Azmettirme, belli bir suçu işleme hususunda henüz bir fikri olmayan bir kişinin başkası tarafından bu suçu işlemeye karar verdirilmesidir.
Örnek olarak, bir kişinin başka bir kişiyi bir hırsızlık işlemeye teşvik etmesi veya hırsızlığı gerçekleştirmesi için talimatlar vermesi, bu kişinin suça azmettirme eylemini gerçekleştirdiğini gösterir. Suça azmettirme durumunda, hem azmettiren kişi hem de suçu işleyen kişi, yasal olarak cezalandırılabilir.
Azmettiren, suçun tam cezası ile cezalandırılır. Üstsoy ve altsoy ilişkisinden doğan nüfuz kullanılarak suça azmettirme durumunda ceza artırılır. Azmettirenin belli olmaması durumunda, fail veya diğer suç ortağı hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası uygulanabilir.
İşlenen bir suçta azmettiren kişinin kim olduğunun belirlenemeyebilir. Bu durumlarda suçu işleyen ya da diğer suç ortağı hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilebilir. Bu durumda suçu işleyen veya diğer suç ortağı azmettiren kişiyi ortaya çıkarır ise alacakları ceza 20-25 yıl arasında cezalandırılır.
Buna göre azmettirme, belli bir suçu işleme hususunda henüz bir fikri olmayan bir kişide başkası tarafından bu suçu işlemeye karar verdirilmesidir.
İlgili 28 soru bulundu
Buna göre azmettiren de meydana gelen suçun cezasını alır. Bağlılık kuralı gereği azmettirenin kastı ile azmettirilenin kastının paralel olması, gerekir. Azmettirilenin azmettirilen suça ilişkin sınırın aşılması durumundaki cezai sorumluluğunu sınırlamaktadır.
Suç işlemeye tahrik suçu Türk Ceza Kanunu'nun 214. Maddesinde yer almaktadır. Buna göre suçun cezası şu şekildedir: Suç işlemek için alenen tahrikte bulunan kişi, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(1) Başkasını suç işlemeye azmettiren kişi, işlenen suçun cezası ile cezalandırılır. (2) Üstsoy ve altsoy ilişkisinden doğan nüfuz kullanılmak suretiyle suça azmettirme halinde, azmettirenin cezası üçte birden yarısına kadar artırılır.
Azmettirme fiili belli bir kişiye karşı olmalıdır. Azmettiren tarafından suça teşvik edilen azmettirilen, azmettirme fiilini belli bir şahsa karşı işleyebilir. Azmettirmenin söz konusu olabilmesi için mağdurun belli bir şahıs olması gerekmektedir. Azmettirme hareketi olmadan azmettirmeden söz edilmesi mümkün değildir.
Faili, suç işlemeye azmettiren kişi, fail ile aynı cezayı alır. Ancak failin suçu işlemesine yardım eden kişi: Fail, kasten öldürme suçunun temel halini gerçekleştirdiyse 10 – 15 yıl arasında, Fail, kasten öldürme suçunun nitelikli halini gerçekleştirdiyse 15 – 20 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılır.
Yumruk Atmanın Cezası
Buna göre Türk Ceza Kanunu madde 86/1: '' (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.'' demektedir.
Örneğin bir kimsenin kapı zilini ısrarla basıp basıp kaçmak belirtmiş olduğumuz suçun oluşumuna sebebiyet verebilir. Aynı zamanda sosyal medya hesaplarından gerçekleştirilen iletişim rahatsız edici olduğu halde ısrarla yapılıyorsa bu durumda da kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun oluşması mümkündür.
Suça azmettirme, “şeriklik” biçimlerinden biridir. Azmettiren kişi, suç teşkil eden fiili işleyecek kişinin karar almasında önemli bir rol üstlendiğinden azmettiren de işlenen suçun cezası ile cezalandırılır.
Asıl suçun cezası müebbet hapis cezası ise bu suça yardım etmenin cezası 10 ile 15 yıl arasında hapis cezasıdır. Asıl suçun cezası ağırlaştırılmış müebbet veya müebbet olmadığında ise bu suça yardım etmenin cezası asıl cezanın ½ oranında indirilmiş hali kadar hapis cezasıdır.
Basit tıbbi müdahale ile giderilemeyen adam dövme suçunda 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası, Basit yaralama suçunun nitelikli hallerinden birinin işlenmesi halinde failin alacağı ceza ½ oranında artar. Adam dövme suçu canavarca hisle işlenmişse, ceza 1 kat arttırılır.
Yani basit kasten öldürme suçuna teşebbüs 9 yıldan 15 yıla kadar, nitelikli kasten öldürme suçuna teşebbüs ise 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasıdır.
Suçların İçtimaı Nedir? Gerçek içtima ilkesinin istisnası olarak suçların içtimaı durumunu meydana getiren kuralların düzenlenmesi; faili, gerçek içtima ilkesinin şiddetli sonuçlarından koruma ve kusurlu fiil sorumluluğunun aşılmaması kaygısına dayanmaktadır.
Silahla tehdidin cezası temel cezaya göre daha ağır bir cezadır çünkü tehdit suçunu düzenleyen m.106'da silahla tehdit cezayı ağırlaştıran nitelikli hal olarak düzenlenmiştir. Buna göre silahla tehdidin cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır.
Mala zarar verme suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 151. maddesinde “Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.” şeklinde ...
Kanunilik ilkesi uyarınca, suça katılan ancak davranışları suçun kanuni tanımında öngörülen fiili gerçekleştirmeye elverişli bulunmayan kişilerin cezalandırılması mümkün değildir. Doktrindeki hâkim görüş Kanunumuza göre şeriklik statüsü “yardım etme” ve “azmettirme”den ibarettir.
Taksir, kusurlu failin bir ödevi yerine getirmemesi nedeniyle gereken özen ve dikkati gösterme yükümlülüğünün ihlali; suçun öngörülebilir sonucunun öngörülemediği bir durumdur. Taksir bir nevi ihmal durumudur.
Etkin Pişmanlık; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen, bir suçun işlenmesinden sonra failin pişmanlık göstermesi durumunda cezasının azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılması halidir. Her suç tipi açısından etkin pişmanlık ve ceza indiriminin uygulanması mümkün değildir.
Örneğin küfür edilmesi durumunda öfkelenen failin karşı tarafa '' O anda'' saldırganlık göstermesi haksız tahrike girmektedir. Öfke ve şiddet nedenine bağlı olarak yapılan uygulamalarda, mağdurun faile karşı tahrik edici doğrudan hareketlerde bulunması durumudur.
Cinsel uyarılma (ayrıca cinsel heyecan), cinsel aktivite sırasında beklentisiyle cinsel arzunun uyarılmasıdır. Cinsel ilişki için hazırlık olarak vücutta ve zihinde bir takım fizyolojik tepkiler oluşur ve bu süreç boyunca devam eder. Erkek uyarılması sertleşmeye neden olur.
Müstehcenlik; Eski ve yürülükten kaldırılan, 765 Sayılı TCK m. 426/1 fıkrasında, “Halkın ar ve haya duygularını inciten veya cinsi arzuları tahrik ve istismar eder nitelikte genel ahlâka aykırılık” müstehcenlik olarak tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri