Çay ve fındık en çok Karadeniz bölgesinde yetişir.
Orman bitki örtüsüne sahip olan Karadeniz Bölgesi; fındıktan çaya, tütünden mısıra, fasulyeden kiviye kadar birçok sebze ve meyve türünün en güzel şekilde yetiştiği bölgelerden biri olarak ön plana çıkmaktadır.
Fındığın yaklaşık yüzde 60'ı Doğu Karadeniz Bölgesi'nde (Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Artvin ve illeri), yüzde 40'ı da Karadeniz'in orta ve batı kısımlarında (Samsun, Sinop Kastamonu, Bolu, Düzce, Sakarya, Zonguldak, Kocaeli ve illeri) üretilmektedir.
Doğu Karadeniz'de bulunan Rize'de çay üretimi fazla olduğu için fındık üretimi sık tercih edilmez fakat Ordu, Giresun ve Trabzon'daki fındık üretimi fazladır. Türkiye'de fındık üretimi oransal olarak %80 ile Karadeniz ve %20 ile Marmara Bölgesi'nde yetiştirilir.
Yurdumuz üretiminin %90 'ını Karadeniz bölgesi karşılar. En fazla Ordu- Giresun olmak üzere Karadeniz kıyılarında tarımı yapılmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Türkiye'de fındık üretiminin en iyi şekilde gerçekleştiği ve sayının en fazla olduğu il Ordu'dur. Dünyada fındığın anavatanı ve ilk kez yetiştiği yerler olarak Karadeniz kıyıları gösterilmektedir.
Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4) Karadeniz Bölgesi'nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut, hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir.
Türkiye'de son 28 yılın ortalamasına göre en fazla fındık üretimi yapan iller %27.82 ile Ordu, %16.28 ile Sakarya, %14.77 ile Giresun, %11.52 ile Samsun, %8.75 ile Trabzon, %8.68 ile Düzce, %3.69 ile Zonguldak, %1.66 ile Kocaeli, %1.15 Artvin ve %0.55 ile Bartın'dır.
Türkiye'nin en önemli ithalat ve ihracat malzemelerinden olan fındığın çoğunluğu Giresun, Ordu, Trabzon olmak üzere, Sakarya, Bartın ve Zonguldak illerinde üretilmektedir. Türkiye, dünya fındık üretiminde birinci sıradadır ve dünya fındık üretiminin %62-65 kadarını tek başına karşılamaktadır.
1940 yılında merkezi Giresun'da olmak üzere Karadeniz Bölgesi Fındık İhracatçılar Birliği kurulur. Bunun için 'FINDIĞIN BAŞKENTİ GİRESUN'dur. Dünya literatüründe de Giresun Kalite Fındığı tabiri herkesin hafızalarında olduğu gibi bütün resmi kayıtlarda da 'Giresun Kalite Fındık' olarak yer almaktadır.
Türkiye'de fındık üretimi oransal olarak %80 ile Karadeniz ve %20 ile Marmara Bölgesi'nde yetiştirilir.
Fındık yetiştiriciliği özel iklim koşulları gerektirmektedir. Bu nedenle üretim genellikle Karadeniz, Akdeniz veya Pasifik Okyanusu gibi büyük su kütlelerinin yakınlarında yoğunlaşmıştır.
Karadeniz'de horon ve tulum sesleri ile toplanan fındık, Balıkesir'de ise Ege türküleri eşliğinde hasat ediliyor.
Karadeniz illeri, çay üretimi yapılan engebeli arazileriyle meşhurdur. Bu nedenle ülkemiz için çay nerede meşhur denildiğinde en çok Rize (%85) başta olmak üzere Artvin, Ordu, Giresin ve Trabzon illerini sıralayabiliriz. Çayın yetişmesi için uygun olan iklim ve hava koşulları Karadeniz Bölgesi'nde hissedilir.
Ülkemizde fındık en çok Karadeniz Bölgesinde yetişmektedir. Fındık üretiminin %60'lık kısmı Doğu Karadeniz Bölümünden elde edilmektedir. Kalan %40'lık kısım da Orta ve Batı Karadeniz Bölümlerinde üretilmektedir. Ayrıca Marmara Bölgesinde de fındık üretimi yapılabilmektedir.
Karadeniz'den çeşitli nedenlerle göç eden halkın Sakarya, Düzce ve Bolu'ya yerleşmeleriyle fındık, Batı Karadeniz Bölgesi için de önemli bir tarım ürünü haline geldi.
Ülkemizde en iyi Karadeniz Bölgesinde yetişir. Uygun yetiştirme alanları; yıllık ortalama sıcaklığın 13°C - 16°C olduğu, kışın sıcaklığın -8°C, -10°C'den aşağı düşmediği, yazın sıcaklığın 36°C, 37°C'yi geçmediği, yıllık yağış miktarının 750 mm'nin üzerinde olduğu ve yağışın aylara dengeli dağıldığı yerlerdir.
Son beş yıllık ortalama verilere göre dünyada yaklaşık 960 bin ha alanda fındık üretimi yapılmaktadır. Dünya fındık dikim alanlarının ortalama %75'i Türkiye'dedir. Türkiye'yi sırasıyla İtalya (%8), Azerbaycan (%4), İran (%2), ABD (%2), Şili (%2) ve Gürcistan (%1) takip etmektedir.
Fındık Yıllık ortalama sıcaklığın 13-16 C olduğu yöreler fındık yetiştiriciliği için en uygun yerlerdir. Ayrıca bu yörelerde en düşük sıcaklığın –8, -10 C'yi ve en yüksek sıcaklığın 36-37 C'yi geçmemesi, yıllık yağış toplamının 700 mm'nin üstünde olması ve yağışın aylara dağılımının dengeli olması gerekmektedir.
Dünya fındık üretiminin yaklaşık % 65-70'ini, ihracatının ise 70- 75'ini karşılayan Türkiye dünyanın en önemli fındık üreticisi ve ihracatçısı konumundadır. Dünya fındık ihracatında diğer önemli ülkeler ise İtalya, İspanya ve A.B.D. 'dir.
türkiye'nin fındık devi oltan gıda satıldı. amerika'da veya avrupa'da stratejik kurumları sattırmazlar. rekebet kurumu veya benzeri bir oluşum derhal hoppppp çeker. fındıkta iki önemli aktör var. fındık fiyatını da büyük ölçüde bu aktörler, tmo ve ferrero belirliyor.
Sivas'ta Zara ilçe merkezine 50 kilometre uzaklıktaki Gölbaşı köyünde doğada kendiliğinden yetişen fındık ağaçları dikkat çekiyor. Daha çok Karadeniz bölgesinde yetişen fındığın İç Anadolu bölgesindeki bu köyde yetişmesi de görenlerin şaşkınlığına neden oluyor.
Hemen her çeşitten, farklı tarım ürününü kolaylıkla bulabileceğiniz Akdeniz Bölgesi'nin verimli topraklarında, portakal, limon, turunç, greyfurt ve mandalina üretimi başı geçiyor. Ayrıca üzüm, karpuz, incir, domates, biber ve zeytin yetiştiriciliği bölgede gerçekleştiriliyor.
Ülkemiz zeytin üretiminin %48'ini karşılayan Ege Bölgesi, tütün üretiminin de %50'sini gerçekleştirmektedir. Gediz ve Menderes gibi önemli ovalarda, ülkemizin üzüm üretiminin %40'ı gerçekleştirilmektedir. Hatta ihraç edilen çekirdeksiz kuru üzümlerin tamamı da Ege Bölgesi'nde yetiştirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri