ENGELLİ SÜRÜCÜ EHLİYETİ ALIMI Engelli sürücü adaylarının araç kullanabilmeleri için B Sınıfı Engelli Sürücü Belgesi sahibi olmaları gerekmektedir.
B Sınıfı (Engelli) Ehliyeti Sağlık Raporu
Sürücü belgenizde Sağlık raporunda belirtilen kısıtlama ve araç uyarlama kodları bulunacaktır bu kodlara uygun araç kullanmanız gerekmektedir.
Araç kullanabileceğine dair ifadenin yer aldığı Engelli Sağlık Kurulu Raporu ve Sürücü Sağlık Raporu alınır. Bu raporlar ile mevcut ehliyetlerini İl Nüfus Müdürlüğü'ne başvurarak B Sınıfı Engelli sürücü Belgesine çevirebilirler.
Engelli kişiler B sınıfı engelli ibrazlı ehliyet almalıdırlar. Bunun için ise tam teşekküllü hastanelerden alınan rapor ve araç kullanımı için gerekli aparatların raporda belirtilmesi gerekir.
%40 engelli raporuyla araç alımı
Kişi, ehliyet alacağı zaman özel donanımlı bir engelli aracıyla sınava girer ve ehliyetini alır. %90'ın altında engeli olan sürücü, araçta engeline uygun özel aksam yaptırmak şartıyla ÖTV ödemeden araç satın alabilir. Bu özel aracın farklı kişiler tarafından kullanılması yasaktır.
İlgili 23 soru bulundu
B sınıfı ehliyet, Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araçları kullanma yetkisi veren bir sürücü belgesi sınıfıdır. Otomobil kullanma özgürlüğü, birçok kişi için büyük bir adımın başlangıcıdır. Türkiye'de otomobil kullanma yetkisi veren B sınıfı ehliyet, bu özgürlüğün anahtarıdır.
Eğer sıfır araç alımında bireyin engellilik yüzdesi %40-89 arasında ise ÖTV indirimi %26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise %15.24 oranında uygulanır. %40 engelli ÖTV indirimi ile araç almak isteyen kişilerin öncellikle engelli araç alma şartlarını sağlaması gerekir.
B Engelli Sınıfı Sürücü Belgesi: Engelli kişilerin Otomobil kullanabilmesi için verilir. (Eski H Sınıfı) (Bu Sürücü Belgesini alabilmeniz için herhangi bir sınıf Sürücü Belgenizin olma zorunluluğu yoktur.) Kursumuzda Sivas Valiliği tarafından belirlenen taban fiyatlar uygulanmaktadır.
Yüzde 40 engelli raporuna sahip bir vatandaş yalnızca kendi kullanacağı araçlar için indirimden faydalanabilirken yüzde 90 engelli raporuna sahip vatandaşların yakınları da bu indirimlerden faydalanabilir. Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor.
Ehliyet alma ya da ehliyet yenileme için alınan raporların geçerliliği bir yıl sürmektedir. Engel düzeyini/durumunu gösteren sağlık kurulu raporları ise iki yıl boyunca geçerlidir.
B sınıfı engelli sürücü belgesine sahip olanlar otomobil ve kamyonet kullanabilir. M sınıfı, B1 sınıfı ve F sınıfı ehliyet belgelerinin kullandıkları araçları da kullanabilirler. Motor bisiklet, 4 tekerlekli motosiklet ve traktör kullanabilirler.
1) Her iki gözde görme gücü toplamları 10 / 20 den daha az olan ve her iki gözün görme derecesi ayrı ayrı en az 0.5 olmayan (sağ göz 0.5 ve sol göz 0.5) sürücü belgesi alamaz. (3) Görme Düzeltmesi; a) Gözlükle düzeltme kabul edilir. Ancak araç kullanırken sürücü gözlüğünü takmak zorundadır.
Engelli raporu ile araba almak için engelli bireyin en az %40 uzuv kaybının olması gerekir. Aracı alacak kişi 18 yaşından büyük olmalıdır. Tam teşekküllü hastaneden alınan engellilik raporunda %40-%89 arasında engellilik oranına sahip olmalı ve raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresinin yer alması gerekir.
Buna göre: %90 ve üzeri raporu olan kişi adına yurt içinden alınan aracı herkes kullanabilir. Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiçbir kısıtlama kalmadı. Yurt dışından alınan araçlar için ise 3. derece yakın sınırı devam ediyor.
Engelli sürücü adayı sadece tam teşekküllü devlet hastanesinden alacağı sağlık raporunda yazan engeline uygun özel aparatlı ya da engeline göre sadece otomatik vitesli araç kullanabilir.
Engel derecesi %40 ve %89 arasında olan kişiler sıfır kilometre bir araç almak istediklerinde %26,3'lük ÖTV indiriminden yararlanabiliyor. Engel derecesi %90 ve üzerinde olan vatandaşlar ise beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisapları özel tüketim vergisinden tamamen muaf tutuluyor.
Soru 19: Zihinsel engelli birey ÖTV indiriminden yararlanabilir mi? Engellilik yüzdesi, %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
%90 ve üzeri engele sahip olan bireylerin engelli raporlarında “özel engelli aracını” kullanmaya engel bir durumlarının olmadığı belirtiliyorsa, özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler %40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV'siz araçlarını satın alabilirler.
%40 ila %89 arasında engel oranına sahip bireyler, ÖTV ve diğer vergiler dahil satış fiyatı 1.004.200 TL ve altında olan araçları ÖTV indirimiyle satın alabilirler.
ENGELLİ SÜRÜCÜ EHLİYETİ ALIMI
Engelli sürücü adaylarının araç kullanabilmeleri için B Sınıfı Engelli Sürücü Belgesi sahibi olmaları gerekmektedir.
B sınıfı ehliyet ile kullanılamayacak araçlar; 125 cc ye kadar, 35 kw'a kadar veya 35 kw'yi geçen motosiklet araçlar (A1, A2, A) Römorklu otomobil ve kamyonet (BE sınıfıdır, BE sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
Yüzde 40'ın üzerinde raporu olan engelliler ve yakınları artık hastanenin tedavi hizmetlerinden indirimli olarak faydalanabilecekler.
Sağlık raporunda %40 ve üzeri engelliler oranı özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabileceğini göstermektedir. Özürlülük kimlik kartı, H sınıfı belge, bakım hizmetler, özürlü aylığı, bakım aylığı gibi imkânlardan yararlanma hakları bulunmaktadır.
Bireyin engellilik yüzdesi 40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında uygulanıyor.
2024 yılı engelli maaşlarının ne kadar olduğu belli oldu. Buna göre; Yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşların aylıkları 874 liradan 2 bin 797 liraya, Yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylıkları 2 bin 811 liradan 4 bin 196 liraya yükseldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri