Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
Evin atmosferindeki sıcaklık farkı ile havadaki su buharı suya dönüşür. Evdeki yüksek nem, düşük neme neden olur. Nemin ana sebebi sıcaklık farkıdır. Sıcaklık farkı, esas olarak binaların yapımındaki hatalardan kaynaklanır ve uygun şekilde yalıtılmamış binalarda genellikle rutubet sorunları yaşanır.
Bu durumda rutubetli duvar nasıl kurutulur sorusuna cevap olarak havalandırma yöntemi düşünülebilir. Kış aylarında bile günde iki ya da üç kere kısa aralıklar pencerelerin açılması gerekmektedir. Sonbahar aylarında bu süre biraz daha uzatılmalıdır. Yaz aylarında ise uzun süre pencereler açık kalarak ev hava almalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Tesisat sorunları, çatı veya pencere sızdırmaları gibi durumlar evin içine su sızmasına ve böylece rutubet oluşumuna neden olabilir. Ayrıca, yalıtım eksiklikleri de rutubetin ortaya çıkmasına zemin hazırlar. İyi bir izolasyon olmadığında, dışarıdaki nemli hava içeriye sızabilir ve iç mekanlarda rutubet oluşabilir.
Rutubete Kesin Çözüm Yolları
Özellikle banyo ve mutfak gibi nemin yoğun olduğu alanlarda pencere açılarak veya havalandırma fanları kullanılarak havanın dolaşımı sağlanmalıdır. Bazı durumlarda profesyonel yardım almak ve uzman bir tesisatçı veya nem uzmanıyla çalışmak etkili sonuçlar sağlayabilir.
Ortamda az nem olduğunda ciltte kurumaya, öksürüğe, nefes zorluğuna yol açar. Hava kuruduğunda daha çok su içme, cildi nemlendirme gereği duyabilirsiniz. Nemin yüksek olduğu ortamlarda ise küf oluşumuna rastlayabilir, nefes alırken zorlanabilir ve bunalabilirsiniz.
Nem oranı yüksek olduğu zaman her türlü sorun ile karşı karşıya kalınabilir. Ev ortamında yüksek nem olduğu zaman rahat bir şekilde ev içinde oturma, uyanma, uyuma ve başkaca faaliyetlerde zorluk yaşanacaktır. Bu bağlamda yüksek nem insanı bulantır ve inanılmaz derecede hareketleri kısıtlar.
Çünkü özellikle kaya tuzu, çok güçlü bir nem çekme özelliğine sahiptir.
Odamız içerisinde bulunan petek üzerine su kabı koyarak odadaki nem oranını biraz da olsa düzenleyebiliriz . Bir diğer basit yöntem yine kalorifer petekleri üzerine koyabileceğimiz ıslak havlulardır . Nemlendirme cihazı veya nemlendirici özellikli klimalarda kullanabiliriz .
Doğalgaz sobaları veya kombileri kullanan evlerde, yanma işlemi sırasında ortaya çıkan su buharı, soğuk yüzeylere temas ederek rutubet oluşumuna neden olabilir. Evin yeterli havalandırma sistemine sahip olmaması veya izolasyonun zayıf olması, içerideki nemin dışarı çıkmasını engeller.
Duvarda oluşan rutubeti anlamanın en kolay yolu el ile dokunmaktır. Elle veya kuru bir bezle dokunduğunuzda ıslaklık geliyorsa duvarda rutubetin olup olmadığını anlayabilirsiniz. Duvarda sarıya çalan lekeler nemin varlığını gösterir.
Tıpkı karbonat gibi kedi kumu da nemi içine hapsetme özelliğine sahip. Bu nedenle evinizde sık sık rutubet oluşan yerlere bir kase ya da hava geçirgenliği olan bez bir torba içinde kedi kumu da bırakabilirsiniz.
- Karbonat ve kedi kumunun nemi çekme özelliği bulunur. Bu nedenle evlerin belirli bölümlerine küçük torbalar halinde yerleştirilmelidir. - Kaya tuzu lambası yakmak nemi önlemeye yardımcı olur. - Badana yapılacağı zaman küf ve mantarlara karşı koruyucu boyalar tercih edilmelidir.
Düzenli olarak evlerin havalandırılması ve kış aylarında kalorifer peteklerini nemi azaltacak derecede yakılması gibi yöntemler aşırı nemin neden olacağı hastalıkların azalmasına yardımcı olmaktadır.
Bağıl nemin %100 olması, havanın artık suyla doyurulmuş olması demektir. Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı hâline dönüşecektir. Bağıl nem %100'den küçük bir değerdeyse buharlaşma gözlenir.
Evinizdeki tüm mekanların gün içinde mutlaka havalandırılmış olması gerekir. Havalandırma sayesinde odanın kuruyan havasıyla nem dengesi sağlanır. Yaz aylarında nemin yüksek seviyede olduğu günlerde, gündüz saatleri çok sık havalandırmak yerine, gece havalandırmak daha faydalı olabilir.
Rutubetin ana habercisi, kısa bir süre içinde oluşabilecek kötü kokudur. Bu koku ve rutubet özellikle kış aylarında artabilir, evin iç ve dış sıcaklığı arasındaki fark terleme olarak adlandırılan su damlacıkları ile kendisini gösterebilir.
Akıllı telefon takip sistemleri sayesinde akıllı telefon ile çalıştırılabilen ölçüm cihazları sadece akıllı termometreler değildir. Ayrıca nem tespit edilebilir ve değerlendirilebilir.
Genel olarak oda nem oranı yüzde 40 ile yüzde 60 arasında değişen sayılardan olmalıdır. Yüzde 40'ın altında nem oranları ciltte kuruluğa ve kaşıntıya neden olur. Yüzde 60 üzeri nem ise küf ve mantarların oluşumuna sebebiyet verir.
Yüksek nem nefesinizi kesebilir
Sağlıklı kişilerin bile yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen yüksek nem oranı astım hastalarının zor bir dönem yaşamasına neden olabilmektedir. Alerjenler ve viral enfeksiyonların yanında aşırı sıcak ve nem astım krizlerini tetikleyebilmektedir.
Peki duvarda rutubet nasıl önlenir? İşte bu sorunun yanıtı: Evinizi düzenli olarak havalandırmak nem seviyesini azaltmaya yardımcı olacaktır. Özellikle banyo ve mutfak gibi alanlarda havalandırma fanlarının kullanılması faydalı olacaktır.
Pirinç önerisi birçok teknoloji blogunda da geçiyor. Pirinçler nemi emdiği için cihazdaki suyu çekip alıyor.
Rutubet sonucunda odanın içinde mikroplar ve zararlı bakteriler oluşabilir. Rutubet romatizma hastalığını da tetikler. Rutubetli bir oda eklem ağrıları çekmenize, halsiz ve yorgun düşmenize neden olabilir. Ayrıca rutubet çoğu insanda uyku sorununa da neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri