Kalenderi; Türk Halk Edebiyatında, daha çok gazel anlayışı içinde yazılmış Kalenderi veznindeki şiirler, bu türü belirleyen sözel öğedir. Kalenderi vezni içinde yazılmış gazel tarzı şiirlerin saba makamı içinde ezgilendirilmesi kalenderi türünü oluşturur.
Kalenderi: Halk şairleri tarafından aruzun mef'ûlü mefâ'îlü kalıbıyla gazel, murabba, muhammes, müseddes biçiminde söylenen şiire denir. Özel bir ezgiyle okunur.
Kalenderîler, hem hece ölçüsü hem de aruz ölçüsü ile yazılmışlardır. Aruz ölçüsü ile yazılan kalenderiler, aruzun “Mefûlü Mefâîlü Mefâîlü Feûlün” kalıbıyla oluşturulmuşlardır.
Ezgisi bakımından düz kalenderî, Acem kalenderisi, Emrah kalenderisi gibi çeşitlere ayrılır. Kafiye düzeni divan ve semai ile aynıdır. Bu tür şiirler 3+4+3+4 veya 7+7 şeklinde on dört heceli iken, sonradan yerine aruz vezninin geçtiğini ileri sürenler vardır.
Aruz ölçüsü ya da aruz vezni (Osmanlıca: وزن عروض vezn-i arûz), nazımda uzun veya kısa, kapalı ya da açık hecelerin belli bir düzene göre sıralanarak ahengin sağlandığı ölçü.
İlgili 23 soru bulundu
Bir şiirde aruz ölçüsü olup olmadığını anlamak için hecelerin kısalıklarına ve uzunluklarına bakılır. Hece ölçüsünde 4, 5 hatta 6 tane kısa ya da uzun hece yan yana gelebilir. Buna karşın aruz ölçüsünde kısa hecelerden en fazla iki tane, uzun hecelerden de üç tane kullanılabilir.
Aruz ölçüsü dizelerdeki hecelerin kısalıkları ve uzunluklarının temeline dayanan şiir ölçüsü anlamına gelmektedir. Aruz ölçüsünün rahat olarak kullanılması için uzun hecelere ihtiyaç duyulur. Kullanılan bu ölçü genelde Türkçenin kelime yapısına uygun değildir. Aruz ölçüsünü ilk kullanan Karahanlılar'dır.
Kalenderî bir hayat tarzını benimseyen çeşitli tasavvufî zümrelerin ortak adı. Kalender meşrepli seyyah dervişlerin konaklamaları için tesis edilen tekkelerin genel adı.
Aruz ölçüsünde mısralardaki hecelerin uzunluk kısalık dengesine bakılır. Bununla birlikte serbest ölçüde ise herhangi bir kalıba bağlılık yoktur. Şiirde nazım birimi tüm bu ölçüleri de kapsayarak genele yayılır. Şiirin biçim özellikleri ve ölçüleri birimlerin içerisinde yer alır.
Vezin'in birçok anlamı olduğu gibi en çok ölçü, tartı ve düzen manasına gelmektedir. Vezin daha çok edebiyatta şiirde kullanılan bir terimdir. Vezin, bir manzumede geçen tüm mısraları arasındaki uyum ve ahengi sağlama yollarından biridir.
Yani ne denir ki: Fâilâtün / Fâilâtün / Fâilâtün / Fâilün... Ki: Allah sonumuzu terörden de bölünmeden de iki kurgu ittifaktan da korusun!
Türk halk edebiyatının en çok kullanılan biçimi olan koşmalar; daha çok 11'li hece ölçüsüyle yazılmıştır.
Tapşırma, halk şiiri geleneğine ait bir terimdir ve "şiirin son dörtlüğünde ozanın mahlasını söylemesi" olarak tanımlanabilir. Şairin ad veya mahlas kullanması sadece halk edebiyatına mahsus bir gelenek değildir.
Kalenderi; Türk Halk Edebiyatında, daha çok gazel anlayışı içinde yazılmış Kalenderi veznindeki şiirler, bu türü belirleyen sözel öğedir. Kalenderi vezni içinde yazılmış gazel tarzı şiirlerin saba makamı içinde ezgilendirilmesi kalenderi türünü oluşturur.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
Dörtlüklerle yazılanlar genellikle 7'li, 8'li bazen de 11'li hece ölçüsü ile koşma uyak düzeninde yazılır. Beyit ile yazılanlar ise genellikle 11,14 ve 16'lı hece ölçüsü ile bazıları ise aruz ölçüsüyle yazılır.
7'li Hece Ölçüsü: 4+3 veya 3+4. 8'li Hece Ölçüsü: 4+4. 9'lu Hece Ölçüsü: 5+4 veya 4+3.
Bunlar: Feûlün, fâilün, mefâîlün, müstef'ilün, fâilâtün, mufâaletün, mütefâilün ve mef 'ûlâtü'dür. Yukarıdaki tef'ile ve vezinlerde de görüldüğü üzere aruz kalıpları, uzun (kapalı) ve kısa (açık) olmak üzere iki tür hece üzerine kurulmuştur ve hâkimiyet bâriz şekilde uzun hecelerdir.
TÜRK EDEBİYATI. Taktî', aruzla yazılmış bir şiirin veznini bulmak için mısraları tef'ilelere (cüz) göre bölmek veya şiiri bu bölümleri esas alarak okumaktır. Bu okumaya taktî' etmek denir.
Köken. Kalenderilik, 10. yüzyılda İran'da, Horasan Melametiliği'nden kaynaklanan bir sufilik akımı olarak ortaya çıkan 12. yüzyılın sonunda Cemaleddin-i Savi adlı İranlı bir sufinin çabaları ile Orta Doğu'da ve Orta Asya'da geniş taraftar toplayan bir tasavvuf akımıdır.
Kalenderi nazım şekli özel ezgilerden oluşur. Özel aruz ve hece kalıpları kullanılarak dile getirilen bir nazım şekline sahiptir. Halk şairleri tarafından okunur. Hem söyleyiş hem de ezgi yönü ile diğer nazım şekillerinden oldukça farklı olduğu söylenebilir.
15. yüzyılda kalenderi kimliğiyle anılan zaviyeler 17. yüzyılda tamamiyle bektaşi zaviyelerine dönüşmüştür. Alevi bir tarikat olarak varolan kalenderilik, sonraları Anadolu Aleviliği ve Bektaşîlik etrafında toplanmış, zaman içerisinde değişime uğramıştır.
8. İstiklâl Marşı'nın ölçüsü aruzdur. Aruzun en çok kullanılan (Fâ i lâ tün / fe i lâ tün / fe i lâ tün / fe i lün) kalıbıyla yazılmıştır.
fâilâtün / fâilâtün / fâilâtün / fâilün şeklinde şapkalı a ile yazılır. sonu sessiz harfle biten kapalı heceler ve sonu sesli harfle biten açık hecelerin bir düzen içerisinde bir araya getirilmesiyle oluşur.
KİM MİLYONER OLMAK İSTER 18 TEMMUZ SALI 400 BİN LİRALIK SORUSU. Hangisi, esas olarak aruz ölçüsünün "feilâtün, feilâtün, feilâtün, feilün" kalıbıyla yazılmıştır? TDK'nın resmi web sitesinde yer alan bilgilere göre: İstiklal Marşı, aruzun feilâtün feilâtün feilâtün feilün kalıbıyla yazılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri