Doğaya saygı, insanların doğayı anlamaları, değer vermeleri ve korumaları anlamına gelir.
Saygı kavramı insanlar tarafından farklı şekilde ele alınmakla birlikte genel olarak bakıldığında saygı; değeri, üstünlüğü, faydası, kutsallığı vb. gibi nedenleri ile herhangi bir kimseye ya da bir şeye karşı dikkatli ve ölçülü davranmaya yol açan tutum ile başkalarını rahatsız etmekten çekinme duygusunu kapsamaktadır.
Saygı, terim olarak genellikle kişiler arası ilişkilerde kullanılır. Buna göre Türk Dil Kurumunun saygı sözcüğüne verdiği tanımlar şöyledir: Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram.
Saygı, insanlara kendisinin önemsendiğini ve değer verildiğini gösteren söz ve davranışlardır. Saygı, genel ahlak kurallarına aykırı olmamak kaydıyla, insanların düşüncelerine, inançlarına, ibadetlerine, adetlerine, gelenek ve göreneklerine, yaşam tarzlarına…
Saygı, insanların arasındaki olumsuzlukları olumluya çeviren bir bağ, insanlar arasındaki en güzel iletişim kapısıdır. Kendine ve başkalarına değer vermek, çevresinden değer görmektir. Kültürümüzde itaat ve büyüklere saygı önemli bir yer tutar.
İlgili 36 soru bulundu
Saygı kavramı insanlar tarafından farklı şekilde ele alınmakla birlikte genel olarak bakıldığında saygı; değeri, üstünlüğü, faydası, kutsallığı vb. gibi nedenleri ile herhangi bir kimseye ya da bir şeye karşı dikkatli ve ölçülü davranmaya yol açan tutum ile başkalarını rahatsız etmekten çekinme duygusunu kapsamaktadır.
Bu değerlerden biri de, “ hatır gözetme, hatır sayma, bazı şeyleri önemseme ve onları incitmekten çekinme, kıymet verme itibar etme, mukaddes bilinen şeyleri yüceltme duygusu” olarak tanımlanan saygıdır.
İnsanlar toplum içinde birbirlerine karşı saygı çerçevesinde konuşmalıdır. Yalan konuşan bir kimseye, saygı duyulmaz. Küçüklerin, büyüklerine karşı saygılı olması gerekir. Murat, öğretmenine karşı büyük bir sevgi ve saygı içerisindeydi.
Açıklama. Gerçeğe saygı kavramı her insanın kendi gerçekliklerine, sonra diğer insanların, toplumların ve doğanın kendine özgü gerçekliklerine – olduğu gibi- saygı duyarak yaşamayı bilmesi demektir.
Saygı, genel ahlak kurallarına aykırı olmamak kaydıyla, insanların düşüncelerine, inançlarına, ibadetlerine, adetlerine, gelenek ve göreneklerine, yaşam tarzlarına… değer verip, anlayışla karşılamak, dikkatli, özenli ve ölçülü davranmaktır.
Büyüklere Saygı: Ebeveynlerin ve diğer yetişkinlerin konuştuğunda dinlemek, göz teması kurmak ve sözlerini kesmeden beklemek, saygılı davranmanın bir parçasıdır. Onların istediği zamanları beklemek ve talimatlarına uymak da saygıyı gösterir.
Genellikle kişiler arası ilişkilerde kullanılan saygı; “değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı” itibarıyla birine veya bir şeye karşı titiz ve ölçülü davranmaya neden olan sevgi ile başkalarını rahatsız edecek davranışlardan çekinme duygusu kapsamında karşımıza çıkmaktadır.
Saygı, insanın kendi kişiliği ile başkalarının kişiliğinin arasındaki sınırı bilip o sınırı aşmaması, kendi aleyhine dahi olsa başkasının hakkına, hukukuna özen göstermesidir.
Saygı, genel ahlak kurallarına aykırı olmamak kaydıyla, insanların düşüncelerine, inançlarına, ibadetlerine, adetlerine, gelenek ve göreneklerine, yaşam tarzlarına... değer verip, anlayışla karşılamak, dikkatli, özenli ve ölçülü davranmaktır.
Saygı ise; bir kimseye karşı dikkatli ve özenli davranılmasıdır. Sevgi ve saygı olmadığı zaman insanlar arasında düşmanlık artar. Sevgi kavramı insanları insan yapan oldukça önemli bir kavramdır. İnsanlar yalnızca birbirlerine karşı sevgi duymazlar.
Saygı; değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram anlamına gelir.
Öz saygı, kişinin sahip olduğu genel değer duygusu olarak açıklanabilir. Kişinin, kendine hangi ölçüde değer verdiğini ya da vermediğini, kendini ne ölçüde onayladığını takdir ettiğini, ödüllendirdiğini ya da kendini ne kadar sevdiğini ölçen, bir tür değerlendirme olgusudur.
İnsanı belli bir özelliğine göre yargılamamak, herkesin kendi doğruları çerçevesinde yaşadığının farkında olmak, farklılıkları zenginlik olarak görebilmektir. Bir insan; hangi dinden, milletten, renkten, coğrafyadan, dilden, düşünceden ve anlayıştan olursa olsun öncelikle insan olduğunun algılanması gerekir.
ihtiram Hürmet, riayet, saygı, tevkir, izaz, terkim.
Saygılı insan olmak; medeni, çağdaş, bilinçli, bilgili insan olmak demektir. Herkesin özlediği insan tipi, saygılı insan olmaktır… Saygı, insanın kendi kişiliği ile başkalarının kişiliğinin arasındaki sınırı bilip o sınırı aşmamasıdır. Kendi aleyhine dahi olsa başkasının hakkına, hukukuna özen göstermesidir.
Türkiye Türkçesi say- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için say- maddesine bakınız. Özgün anlamının "düşünce, consideration" olduğu anlaşılıyor.
İnsan, kendisinden başkasını sevmiyorsa, karşısındakine saygı göstermesi mümkün değildir. Aile içinde anneye, babaya, kardeşlere sevgi ve saygı gösterilmiyorsa, aile içi çatışmalar kaçınılmazdır ve aile bireyleri bir müddet sonra dağılır.
Vivendi: yaşama dair, yaşamla ilişkili). Yani Modus Vivendi, karşımızdaki kişinin yaşam biçimine saygı göstermek, asgari müştereklerde birleşebilmek demek. “Sana saygı duyuyorum” demek. Bireylerin temel hak ve özgürlüklerine, düşüncelerine saygı göstermek, toplumsal huzur açısından da büyük önem taşıyor.
Saygı çok önemli bir şeydir. Eğer saygı diye bir şey olmasaydı yaşamımız çok kötü olurdu. Bu nedenle çevremizdeki insanlara sevgi göstermeliyiz. Saygının olmadığı bir ortamda; huzursuzluk, öfke, kargaşa ve cimrilik gibi olumsuz duygular bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri