Bitki, yeşil aksamının gelişme döneminde çok miktarda azot kullanır. Köklerin solunumunda, çiçeklenmenin zamanında gerçekleşmesinde, meyvenin (tohumun) oluşmasında ve olgunlaşmasında azotun rolü çok önemlidir. Azotça iyi beslenen ağaçların zararlılara karşı direnci de artar.
Bitkisel büyümeyi destekleyen ve yeşillenme döneminde önemli rol oynayan azot, bitki fizyolojisi hayati bir önem taşımaktadır. Bitkiler bu anlamda gelişim döneminde ciddi miktarda azot tüketmektedir. Azot gübre, bitkilerin kök, gövde, yaprak ve meyve gelişimlerine destekte bulunmaktadır.
Sebze yetiştiriciliği ve meyve yetiştiriciliğinde meyvenin ihtiyacı olan potasyumun ham maddesidir. Bitkinin direk alabileceği formdadır bu nedenle ürün kullanımında yüzde yüz başarılı sonuç verir.
Azotun fazla verilmesi durumunda ise bitkide anormal boya kaçma, bitki dokularında gevşekleşme, bitkide yatma, hastalıklara karşı direncin azalması, geç çiçeklenme ve raf ömründe kısalma, şeker sentezinde azalma, erken meyve dökülmesi, depo hastalıklarının artması gibi olumsuzluklar gözlemlenir.
İlgili 25 soru bulundu
[2, 3]. Azot bitkisel üretimde noksanlığı en çok görülen aynı zamanda en çok ihtiyaç duyulan ve verimi arttırıcı en önemli bitki besin elementidir [4].
AZOT FAZLALIĞI; Bitkilerde fazla azot bitkinin gelişim periyodunu uzatır, bitkilerde ve yapraklarda anormal büyüme gerçekleşir ve çiçeklenme gecikir buna karşılık bitki metabolizması yavaşlar ve meyveler geç olgunlaşır. Fazla azot bitkide sürgün sayısını arttırdığı gibi bitkide erken yaşlanmaya yol açar.
FOSFOR (P), bitkide kök gelişimini hızlandırır ve güçlü bir kök sistemi meydana getirir. Eşzamanlı çiçeklenmeyi teşvik eder, dane ve meyve tutumunu arttırır. İri ve dolgun meyve oluşmasını sağlar.
GordoMax NPK'lı verim arttırıcı bir üründür. Meyvelerin tutumunu artırarak hepsinin büyümesini ve uniform çıkış yapmasını sağlar. Narenciye ağaçlarının haziran dökümünü engeller. Azottan sonra bitkilerin en fazla gereksinim duyduğu element potasyumdur.
Azotlu Gübreler: Mutlaka birkaç defada bölünerek uygulanmalıdır. Çünkü azot hareketli bir elementtir ve kolayca yıkanıp kaybolur. Yarısı ekimle birlikte veya ekimden hemen sonra, diğer yarısı ise bitkinin gelişme döneminde verilmelidir.
Dişi organ oluşumundan – Temmuz başına kadar gerekli azot miktarının yarısı üre ve amonyum olarak; Temmuz başı – Ağustos sonuna kadar hesaplanmış azot miktarını kalan yarısı nitrat olarak haftalara bölünerek verilebilir.
Azotlu gübrelerin verilme zamanı:
Azotlu gübrenin bölünerek verilmesine karar verildiği zaman ekim ve dikimde mutlaka yarısına yakın bir kısmının verilmesi çok faydalı olur. Gübrenin geri kalan kısmı bitki gelişmesinin hızlı olduğu dönemlerde ve çok geç kalınmadan verilmelidir.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Üst gübre uygulandıktan sonra 5-10 gün yağmur yağmıyor, hava sıcak ve güneşli ise ÜRE gübresinden büyük ölçüde azot kaybı amonyak ( NH3 ) halinde olur ve gübrelemenin etkisi az görülür. Bu kayıp %33 N Amonyum Nitratta nispeten az, CAN gübresinde ise çok az olur.
Hücrelerimizde bol miktarda ve serbestçe gezinmeye başlayan oksijen, hücrelerimizin organellerini ve proteinleri parçalamaya başlar, hücre onarımını sağlayan enzimleri de çalışamaz hale getirirdi. Sonuç olarak hızlı bir şekilde yaşlanmaya başlardık ve ölürdük.
Azotlu gübre yüksek verim sallayarak su ihtiyacını karşılar. Bitkinin gelişimini ve büyümesini sağlayan ürün dane dökümünü engelleyerek gelişmesine katkı sağlayabilir. Mahsul kalitesini artıran, bitki gelişimini hızlandıran özel, geliştirici bir üründür. Sıvı azot genellikle soğutma amaçlı kullanılmaktadır.
Toprağınızın ihtiyaç duyduğu azot, fosfat ve potas yüzdelerini bilerek bu gereksinimlere uygun gübre satın almak en doğrusudur. Ayrıca olgun bir elma ağacı için azot açısından zengin gübre kullanımı son derece idealdir. Yine bu tür ağaçlarda sığır gübresi gibi daha organik gübrelerde tercih edebilirsiniz.
Düzenli olarak gübre kullanın
Sebzeleriniz için verimli büyüme performansı önemlidir. Sebzeler azot açısından zengin gübreler ile en azından 4-6 haftada bir beslenmelidir. Ancak bazı sebzelerde, özellikle domateste, gerekilen miktarın fazlası gübre vermek ürünün verimliliğini düşürecektir.
Dane ve meyvelerin iri, dolgun ve sert; renklerinin canlı olmasını sağlar. Ürünün gıda değerini (şeker, protein, aroma maddeleri, vitaminler) artırır. Meyve dökümünü en aza indirir. Olumsuz yetişme koşullarına, yatmaya ve hastalıklara karşı dayanıklılığı artırır.
Potasyum gübresi ne zaman verilir diye araştırma yapıyorsanız yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarının potasyum ihtiyacı oldukça yüksek oluyor. Bu bitkilere potasyum uygulaması hasadın ardından veya yaprak dökümü döneminde yapılıyor.
Döllenmiş meyvelerin gelişmesini sağlar. Özellikle çiçek atan, küçük meyve döken türler için tavsiye edilir. UYGULAMA ŞEKLİ: İlk püskürtme çiçeklenme başlangıcında yapılmalı ve çiçeklenme kademelerine uygun olarak yaklaşık 10 gün ara ile tekrarlanmalıdır.
Azot noksanlığında bitkilerde büyüme oranı düşer yani bitkinin büyümesi yavaşlar. Bitki küçük kalır, yapraklar küçülür ve yaşlı yapraklar genelde vaktinden önce dökülür. Kök gelişmesi etkilenir ve özellikle köklerde dallanma zayıflar. Bununla birlikte N noksanlığında kök/gövde oranı genelde büyür.
Kalp ve damar yolu rahatsızlıklarını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca akciğerlere de zarar vermektedir. Azot gazı oksijen ile birleştiğinde zararlı etkileri büyümektedir. Azot gazının hava ile birleşiminde ve fazlası olduğunda yanıcı ve patlayıcı etkisi açığa çıkar.
Azot zehirli değildir, fakat toksik etkisini yüksek konsantrasyonlarda basit bir boğucu gaz olarak gösterir. Boğulma belirtileri; hızlı ve güçlükle teneffüs, hızlı yorulma, mide bulantısı/kusma ve muhtemelen bilinç kaybının ardından ölümdür. Azot , havanın sıkıştırılması ve ayrıştırılması yöntemiyle elde edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri