadığı elektrik 600 W'lık bir PSU için 150-200 W da olabilir. Bu günlük 12,48 TL elektrik faturası yansımasını bilgisayarınızı her gün açık tuttuğunuzu varsayarak aylık hesaba vurursak 374 TL gibi bir tutar elde ediyoruz.
Özetle, sık sık bilgisayarı açıp kapatmak, güç döngüsünü azalttığından bilgisayarın ömrünü yer. Fakat öte yandan eğer içindeki mekanik aksam az ise, yani sabit sürücü yerine bir SSD kullanıyorsanız ya da bilgisayar bileşenleri kaliteli kapasitörlere sahip ise, o zaman durum pek de böyle olmayabilir.
Dizüstü Bilgisayarımı Şarjda Bırakmalı mıyım? Bataryayı sürekli olarak yüzde 100 seviyesinde bırakmak ömrünü kısaltacaktır. Evet ama bataryanın tekrar tekrar deşarj olup şarj edilmesi de ömrünü kısaltacaktır. Daha doğrusu ne yaparsanız yapın, bataryanız zamanla yıpranacak ve kullanılabilir kapasitesi azalacaktır.
Görev çubuğunda Ara'yı seçin, Komut istemi yazın,basılı tutun (veya sağ tıklayın) Komutistemi'ne basın ve ardından Yönetici olarak çalıştır'ı > seçin. Komut istemine powercfg /batteryreport yazın, ardındanEnter tuşuna basın. Pil raporu, bilgisayarınızki bir klasörde depolanan bir HTML dosyasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri