Çekme karavan kullanımlarında ise, B sınıfı ehliyetlerle 750kg'ye kadar olan çekme karavanları kullanabilirsiniz. Daha büyük olan çekme karavanlarda ise BE sınıfı ehliyete ihtiyacımız olacaktır.
Çekme Karavan İçin Ehliyet
Eğer 750 kilogram altında ağırlığa sahip bir çekme karavan almayı düşünüyorsanız B sınıfı sürücü belgesi yeterli oluyor. Bu karavanları çeki demiri ile binek aracınıza bağlayarak kullanabilirsiniz. Bu binek aracın sınıfına ait sürücü belgesine sahip olmanız yeterli olacaktır.
Motokaravanlarda yüklü ağırlığı 3500 kilogramı geçmeyen araçları B sınıfı ehliyet ile kullanabilirsiniz. Çekme karavanlarda ise yüklü ağırlığı 750 kilogramın altında olanları çekmek için B, C, D sınıfı ehliyetler yeterli olmaktadır.
Eğer aracınız yükleriniz ve sizin ekledikleriniz ile birlikte 3500 kg'yi aşmıyorsa B sınıfı ehliyetinizi rahatlıkla kullanabilirsiniz. 3500 kg'nin üzerinde bir araç kullanıyorsanız da bu araç kamyon sınıfına girer ve C sınıfı ehliyet edinmeniz gerekir.
Karavan çekmek durumunda olan araçlar mutlaka faturalı, e-belgeli bir çeki demirini projeli olarak taktırmalı ve ruhsatlarına işletmelidirler. Her araca takılabilecek çeki demiri aracın ruhsatında belirtilen çekebileceği kg ve katar ağırlığına göre E-Belgesi ile belirlenmiştir.
İlgili 15 soru bulundu
-Çekme karavan ile gecıste 3.sınıf oluyor. -OGS olup ta HGS den geçiş veya tersi geçişte sistem afallayip 3.sınıf ceza kesebiliyor. - Sistem plakayı okuyamazsa 3.sınıf ceza geliyor.
En güvenli hız sınırı Çekme karavan için 80 km dir.
Ehliyeti olmayan birinin BE sınıfı ehliyet alabilmesi için öncelikle B sınıfı ehliyet alması gerekir. BE sınıfı ehliyet aldığınızda 750 kg altında ya da üzerinde O1 ve O2 sınıfı bütün römorkları, çekme karavanları çeki demiri olan otomobil veya kamyonetiniz ile çekebilirsiniz.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
Çekme karavanlar 750 KG altı ve 750 Kilogram üzeri olmak üzere iki türlü üretilmektedir. 750 KG altı olan çekme karavanlar Ekipmanlar dâhil (Mobilya, Ocak, Yatak, Masa, Tuvalet vb.) belirlenen kilogramı geçmemesi gerekmektedir. 750 KG altı karavanlar Vergiye tabi değildir ve B Sınıfı ehliyet ile kullanılmaktadır.
Motorlu Karavan: Yönetmelikle belirtilen ekipmanları kapsayan, yatacak yeri olan özel maksatlı M sınıfı SA kodlu motorlu araçtır. M3 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan, sürücü dahil 9'dan fazla oturma yeri olan ve azami ağırlığı 5 tonu aşan motorlu araçtır.
Motokaravanlar, minibüs gibi herhangi bir yere park edilebilir. Tatil: Kısa mesafelerde tatil için motokaravanlar ideal bir araçtır. Çekme karavanlar ise daha uzun konaklamalı tatil planları için ideal bir karavandır. Ulaşım: Çekme karavan çeken araçtan ayrılarak herhangi bir yere park edilebilir.
Ranger, Hilux, L200, Amarok gibi araziye uygun araçlar ile çok rahat bir şekilde karavanlarınızı çekebilirsiniz. Bütçeniz el veriyorsa ilk tercihinizi arazi araçlarından yana kullanabilirsiniz.
Çekme karavanlar için karavan vergisi 2022 yılında da sıfır olarak belirlendi. Yani, çekme karavanın ağırlığı her ne olursa olsun vergiden muaf. Trafikte seyretmesine rağmen motorsuz olması edeni ile ek vergi yüküne sahip olmayan çekme karavan, bu anlamda kullanıcılarının yüzünü güldürüyor.
Ancak bu durum artık değişiyor. Zira İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı ile görüştüklerini ve artan motosiklet kullanımıyla birlikte önümüzdeki dönemde yeni bir düzenlemeye gidileceğini söyledi. Buna göre artık B sınıfı otomobil ehliyeti ile 125cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek.
Dönüştürdüğünüz veya satın aldığınız araç Ducato, Sprinter, İveco her ne ise içerisine eklediklerinizle birlikte toplamdaki ağırlığı 3500 Kilogramı aşmadığı sürece B sınıfı ehliyetinizle kullanabilirsiniz.
B sınıfı ehliyet ile kullanılamayacak araçlar; 125 cc ye kadar, 35 kw'a kadar veya 35 kw'yi geçen motosiklet araçlar (A1, A2, A) Römorklu otomobil ve kamyonet (BE sınıfıdır, BE sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
On-road ve Off-road olarak kategorize edilen atv motosikletler, B sınıfı sürücü ehliyeti ile kullanılabiliyor.
B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme yetkisine sahiptirler. Bu araçları detaylandıracak olursak; otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 gram olan birleşik araçlardır.
Otomobiliniz ile Karavan ya da römork çekebilmeniz için aracınızda bir çeki demiri bulunmalı ve bu çeki demirinin araç tescil belgenize (ruhsat) işlenmiş olması gerekir. Römork ya da karavanınızın yüklü ağırlığı 750 kg'ın üzerinde ise otomobil (B sınıfı) ehliyetinizin olması yeterli değildir.
B ve BE ehliyetleri için yaş sınırı aynıdır. Genel olarak BE romörk ehliyet alarak bu araçlar kullanılabilir.
B SINIFI SÜREMEZ. + Ruhsatta kesinlikle minibüs yazıyor olması gerekir. + Arka dingilde her bir aksta tek teker olması gerekir yani maksimum 4 tekeri olması gerekir.
Bir diğer soru da, çekme karavan kullanıcılarından gelmektedir. Çekme karavan kullanımlarında ise, B sınıfı ehliyetlerle 750kg'ye kadar olan çekme karavanları kullanabilirsiniz. Daha büyük olan çekme karavanlarda ise BE sınıfı ehliyete ihtiyacımız olacaktır.
Normal taşıtların park edilebileceği her alana motokaravanınızı çekebilirsiniz. Bu modeller için herhangi bir ekstra park engeli olmadığı söylenebilir. Çekme karavanınızı park etmek için karavan park alanlarını kullanmalısınız. Birçok bölgede park için uygun alanlar mevcuttur.
römork olarak sınıflandırılan ve ruhsata bu şekilde işlenen 750 kg üzeri çekme karavanlarımız imalattan sonraki üç yılın sonunda ilk muayenesine girer. Sonraki her iki yılda bir de rutin muayenesi yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri