Rübâb-ı Şikeste – Tevfik Fikret (Akçağ Yayınları, 2. Baskı, Temmuz 2017) adıyla yayımlanan çalışmadan sonra şairin tüm şiirleri, Halûk'un Defteri, Şermin, Rübâb'ın Cevabı ve Diğer Şiirleri adıyla bir araya getirilmiş; böylelikle Tevfik Fikret'in “Bütün Şiirleri”, iki ayrı çalışmayla okuyucuyla buluşturulmuştur.
Türk edebiyatının Batılılaşma sürecine büyük katkıda bulunan ve Edebiyat-ı Cedide, diğer adıyla Servet-i Fünun Edebiyatı'nın en büyük temsilcilerinden biri olan Tevfik Fikret'in kaleme aldığı Rübab-ı Şikeste, insana ve doğaya dair konuları dönemin yazın üslubuyla harmanlamış bir eserdir.
Salih Nigar Keramet, 1926'da neşrettiği Fikret'in hayat ve eseri isimli küçük fakat dolgun kitabında: "İmana yaşamak dini adını takan Fikret'in, yaşamaktan maksadı en doğru; en iyi, en temiz, en güzel, en insanca yaşamaktır" diyor.
Fikret ve oğlu Haluk
Tekrar ülkesine dönmeyen Halûk Fikret, 1943 yılından sonra kendisini dine verip pastör oldu ve 1965 yılında Orlando'da, Park Lake Presbiteryen Kilisesi pastörü iken hayatını kaybetti.
Genellikle 3-5 gün içinde kargoya verilir. Oğlu Halûk'un dünyaya gelişi ve II. Meşrutiyet ilânı, Edebiyat-ı Cedîde'nin öncü şairi Tevfik Fikret'in üzerindeki karamsarlığı dağıtır, onun Meşrutiyet'ten önce kapandığı Aşiyan'dan çıkıp tekrar hayata karışmasını, geleceğe ümitle bakmasını sağlar.
İlgili 23 soru bulundu
Servet-i Fünun şiirinin bellibaşlı temsilcilerinden Fikret, Halûk'un Defteri'nde oğlu Halûk'a şiiriyle nasihatte bulunmuş ve O'nun şahsında yeni bir nesil ve yeni bir dünya hayal etmiştir.
tevfik fikret'in, isminin ortasındaki vnin iğreti duruşuna tezat, bi harfi eksik mi ne, şiiri.. tabii oğlu haluk'a yazmış. diklemesine, uzun, sert bi şiir.
(Foto: Hürriyet) ! “Halûk'un Defteri,, adlı eserindeki şiirlere ilham kaynağı olan oğlu Hüseyin Halûk Fikret halen şehrimiz Presbyterian kilisesinde rahiplik yapmaktadır.
Servet-i Fünun topluluğunun lideri olan Tevfik Fikret, idealist ve devrimci yanıyla Atatürk başta olmak üzere döneminde birçok aydını fikirleriyle ve faaliyetleri ile etkilemiştir. Türk edebiyatının Batılılaşmasında öncü isimlerden birisi olmaktadır.
İttihat ve Terakki iktidarına da karşı çıkan Fikret, Aşiyan'a çekildi. Aynı yıllarda şeker hastalığına yakalanan Tevfik Fikret, kolundan olduğu bir ameliyatın ardından 48 yaşında 19 Ağustos 1915'de yaşamını kaybederek, Eyüp'teki aile mezarlığına defnedildi. Şairin mezarı daha sonra Aşiyan'daki müze evine taşındı.
Rübâb-ı Şikeste, melankolik duyarlılığı baskın bir sanatçının, hayattan kaçan (merdüm-girîz) ve yaşadığı hayatı beğenmeyen bir modern bireyin depresyonunun bir nevi izdüşümünü simgelemektedir.
Eser, devrinin sosyal bir hicvidir. "Dinlerin ve kuvvetlilerin insanlar arasında sebep oldukları sayısız boğuşmalardan ve haksızlıkları" konu alır (Akyüz, age.: 98). Tarih-i Kadim döneminde büyük etki yapmıştır.
Tevfik Fikret, Servet-i Fünun dönemi yazarıdır. Servet-i Fünun dönemi, 7 Şubat 1896'da Servet-i Fünun dergisinde edebi hareketin gerçekleşmesiyle başlar.
Rübâb-ı Şikeste, melankolik duyarlılığı baskın bir sanatçının, hayattan kaçan (merdüm-girîz) ve yaşadığı hayatı beğenmeyen bir modern bireyin depresyonunun bir nevi izdüşümünü simgelemektedir.
En önemli eseri “Rübâb-ı Şikeste” adlı şiir kitabıdır.
Rübab-ı Şikeste'nin ilk baskısı 1900 yılında yapılmış, çok kısa sürede bitmesi üzerine aynı yıl ikinci baskısı neşredilmiştir. Uzun bir aradan sonra, o zamana kadar Fikret'in yazdığı bazı şiirler de ilave edilerek 1910 yılında üçüncü baskı yapılmıştır.
Tevfik Kolaylı [24 Mart 1879 (hicri 1296, miladi 1880); Bodrum, Muğla - 28 Ocak 1953; İstanbul] ya da yaygın bilinen adıyla Neyzen Tevfik, taşlamalarıyla tanınan Türk neyzen ve şairdir.
Servet-i Fünun'cular arasında görüş ayrılıkları başlamıştı. Bazıları dergiden ayrıldılar. Bir süre sonra Fikret de derginin sahibi ile anlaşamayarak yazı işleri yönetmeliğini bıraktı. Bütün zamanını Robert Kolej'de geçirmeye başladı.
* Yeryüzü vatanım, insan soyu milletimdir benim, ancak böyle düşünenin insan ola- cağına inandım. Şeytan da biziz, cin de, ne şeytan, ne melek var: Dünya dönecek cennete, insanla inandım.
Şermin, Tevfik Fikret'in 1914 yılında çocuklar için yazdığı şiirlerden oluşan ve aynı yıl yayımlanmış olan kitabı. Ünlü şairin son eseri olan kitap, Türk edebiyatının “ilk eğitsel çocuk kitabı” ve çocuk şiiri alanında Türkçedeki ilk örneklerden biri kabul edilir.
Halûk'un Defteri Tevfik Fikret'in kendi el yazısıyla yazdığı nüshadan klişe çıkartılarak Hasan Tahsin tarafından neşredilmiş ve İstanbul'da 1327/ 1911 yılında Tanin Matbaası'nda basılmıştır. Şiirden önceki sayfada Halûk'un bir resmi ve onun altında “Sevgili nineme, Gloskow'dan, Kânûn-i Sânî 1911, bir tane oğlu A(yn).
tevfik fikret şiiri. sıyah-ı mateme benzer terâne-i îdi!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri