Derin yapılı ve iyi nadas edilmiş topraklarda yağışın normal gittiği yıllarda yeterli miktarda azotlu gübre kullanılması gerekir. Meyve ağaçlarında azotlu gübreler çiçeklenmeden önce ve sonbaharda püskürtme yoluyla yapraktan da verilebilir.
Bitkilerde verim ve kalite parametrelerini önemli ölçüde etkileyen Azot (N) genelde topraktan bitki kökleri vasıtasıyla alınmasına rağmen yapraktan da takviye edilmesi verim ve kaliteyi artırabilmektedir.
Azotlu gübrelerin verilme zamanı:
Azotlu gübrenin bölünerek verilmesine karar verildiği zaman ekim ve dikimde mutlaka yarısına yakın bir kısmının verilmesi çok faydalı olur. Gübrenin geri kalan kısmı bitki gelişmesinin hızlı olduğu dönemlerde ve çok geç kalınmadan verilmelidir.
Bu araştırma sonuçlarına göre, ürenin yapraktan 3 kez % 0.25 oranında püskürtülerek uygulanması yaprakların N beslenmesini ve fındık verimi arttırması için önerilmektedir.
Çözünürlüğü yüksek olan üre, aynı zamanda damla sulama ile köklere, yada püskürtülerek yapraktan da uygulanabilir. Meyve ağaçlarında, taç izdüşümlerine gelecek şekilde atılan üre sonrasında çapalanarak toprağa karıştırılır yada damla sulama ile köklere ve püskürtülerek yapraktan uygulanabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Ayçiçeği yaprak gübresi, ayçiçeklerinin toprağa değil doğrudan yapraklarına uygulanan bir gübre türüdür. Bu yöntem, bitki tarafından büyümeyi ve genel sağlığı iyileştirebilen daha hızlı ve daha verimli besin emilimine izin verir. Tipik olarak azot, fosfor ve potasyum gibi temel besinlerin bir kombinasyonunu içerir.
Bünyesinde %46 üre azotu ihtiva etmektedir. Suda kolaylıkla eridiği için, yapraktan ve damla sulama ile uygulamaya uygundur. Düşük biüreli üre gübresinin fiziksel ve kimyasal özellikleri şu şekildedir.
Made in Italy MEGAFLOR, % 100 çabuk çözünebilirliği, saflığı ve ağır metal, klor ve kireç ihtiva etmemesinden dolayı dünyanın en iyi yaprak gübresi olarak bilinir.
Ağaçlarda, ağaç taç izdüşümlerine toprağa gömülerek veya püskürtülerek yapraktan uygulanabilir. Şeker gübreden en iyi şekilde yararlanmak için; bitkinin ihtiyacı olan gübrenin yarısının ekimle birlikte, diğer yarısının da gelişmenin ilerki dönemlerinde uygulanması gerekir.
Ayrıca, üre yüksek oranda N içermesi, suda kolayca çözünmesi ve yüksek konsantrasyonlarda dahi bitkilere zarar vermemesi nedeniyle, yaprak uygulamalarına toprak uygulamalarına göre daha uygundur.
AZOT FAZLALIĞI; Bitkilerde fazla azot bitkinin gelişim periyodunu uzatır, bitkilerde ve yapraklarda anormal büyüme gerçekleşir ve çiçeklenme gecikir buna karşılık bitki metabolizması yavaşlar ve meyveler geç olgunlaşır. Fazla azot bitkide sürgün sayısını arttırdığı gibi bitkide erken yaşlanmaya yol açar.
Fazla azot, bitkilerin hastalık etkenlerine karşı dirençlerinin azalmasına ve aynı şekilde bunların düşük sıcaklık derecelerinde zarar görmesine de sebep olur. Pratikte sonbaharda fazla miktarda azotlu gübre verilen meyve ağaçlarının dondan çok fazla zarar gördükleri sık sık gözlenmektedir.
Sebzelerde azotlu gübreler, vegetasyon dönemleri dikkate alınarak bir veya iki kerede verilebilir. Verilecek azotlu gübrenin yarısı tercihen AS halinde dikimden 15 gün sonra, yarısı ise meyve bağlandıktan sonra gövdeden 5-10 cm yana atılarak toprağa hafifçe karıştırılır.
Ürün kalitesini ve raf ömrünü artırır. Damla sulama ve yapraktan uygulamaya en uygun potasyum sülfattır.
Çiçeklenme işleminden önce ya da sonbaharda yapraktan püskürtme işlemi ile azot gübre uygulanabilmektedir. Bostan yapanlar ise, ekim işlemi ile birlikte azot gübresinin yarısını uygulamaktadır. Kalan yarı azot gübresi ise çapa işlemi öncesinde toprağa atılmaktadır.
Sıvı gübreler genelde su ile seyreltilerek, damla sulama ile bitkinin köküne, ya da bitkilerin yapraklarına püskürtülerek uygulanır. Bu uygulamalar sabah erken saatlerde, ya da akşam üzeri saatlerinde yapılmalıdır. Örtü altında yetiştirilen sebzelerde, ilk sulamadan başlayarak, her sulamada kullanılabilir.
Demir sülfatın bir diğer avantaj sağlayan yönü ise, direkt toprağa transfer edilebildiği gibi çözelti formuna getirilip bitkilerin yapraklarına sıkılarak da uygulanabilir olmasıdır.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Fındıkta, Şubat-Mart döneminde sürgünlerde gözler kabarmadan önce, topraktan uygulanan kompoze gübrelere ilave olarak, Mayıs-Haziran aylarında verilen kalsiyum amonyum nitratlı gübrelerin etkisini ve ürün verimliliğini arttırmak için, yine bu aylarda 15-20 gün ara ile 2-3 defa yaprak gübreleri uygulanabilir.
Azot, fosfor ve potasyumca zengin, iz elementli besin maddeleri karışımıdır. Kök sistemini güçlendirir. Dal, yaprak ve sürgün gelişimini artırır, bodur gelişimi önler.
Gübrelerdeki farklı tuzlar, suyun köklere akışını azaltabilir, bu nedenle yapraklardaki nem seviyesi sınırlıdır. Bitkinin aşırı gübre ile beslenmesinden kaynaklanan birçok zarar yapraklarda görülmektedir. Fazla gübre, biyokimyasal reaksiyonları engelleyebilir ve bitki enzimlerini yok edebilir.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
Kimyasal gübreler içinde en fazla azot içeren gübredir. Üre yeterli düzeyde verildiğinde çiçeklenmeye tesir ettiği gibi kök ve gelişimini olumlu etkiler. Yeşil aksam oluşumunu teşvik ederek, bitkinin güneşten faydalanmasını sağlar.
Yaygın olarak bilinen azotlu gübre türleri amonyum sülfat, amonyum nitrat, kalsiyum nitrat, kalsiyum amonyum nitrat (can, kan), amonyum karbonat ve üre olarak sıralanabilir.
Bitkisel büyümeyi destekleyen azot, bitki fizyolojisi için hayati öneme sahiptir. Bitkiler gelişim döneminde ciddi miktarda azot tüketir. Azot bitkilerin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün ve meyve gelişimlerini destekler. Aynı zamanda bunlara ilave olarak çiçeklenmeyi de arttırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri